Pапроваджується система контролю за безпечністю харчових продуктів

 

Україна переходить на європейську модель контролю якості харчових продуктів. Наразі системи управління безпечністю харчових продуктів застосовують практично в усьому світі як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію.

Запровадження систем управління безпечністю харчових продуктів вимагає законодавство Європейського Союзу, США, Канади, Японії та багатьох інших країн світу.

З 20 вересня 2015 року вступив в силу прийнятий Верховною Радою України Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі — Закон).

Відповідно до статті 20 Закону оператори ринку зобов’язані розробляти, вводити в дію та застосовувати постійнодіючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Відповідно до Закону (ст. 66) для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження, дія вищевказаних вимог вступає в силу з 20 вересня 2017 року, потужностей, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження, – з 20 вересня 2018 року, та малих потужностей – з 20 вересня 2019 року.

Малі потужності — це потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше, ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше 400 кв. м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше, ніж п’ять осіб робочого персоналу (ст. 1 п. 57 Закону).

За невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях вказаних процедур даним Законом передбачена адміністративна відповідальність та зупинка роботи потужності.

З метою надання методичної допомоги і впровадження системи управління безпечності харчових продуктів (НАССР) підприємствами області, Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області планує провести семінар-навчання для зацікавлених юридичних та фізичних осіб на тему: «Впровадження та застосування постійнодіючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Організації моніторингових досліджень. Порядок видачі ветеринарних документів».

Захід відбудеться 24 лютого 2017 року о 10 год. за адресою: м. Луцьк, вул. Ковельська, буд. 56 (Луцький районний будинок культури). Телефон для довідок: 0332 246 402.

Спеціалісти Держпродспоживслужби області постійно надають консультативну допомогу суб’-єктам господарювання у впровадженні системи управління безпечності харчових продуктів (НАССР).

Михайло ПРИСТУПА,

в. о. начальника управління Держпродспоживслужби у Ратнівському районі

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>