ЯК У КОВЕЛІ РАТНІВСЬКІ ГРОШІ ДІЛИЛИ

Більше тридцяти питань було включено до порядку денного 2-ї сесії Ковельської районної ради 8-го скликання, яка відбулася 18 грудня, і два з них стосувалися Ратнівського району – так, саме району. Перше – його фінансів, тобто зароблених нами грошей. Називалося воно «Про внесення змін до рішення Ратнівської районної ради від 20 грудня 2019 року №36/10 «Про районний бюджет на 2020 рік» (подібні питання були винесені на розгляд сесії й щодо інших колишніх районів). Інформувала депутатів начальник фінансового відділу Ратнівської райдержадміністрації Людмила Ковч.


Як розповіла вона потім в коментарі для редакції, ділити було що: перевиконання бюджету становило 2 млн. 103 тис. грн. Але, оскільки у зв'язку з ліквідацією Ратнівського району його «спадкоємцем» стала Ковельська районна рада, то вона й приймала рішення про внесення змін. Гроші попередньо ділили на засіданні постійної комісії з питань бюджету та фінансів, і суперечка, кажуть, ледь не переходила у сварку. Її відгомін проявився й на сесії, але все по порядку. Кошти розподілили таким чином:
На виплату заробітної плати з нарахуваннями: музичній школі – 131,2 тис. грн., районній бібліотеці – 42,1 тис. грн., централізованій бухгалтерії сектору культури – 30,9 тис. грн., центру дитячої та юнацької творчості – 67,1 тис. грн., дитячо-юнацькій спортивній школі – 87,0 тис. грн., міжшкільному навчально-виробничому комбінату – 224,9 тис. грн., центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді – 4,0 тис. грн., ФСТ «Колос – 7,2 тис. грн., на два ратнівських дитсадки – 362,0 тис. грн. і територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), що в Заболотті, – 228, 343 грн; за оплату енергоносіїв: 606, 1 тис. грн. – центральній районній лікарні і 55,6 тис. грн. – центру первинної медичної допомоги та 34,8 тис. грн. – районній лікарні на виплату пільгових пенсій. Також 310 тис. грн. спрямовано Ратнівській районній раді на виплату відпускних та компенсації за невикористані відпустки працівниками районної ради. Але ці гроші бюджетна комісія забрала з інших статей – зокрема, на 221, 657 тис. грн. зменшила суму коштів на утримання територіального центру соціального обслуговування і не погодила виділення 32 тис. грн. на закупівлю запчастин та пально-мастильних матеріалів для шкільного автобуса НВК с. Кортеліси, 21,9 тис. грн. – для закупівлі будівельних матеріалів на ремонт НВК №1 смт Ратне і 34,3 тис. грн. – для сектору освіти Ратнівської РДА. Це рішення депутати підтримали майже одноголосно – 31 голос «за» із 32-х присутніх.
Однак, як пояснила потім редакції Людмила Ковч, це урізання окремих статей видатків було вимушеним. Справа в тому, що не всі сільські ради виконали свої зобов'язання перед районним бюджетом. Лише одна Велимченська ОТГ повністю перерахувала на Ратнівську ЦРЛ для оплати комунальних послуг всю суму – понад 200 тис. грн. А Заболоттівська ОТГ недофінансувала з розрахунку до річної потреби 498 тис. грн., Самарівська – 261 тис., Забродівська – 238 тис., а всі разом – 997 тис. грн. Тому навіть виділеної суми – 606 тис. грн. – не вистачить, аби забезпечити заклад паливом, і в січні там може не бути чим опалювати. (До речі, схожа ситуація не тільки в нас. Іншим своїм рішенням депутати Ковельської районної ради спрямували 500 тис. грн. на погашення заборгованості за комунальні послуги Старовижівської лікарні. Але, як повідомила начальник фінансового відділу Старовижівської РДА, там голови ОТГ підписали меморандум, що зобов'язуються надалі утримувати свою лікарню.) Також Забродівська ОТГ недофінансувала Ратнівську музичну школу, де навчаються і їхні діти, на 47,6 тис. грн., та дитячо-юнацьку спортивну школу – на 36,7 тис. грн.
Але з трибуни сесії Людмила Ковч попросила депутатів підтримати ще доповнення, про яке за суперечками-сварками на комісії й забули: спрямувати все-таки 34 тис. грн. сектору освіти Ратнівської РДА для проплати за телекомунікаційні послуги, технічне обслуговування опалювальних приладів, лабораторні послуги з обстеження харчоблоків у закладах освіти і доставку підручників. Цю суму вона запропонувала взяти з резервного фонду Ратнівського району, який на той момент ще становив 50 тисяч гривень. Необхідність виділення цих коштів вона обґрунтувала тим, що всі ці роботи вже виконані, а сектор освіти РДА з нового року існувати не буде і правонаступника він не має, тому ця заборгованість ляже вже на Ковельську районну раду, яка теж коштів не має, і розпочнеться судова тяганина (яка могла б забрати ще більшу суму. – Авт.). У відповідь на чиєсь запитання вона ще раз наголосила, що ці кошти пропонує взяти не з перевиконання, а з резервного фонду, який залишається в районі, і наполегливо просила депутатів підтримати її пропозицію.
По реакції залу було видно, що не всіх вона переконала. А голова бюджетної комісії Ігор Торба з Любомля (фракція «За майбутнє») прямо закликав не відступати від рішення комісії, раз, мовляв, ратнівчани на засіданні забули про це, бо всі інші їхні пропозиції були враховані (до речі, наприкінці сесії він склав свої депутатські повноваження у зв'язку з призначенням керуючим справами Любомльської міської ради). Як не дивно, ніхто з депутатів від Ратнівщини не виступив на підтримку прохання Людмили Ковч (член бюджетної комісії Андрій Харлампович на сесії був відсутній). Лише ковельчанин Володимир Андросюк (фракція «Батьківщина») попросив колег врахувати її аргументи. Пропозиція набрала 23 голоси (при мінімально необхідних 22-х) і все-таки була прийнята.
ПРО БЮДЖЕТ КОВЕЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ТА ІНШІ ПИТАННЯ
Чому частина депутатів так противилася перерозподілу зароблених не ними коштів, стало зрозуміло, коли дійшла справа до прийняття бюджету Ковельского району на 2021 рік. Він затверджений в сумі всього-на-всього 1 млн. 62 тис. грн., з яких власні надходження становлять лише 262 тис. грн., а решта – це трансферти з обласного бюджету управлінню соціального захисту населення для виплат пільговикам. Тим часом на утримання самої районної ради (її виконавчий апарат сесія затвердила в кількості 12 чоловік) на рік потрібно 2 млн. 630 тис. грн. та ще понад 1 млн. на інші розрахунки. Решту планують отримати саме від перевиконання бюджетів колишніх районів. Але як воно складеться до кінця року – сьогодні ніхто не знає.
Друге «ратнівське» питання звучало так: «Про початок реорганізації Ратнівської районної ради шляхом приєднання до Ковельської районної ради». Таким чином запущена процедура остаточної ліквідації Ратнівського району. Такі ж рішення були прийняті і щодо решти колишніх районів.
Більшість інших питань порядку денного сесії стосувалася комунального майна колишніх районів. Сесія спочатку приймала його у районну комунальну власність, а потім зразу ж передавала в комунальну власність відповідної громади за місцем розташування майна. Найбільше таких рішень було по Любомльському і Старовижівському районах, хоча й по Ковельському теж, що в мене особисто викликало деяке здивування. Адже в нас процес передачі-приймання всього комунального майна здійснили ще районна і селищна ради попереднього скликання.
Також сесія затвердила новий Регламент Ковельської районної ради, перелік закладів культури районної мережі, перелік об'єктів спільної власності, що підлягають приватизації у 2021 році, та розглянула деякі інші питання. На закінчення депутати прийняли звернення до керівництва держави щодо поліпшення боротьби з пандемією коронавірусу. Фракція «Слуга народу» виступила з пропозицією виключити з тексту деякі оціночні судження, передати документ на доопрацювання в комісію і винести на наступну сесію. Однак більшість з таким варіантом не погодилась, і звернення було прийняте мінімальними 22-ма голосами.
Дмитро МОРОЗ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>