ОСВІТНЯ ПОЛІТИКА: ПІДСУМКИ ЗА 2016 РІК ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ НА 2017

Аналізували результативність роботи установ і закладів освіти району у 2016 році та намітили основні завдання на 2017 рік на розширеному засіданні колегії відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації – з доповіддю виступив начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Валентин Андросюк. 

Також розглядали питання про виконання Угоди між відділом освіти райдержадміністрації та райкомом профспілки працівників освіти і науки на 2011—2016 роки. У роботі взяли участь директори, заступники директорів з виховної роботи, голови профспілкових комітетів. Виступили заступник голови районної ради Олександр Бенедисюк, голова райкому профспілки працівників освіти і науки Валентина Дейнека, директор районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ірина Костючик, директор НВК с. Язавні Галина Гусак. 

ДОШКІЛЛЯ Проведені заходи для відкриття додаткової дошкільної групи в НВК с. Тур (закуплено обладнання та матеріали на 70 тис. грн.) За кошти фонду регіонального розвитку та співфінансування з місцевого бюджету здійснюється добудова дошкільної групи до приміщення школи із наступним створенням Центру розвитку дитини корекційного спрямування в селі Якушів (кошторисна вартість 1 333,9 тис.грн.), продовжується будівництво до-шкільного навчального закладу у Ратному (використано 9777,57 тис. грн.), яке планується завершити у 2017 році. Внаслідок реорганізації ЗОШ І-ІІ ступеня  с. Зоряне та ЗОШ І ступеня        с. Адамівка буде створено навчально-виховний комплекс із відкриттям дошкільної групи короткотривалого перебування дітей на базі приміщення ЗОШ  І ступеня с. Адамівка.

ПОЗАШКІЛЛЯ У районі функціонує один позашкільний навчальний заклад – центр дитячої та юнацької творчості, де у 59 різнопрофільних гуртках займаються 1093 вихованці. Поряд з тим, у навчально-виховних закладах району також працюють 257 різнопрофільних гуртків, які відвідують 3748 школярів. У цілому гуртковою роботою в районі охоплено 62,8 % учнів.

ШКОЛА Станом на 1 вересня 2016 року мережа навчальних закладів району складалася з 39 загальноосвітніх навчальних закладів, з яких 24 – І-ІІІ  ступеня, в т.ч. 1 НВК «школа-гімназія», 21 НВК «школа-садок», 12 – І-ІІ ступеня, в т.ч.7 НВК «школа-садок», 3 школи І ступеня. 3 2 вересня 2016 року у зв’язку з відсутністю дітей було призупинено навчально-виховний процес в загальноосвітній школі І ступеня с. Адамівка. Рішенням районної ради в грудні 2016 року було створено НВК «ЗОШ І-ІІ ступеня-дитячий садок» с. Зоряне шляхом злиття шкіл сіл Зоряне та Адамівка.

З 1 січня 2017 року мережа закладів освіти зменшилася –   4 навчально-виховні комплекси – сіл Заліси, Гута, Тур та смт Заболоття – перейшли у власність та підпорядкування Заболот-тівської об’єднаної територіальної громади. Протягом року цей процес буде продовжуватися.

Найменшими школами І-ІІІ ступеня залишаються ЗОШ       с. Межисить (84 учні), НВК сіл Залухів (107), Поступель (112), І-ІІ ступеня – ЗОШ с. Щитинська Воля (19) с. Зоряне (30),         с. Краска (41),с. Якушів(55), НВК с. Комарове (65).

У зв’язку з відсутністю умов для відкриття класів (менше 5 учнів) 86 дітей у 8-ми школах навчаються за індивідуальною формою в групах, у тому числі 19 дітей у ЗОШ І-ІІ ступеня          с. Щитинська Воля, де не сформовано жодного класу. Додаткові кошти для фінансування даного навчального закладу на цей навчальний рік в сумі понад 460 тис. грн. були виділені з районного бюджету.

Крім того, протягом 2016 року за новими вимогами та нормами у 16 школах організовано індивідуальне навчання для 22 дітей, які за станом здоров’я не можуть відвідувати навчальні заклади, використано понад 138 тис. грн. Одним із пріоритетних напрямів реформування залишається запровадження інклюзивної освіти і у дошкіллі.

У 2017 році працюватимуть над створенням у районі опорних шкіл.

ПІДВЕЗЕННЯ У минулому році парк шкільних автобусів поповнився  шкільним автобусом, який направлений для підвезення дітей по маршруту Адамівка-Зоряне-Поступель. Один автобус марки ПАЗ був переданий з МНВК у НВК с. Річиця замість непридатного до використання. На сьогодні шкільний автобусний парк налічує 9 автобусів. Загалом у цьому навчальному році організованим підвезенням забепечено більше 353 учні, з них: 234 підвозиться шкільними автобусами, решта – рейсовими, згідно укладених угод. Необхідно придбати ще п’ять шкільних автобусів.  У 2017 році за рахунок ДФРР планується повернути два нових автобуси, замість мобілізованих у 2014 році.

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА За рахунок коштів  іншої субвенції обласного бюджету були проведені  роботи щодо капітального ремонту приміщення дитячого садка с. Річиця. Проведено поточний ремонт даху НВК с. Заліси.

Розпорядженнями Голови Ратнівської РДА виділили кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 3 417 181 гривень. Вищезазначені кошти були розподілені  для виконання робіт по капітальному ремонту покрівлі НВК с. Гута, на капітальний ремонт покрівлі дошкільного навчального закладу смт Заболоття, на капітальний ремонт покрівлі (їдальні, приміщення інтернату) НВК с. Язавні, на реконструкцію НВК с. Прохід та для виконання робіт по капітальному ремонту покрівлі НВК с. Гута. У цьому році планується проведення третьої черги перекриття даного закладу.

У даний час ведуться роботи у с. Якушів згідно з додатковою угодою на суму 250 тис. грн. (стабілізаційна дотація обласного бюджету).

За рахунок коштів освітньої субвенції було перекрито дах приміщення школи с. Піски-Річицькі, придбано твердопаливний котел для НВК с. Комарове, проведено реконструкцію з обладнання твердопаливними котлами котельні ЗОШ  № 2 смт Ратне. Проведено роботи по укріпленню несучих стін спортивного залу НВК с. Заліси.

За кошти районного бюджету було проведено поточний ремонт водопостачання НВК с. Броди, поточний ремонт системи опалення у НВК с. Тур та закупівлю побутового котла, поточний ремонт котельні НВК с. Жиричі, закуплено два  твердопаливні котли для шкіл            с. Жиричі та с. Велимче, поточний ремонт їдальні у НВК с. Язавні, проведено реконструкцію котельні зі встановленням другого твердопаливного котла  у НВК с. Велимче, здійснено поточний ремонт труби котельні НВК с. Річиця, перекрито покрівлю дитячого садка навчально-виховних закладів сіл Здомишель, Щедрогір. Облаштовано внутрішні санвузли у НВК       с. Сільце, с. Заброди, ЗОШ         с. Піски-Річицькі. Запланували провести реконструкцію дитячого садка в с. Жиричі, ремонт дахів дитячого садка в с. Самари, шкіл № 1 і № 2 в смт Ратне.

На підготовку до навчального року навчальних закладів району використали з коштів освітньої субвенції 1 млн. 300 тис. грн.,  з районного бюджету — 500 тис.

У бюджеті 2017 року передбачено 200 тис. грн. з освітньої субвенції на придбання путівок для оздоровлення дітей.

ХАРЧУВАННЯ Станом на 1 січня 2017 року усіма видами харчування охоплено 7649 дітей, або 99,2% учнів від загальної кількості. За кошти місцевого бюджету харчуються 1277 учнів, з них 1032  учні 1-4 класів з числа малозабезпечених сімей, 8 дітей із сімей переселенців, 165 дітей, батьки яких є учасниками АТО, 35 дітей, батьки яких є учасниками бойових дій на території інших країн, 4 дитини, які навчаються в інклюзивних класах з розрахунку 6,00 грн. на одну дитину в день та 33 дитини-сироти і дітей, позбавлених батьківського піклування, з розрахунку 8 грн. на одну дитину. Решта дітей купували обіди за кошти батьків. За 2016 рік на організацію харчування учнів в НВК району використано 2891087,8 грн, що становить 99,7% від запланованих. Протягом 2016 року в ДНЗ смт Ратне та дошкільних групах 27 НВК виховувалася 1871 дитина. Вартість одного діто-дня становила 14,00 грн., з яких батьківська плата відповідно становила 60 і 70 відсотків.

На 2017 рік ціни на харчування дітей залишаються без змін.

Колегія прийняла відповідні рішення із розглянутих питань.

Леся ГРІНЧУК

Один відгук на «ОСВІТНЯ ПОЛІТИКА: ПІДСУМКИ ЗА 2016 РІК ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ НА 2017»

  1. Oleg коментує:

    Освітня політика від Андросюка:збір хабарів при працевлаштуванні молодих спеціалістів,відкати при будівельних роботах,тендерах на харчування,опалення.Цим фахівцем давно повинні зайнятись правоохоронні органи.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>