ШКОЛА У ЩИТИНСЬКІЙ ВОЛІ ОТРИМАЛА ШАНС ЗУСТРІТИ 100-ЛІТНІЙ ЮВІЛЕЙ

щитин щитиин1Перша згадка про школу у цьому віддаленому селі належить до далекого 1917 року. У кращі часи, в середині 1970-х років, у тутешній 8-річці навчалося більше 200 дітей, в окремих класах налічувалось понад 30 учнів. Нині ж 1 вересня тут очікують їх всього-на-всього 19! Але з цієї дати школи І-ІІ ступенів, у яких менше 25 учнів, отримувати освітню субвенцію з державного бюджету не будуть – такий закон прийняла Верховна Рада.
На практиці це означає фактичне закриття школи, тому що вона не матиме коштів на утримання приміщення: на паливо, електроенергію, утримання технічних працівників і т. д. А відділ освіти райдержадмі-ністрації мусить той закон виконувати, тому й звернувся до районної ради з проханням провести виїзне засідання пос-тійної комісії з питань освіти безпосередньо у Щитинській Волі, яке й відбулося там 9 серпня під головуванням Віталія Бірука – голови комісії. У ньому взяли участь також окремі члени бюджетної комісії, голова районної ради Михайло Макарук, головний спеціаліст відділу освіти Олександр Денисюк і, звичайно, вчителі та батьки дітей із села.
Олександр Денисюк проінформував присутніх про ситуацію і назвав можливі варіанти її розвитку: 1) школа реорганізовується у початкову, а учні середніх і старших класів їздять рейсовим автобусом у Залухів. Тоді тут скорочується кількість педагогів та обслуговуючого персоналу, але фі-нансування буде; 2) школа призупиняє свою діяльність повністю; якщо діти підуть у Залухів, то тоді відділ освіти шукатиме можливість виділити сюди автобус, якщо ні – вони вчитимуться на дому індивідуально, по 5-8 годин на тиждень. Зарплату вчителям за ці години відділ платитиме.
Проте є ще один вихід, який не заборонений законом: школа може продовжити свою діяльність, якщо її візьме на своє утримання місцевий бюджет – у даному випадку ра-йонний.
Директор школи Галина Салівончик виклала позицію вчителів, а від імені батьків категорично висловився батько трьох учнів Юрій Вавдіюк: рівень знань, який дає школа, їх задовольняє, а своїх дітей до Залухова 1 вересня вони не пустять, а хочуть, щоб їхня школа працювала і далі.
Члени обох комісій активно включилися в обговорення, задавали запитання О. Ф. Денисюку, Г. С. Салівончик, ви-словлювали свої думки, і більшість схилялася до того, що потрібно знайти спосіб зберегти школу. Таку ж позицію зайняв і голова ради Михайло Макарук: у районному бюджеті знайдуться кошти, щоб про-фінансувати заклад до кінця навчального року, а в наступному будуть вирішувати, що робити далі. Тож після більш, ніж двогодинного обговорення члени комісій прийняли рішення рекомендувати районній раді взяти утримання Щитиноволянської школи на свої плечі. Тим більше, що точних розрахунків – чи дешевше буде утримувати в Залухові шкільний автобус і підвозити туди дітей – у них немає. Тож якщо наступна сесія районної ради підтримає це рішення, школа у Щитинській Волі ще зустріне свій 100-літній ювілей «живою».
Комісії розглянули також ряд інших питань.
А 15 серпня відбулося засідання бюджетної комісії районної ради, яке вів її голова Микола Макарук. Основним було питання про внесення змін до районного бюджету на 2016 рік. Комісія вирішила, зокрема, кошти від перевиконання до-хідної частини загального фонду районного бюджету в сумі 151500 грн. спрямувати відділу освіти для утримання школи в с. Щитинська Воля.
Дмитро МОРОЗ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>