Зі світу по факту

У 2019 РОЦІ НА ВОДУ ЗІЙДЕ ТОЧНА КОПІЯ «ТИТАНІКА»

Трагічна історія «Титаніка» знаходить відголоски в серцях людей і сьогодні, хоча катастрофа трапилась понад 100 років тому. Не останню роль в популяризації легендарного корабля відіграв фільм із Леонардо Ді Капріо, який вийшов у прокат 1997 року. І тепер, після 20 років затишшя, кілька компаній взялись за будівництво точної копії трансатлантичного пароплава.

Компанія Qixing Energy Investment Group оголосила про будівництво «Титаніка» ще 2014-го року, а будівництво розпочала      2016-го. Нині воно завершене на дві третини. Попри те, що нове судно буде повною копією оригінального «Титаніка», його не планують спускати на воду. «Romandisea Titanic» буде розташований на річці Ци в Дайінгському повіті провінції Сичуань на південному заході Китаю. Тут повністю відтворять бальний зал, театр, басейни і каюти, де можна буде насолодитися бенкетом та взяти участь у тематичних вечірках та іграх.

Вартість будівництва судна -  майже 150 мільйонів доларів. У готелі «Romandisea Titanic» зможе розміститись до 5 тисяч відпочивальників. Будівництво китайської копії «Титаніка» планують завершити до кінця 2018-го року, а відвідати його можна буде вже 2019-го.

Компанія Blue Star Line будує круїзний лайнер Titanic II. Його планували спустити на воду до 20-ї річниці виходу фільму з Ді Капріо, але працівники не встигли з виконанням робіт, і він зійде на воду лише 2019-го року.

 

У БІЛОРУСІ СКАСУВАЛИ «ПОДАТОК

НА ДАРМОЇДСТВО»

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав декрет №1, яким передбачені заходи зі сприяння зайнятості населення та скасовується обов'язковий збір з безробітних. Новим декретом скасовується стягнення так званого «податку на дармоїдство», який спровокував гучні акції протесту по всій країні на початку 2017 року.

Згідно з декретом, на місцеві органи влади покладається індивідуальна робота з працевлаштування та ресоціалізації громадян.

У березні 2017 року президент Білорусі Олександр Лукашенко призупинив на рік стягнення так званого «податку на дармоїдство». Під дію декрету про запобігання соціального утриманства потрапили всі працездатні громадяни, які формально пропрацювали менше 183 днів у році, і тому брали недостатню участь у фінансуванні державних витрат.

За даними Міністерства з податків і зборів Білорусі, близько  10 % громадян, яким надіслали повідомлення про сплату «податку на дармоїдство», заплатили цей збір. Всього «листи щастя» про сплату податку отримали понад 470 тис. громадян Білорусі.

 

ВЧЕНІ ЗНАЙШЛИ В КОСМОСІ АНАЛОГ ЗЕМЛІ

Вчені виявили в системі Trappist-1 (схожа на Сонячну) дві планети, які потенційно можуть бути придатні для життя.

Нові дослідження сприяли виявленню двох планет, на яких, імовірно, можуть бути умови, сприятливі для проживання людей та істот, подібних до людей. Вчені говорять, що ключовими умовами для існування живих організмів на Землі є вода і тепло. На знайдених планетах, швидше за все, є і вода, і джерело тепла.

Експерти вже заявляють, що на поверхні цих планет відбуваються різкі перепади екстремальної температури: від 126 градусів тепла за Цельсієм до 106 градусів нижче нуля.

 

У КАЗАХСТАНІ -56 °: ТВАРИНИ ЗАМЕРЗАЮТЬ

ПІД ЧАС РУХУ

У Казахстані були знайдені захололі трупи тварин після того, як температура повітря впала до -56 ° С.

Через люті морози в Казахстані десятки людей госпіталізовані, школи закриті. Будинки в північному місті Петропавловськ залишилися без води після того, як труби лопнули на холоді.

Крім льодових морозів, додатковим випробуванням для жителів країни стала велика кількість снігу, що випав.

 

РОСІЙСЬКИЙ ТЕЛЕКАНАЛ «ПОХОВАВ»

ПОСЛА УКРАЇНИ В ТАДЖИКИСТАНІ

Сайт програми «Вести» на каналі «Росія-24» назвав посла України в Таджикистані і Афганістані Віктора Никитюка одним з семи громадян України, які загинули в теракті в готелі Intercontinental в Кабулі. Посол інформації про свою смерть здивувався.

Бойовики «Талібану» напали на готель в Кабулі 20 січня. Серед загиблих постояльців готелю було семеро українців, у тому числі співробітники афганської авіакомпанії. Але сам посол Віктор Никитюк, який представляє інтереси України в Таджикистані і Афганістані, живий і здоровий. Під час нападу він перебував у Душанбе і про свою «загибель» дізнався з таджицьких ЗМІ, які переказали репортаж російського каналу.

Никитюк впевнений, що повідомлення про його смерть — не просто помилка, а провокація російського державного телеканалу. За словами посла, Росія таким чином хотіла відвернути увагу громадськості від того, що надає підтримку «Талібану». Разом з тим у лютому 2016 року російська влада подарувала Кабулу 10 тисяч автоматів Калашникова AK-47 і мільйони патронів «для боротьби з міжнародним тероризмом і наркотрафіком».

 

В УКРАЇНІ МЕНШЕ КУПУЮТЬ БЕНЗИНУ

І ДИЗЕЛЬНОГО ПАЛЬНОГО

Згідно з даними Державної служби статистики України, у 2017 році реалізація бензину на АЗС знизилася на 226,9 тис. т до 1,61 млн. т (-12,3%), дизельного пального – на 224,9 тис. т до майже 1, 5 млн. т. продажу бензину і дизельного пального на АЗС у 2016—2017 рр.

Реалізація бензину А-92 скоротилася на 105,7 тис. т до 769 тис. т, А-95 – на 107,7 тис. т до 817 тис. т. Реалізація бензину А-80 знизилася на 2,7 тис. до 3,9 тис. т, а продажі сумішевих альтернативних бензинів впали на 11,1 тис. т до 17,4 тис. т. У свою чергу продажі А-98 виросли на 0,4 тис. т – з 5,2 тис. т (+ 7,8%). У структурі продажів бензину на А-95 доводиться 50,6%, на А-92 – 47,7%. Частка А-80 і А-98 не перевищує 1%. Альтернативні бензини також становить не більше 1% обсягів.

У 2017 році найвищий рівень продажів бензинів був в Києві – 9,8%. Сумарно з Київською областю столичний регіон спожив 16,6% бензину. Основними центрами продажів бензину стали: Київська область (16,6 %), Дніпропетровська – 9,1%, Одеська – 8,6% і Львівська – 6,5%. Як і з продажами бензину, найбільше дизельного пального було реалізовано на АЗС у столичному ре-гіоні – 12,7%, а також у Львівській і Закарпатській областях – 9,1% і 6,3%.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>