ТРІУМФ ФУТБОЛЬНОЇ КОМАНДИ «РАТНІВСЬКИЙ АГРАРІЙ»

андрій мазурик головний тренер і президент іван заліпа команда і болільники юра ващукФутбольна команда «Ратнівський аграрій» ще тільки-но заявила про себе, і її вже визнали як найкращу  команду області серед сільських колективів Волині. «Ратнівський аграрій» здобув чемпіонство у першості краю ФСТ «Колос».

У вирішальному фінальному матчі, який відбувся у Любешові, наші футбо-лісти з рахунком 3:0 перемогли команду «Торпедо» (Копачівка, Рожищенський район). Окрім того, саме з нашої команди визнані найкращі бомбардир чемпіонату – Юрій Ващук, на рахунку якого 14 (!) голів, захисник Андрій Мазурик та півзахисник Іван Заліпа.  Де б команда не грала, її су-проводжували активні вболівальники, які перемогу в чемпіонаті області «Ратнівського аграрію» сприйняли настільки сильно, схвильовано, емоційно, що гра ще тривала, а вони відразу ж, як тільки зрозуміли, що перемога за нами, після радісних і постійних вигуків «Мо-лод-ці» заспівали усі разом Державний Гімн України! Футболісти — грали, вболівальники возвеличували Україну!

Жителі району пишаються успіхом ратнівських аграріїв і вітають їх із перемогою. А наш кореспондент зустрілася з головним тренером команди, аби більше дізнатися про неї: коли була створена, з якою метою, і хто є гордістю ратнівського футболу. Отож розмова з Юрієм Шкіринцем, заступником директора з юридичних питань та безпеки СТОВ «Ратнівський аграрій».

— Ідея створення футбольної команди виникла у наших працівників минулого року, коли в районі оголосили про турнір на кубок Ратного з міні-футболу. Агроном товариства В'ячеслав Турчак, слюсар Богдан Гуль та охоронець Іван Заліпа, які люблять футбол і грають у нього, запропонували взяти участь у цьому турнірі. Ми їхню пропозицію підтримали і подали заявку на участь. Були заявлені футболісти Іван Христинець, Богдан Гуль, Олександр Пінкевич, Іван Заліпа, Дмитро Чирук та ще ряд спортсменів. Ми виграли цей турнір, отримали перехідний кубок з рук селищного голови Володимира Кулика. І тоді вже пішла мова про участь у районному чемпіонаті з футболу, в якому грають команди сіл і селищ, але наше товариство господарює у багатьох селах району. Тож аби не було непорозумінь, за яку ж команду виступати футболістам, вирішили подати заявку на участь у чемпіонаті Волинської обласної ради ФСТ «Колос», який проходить за програмою сільських спортивних ігор Волині. І ось 26 травня 2016 року директор СТОВ «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький видав наказ про створення футбольної команди з однойменною назвою товариства «Ратнівський аграрій». Затвердили структуру футбольного клубу, обрали його президента Валентина Чернецького, головного тренера Юрія Шкіринця та медпрацівника Катерину Бебес. У складі команди 25 футболістів, яких ми відразу застрахували у страховій компанії на випадок травм. А футболістів нам допоміг підібрати тренер Ярослав Палій із Видраниці. Він їх усіх добре знає, бо тренував їх з дитинства, і вони пройшли потужну футбольну школу у Ратному, Забродах, Самарах та Видраниці.

— І хто ж вони, герої сьогоднішнього футболу?

— Станіслав Горнік, Павло Кобець, Андрій Мазурик, Євген Старушик, Роман Михалик, Іван Ковч, Федір Маринчук та Микола Дудік з Ратного, Владислав Сорочук, Іван Октисюк, Сергій Кортелісець із Самарів, Віталій Глущук, Андрій Ганіч, Дмитро Чирук, Ярослав Палій із Видраниці, Богдан Гуль, Іван Заліпа, Дмитро Боровський із За-бродів, Дмитро Оніщук та Дмитро Соботович із Якушів, Максим Білітюк із Заболоття, Олександр Пінкевич із Зоряного, Юрій Ващук із Сілець, Тарас Панасюк із Гірник та Анатолій Арсенюк із Бродів.

— Усі ці футболісти працюють у вашому господарстві?

— Не всі. Більше половини з них беруть трудову участь у господарській діяльності товариства, одні – в штаті, інші – за договором цивільно-правового характеру.

— Юрію Миколайовичу, розкажіть в цілому, як відбувалися ігри на шляху до перемоги?

— Ігри проходили за олім-пійською системою: три гри на виїзді і три вдома. Перший матч відбувся у Любешові 4 червня — грали з їхньою командою «Прип'ять», та, на жаль, «Ратнівський аграрій» програв із рахунком 3:2. Але ми знали і бачили, що наші футболісти здатні грати сильніше, вони найкращі у ра-йоні, вміють грати та можуть, і ми не опустили рук. Наша ціль і надалі залишалась – виграти чемпіонат. Додому поверталися хоч і засмучені поразкою, та одухотворені й окрилені, бо вірили у свої сили.

Другий матч, який відбувся 11 червня, ми виграли з рахунком 3:1, перемігши команду з Ковельського району. Тоді була досить напружена гра. Хлопці показали сильну самовіддачу і мали результат. Саме після цього матчу «загорілися» вболівальники і стали нам телефонувати з проханням організовувати поїздки на матчі для підтримки команди. І щоразу, куди б ми не їздили, вболівальників завжди багато. До речі, значно більше, аніж вболівальників у команд, які грають на своєму футбольному полі, в себе вдома. І ми їхню підтримку відчуваємо. Коли ж гра проходить у нас на стадіоні, думаємо і про них, працює виїзна торгівля, морозиво, квас, пиво, дбаємо про атмосферу святковості. Першу гру у нас ми виграли з рахунком 2:0 — грали з командою Турійського району.

А ось далі нас знову спіткала невдача — 24 червня з рахунком 2:1 програли команді з Любешівського району, яку приймали у Ратному. Та хлопці ще більше загорілися бажанням довести свою футбольну професійність і виграти. І вже 1 липня у дуже напруженій грі з рахунком 5:2 ми перемогли команду з Ковельського району. Після цього наші футболісти відчули у собі сили, повірили, що вони зможуть. Ми достроково вийшли у чвертьфінал тур-ніру, зайнявши друге місце у групі, хоча попереду ще була гра на виїзді у смт Луків Турійського району, яку 8 липня зіграли з рахунком 1:0. Тоді був сильний дощ, та нас відчутно підтримували вболівальники, яких було близько ста осіб. Тоді гол забив Іван Октисюк, у якого був дебютний матч. Перший раз у цьому матчі грав і наш воротар Стас Горнік — вони обидва закрі-пилися в основному складі команди.

У чвертьфіналі турніру нам випало грати з командою Любомльського району — дуже сильна команда, та наші футболісти не підвели. Перший матч із нею відбувся у Ратному 15 липня. Ми «розтрощили» суперника з рахунком 3:1. Навіть були випадки, що тренер любомльських футболістів надавав стусанів своїм спортсменам у перерві матчу. І після цього вони почали грати в обережний футбол –  гра закінчилася з рахунком 3:1. Суперники пообіцяли нас «порвати» у наступному матчі, тому підготовка до нього у наших спортсменів була надзвичайно суворою і наполегливою. Тренувалися хлопці що-дня і 22 липня у важкій боротьбі ми зіграли на виїзді у Любомлі з рахунком 1:1. «Ратнівський аграрій» вийшов у півфінал. Радості, щастю як футболістів, так і вболівальників не було меж. Сам тренер команди-суперника сказав, що не чекали від нас такого футболу, бо раніше Рат-нівщина не заявляла про себе сильними футболістами.

У півфіналі ми грали з командою с. Топільне Рожищенського району. 13 серпня був перший півфінальний матч, який увійде в історію команди-суперника — ми її розгромили з рахунком 9:2. Наші хлопці – молодці, показали найвищий професіоналізм у футболі. На цьому матчі був присутній інвестор, засновник товариства Андрій Панніков, який отримав надзвичайне моральне задоволення і йому дуже сподобалась гра наших футболістів. Ну, звичайно, ви-грати з таким рахунком та ще й не просто виграти, а показати майстер-клас у футболі! На повторну гру наші суперники з Топільного не прибули. Видно, зрозуміли, що здолати «Рат-нівський аграрій» їм аж ніяк не вдасться.

І ось фінальний матч. Відбувся він у смт Любешів, грали з командою «Торпедо» (Копачівка). Разом з футболістами на стадіон прибуло більше 150 наших вболівальників, тоді як у наших суперників їх не було й десяти. А по наших хлопцях було видно, як вони горять бажанням грати у футбол. І ми ви-грали з рахунком 3:0. «Ратнівський аграрій» став переможцем обласного турніру з футболу. Вперше в історії Ратнівщини ми піднесли футбол на такий рівень. Наш бомбардир Юрій Ващук з 14 голами став кращим бомбардиром чемпіонату, Іван Заліпа — кращим півзахисником, а Андрій Мазурик — кращим захисником.

Команда «Ратнівський аграрій» нагороджена грамотою Товариства Волинської обласної ради ФСТ «Колос» за зайняте перше місце в чемпіонаті та кубком. Гравці та тренерський штаб — медалями, кращі гравці турніру – кубками.

— Юрію Миколайовичу, зрозуміло, що успіх сам по собі не приходить, за ним наполеглива праця і завзяті тренування.

— Так, хлопці тренувалися постійно і наполегливо. Вони горіли бажанням грати у футбол і виграти. Тож тренувалися щовівторка і щотверга з 19 до 21 години. Приїжджали з сіл, залишаючи всі справи і узгоджуючи час на роботі, проводили тренування, відпрацьовували тактичні моменти, готували себе фізично. І є результат. Вони показали гарний футбол і утвердили себе як кращі футболісти області! Вони є патріотами Ратнівського краю, своїх сіл. Усіх їх, нас, об'єднала патріотична ідея возвеличити рідну землю не тільки працею, а й спортивними досягненнями. А наші вболівальники! З яким патріотизмом, з якою щирістю і любов'ю виконали Державний Гімн України, коли стало зрозумілим, що перемога за нами! Від гравців, від тренерського клубу і керівництва – низький уклін їм, низький уклін футболістам!

СТОВ «Ратнівський аграрій» знають і визнають як потужне сільськосподарське підприємство в області, в Україні уже впродовж п'яти років. Тепер і футбольну команду «Ратнівський аграрій» знають і пишаються нею. І як тут не сказати: «Молодці»? Молодці! Браво! Подальших успіхів вам і на хлібному полі, і на футбольному!

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>