ПРОПОЗИЦІЯ СПІВПРАЦІ – ОБМАН ЧИ ЧЕСНІ ПАРТНЕРСЬКІ УМОВИ?

Малина1У Ратнівському районному центрі зайнятості минулого місяця відбувся семінар в рамках Зимової агрошколи «Від бізнес-ідеї до власної справи», учасниками якого стали тридцять п’ять потенційно зацікавлених людей, господарів, які готові на своїх земельних наділах займатись ягідництвом.

Ініціатор зустрічі — представник громадської організації  «Об’єднання виробників плодово-ягідної продукції України «Ягідник» Сергій Горбач. Він координатор проекту. У засновниках ГО «Ягідник» є власник великого переробного підприємства з Польщі, землекористувачі Волині, підприємці, пов’язані з вирощенням саджанців.

Пропозиції від ГО «Ягідник» були досить чітко окреслені: людина безоплатно отримує елітні саджанці полуниці, порічок, смородини або малини на умовах договору, за яким зобов’язується продавати вирощену продукцію тільки ГО «Ягідник» протягом певного терміну. Людина несе відповідальність за саджанці, зобов’язується забезпечити полив, обробіток, захист від хвороб та шкідників. Від стихійних природних явищ насадження мають бути застраховані.

Який порядок отримання саджанців? По-перше, особа, зацікавлена у співпраці, має бути членом  громадської організації  «Ягідник», далі укладається договір, яким обумовлюється кількість та сорт посадкового матеріалу, відповідальність сторін. Саджанці передаються по акту прийому-передачі, плани по здачі ягід для людини не  встановлюються. Мінімальна площа насаджень має бути не менше десяти сотих гектара. Вирощену продукцію «Ягідник» зобов’язується купувати в людини за встановленою на початку сезону незмінною ціною. Крім того, кожній людині надається агрономічний супровід, можливість зробити експрес-аналіз грунту та води, сприяння в купівлі на вигідних умовах  інвентарю та засобів захисту рослин.  Створюються умови, щоб людині вигідно було співпрацювати з «Ягідником» під час дії договору і після його закінчення. Також «Ягідник» буде здійснювати прийом ягід від людей, котрі вже мають насадження, якщо продукція буде якісна.

Представник «Ягідника» отримав чимало запитань, пропозицій, зауважень. У нинішніх умовах люди остерігаються обману, тому детально розпитували про усі умови.

Того дня дев’ятнадцять осіб написали заяву про згоду на членство у Громадській організації «Об’єднання виробників плодово-ягідної продукції України «Ягідник» і задекларували вирощування ягідних культур. Присутнім побажали успіхів у втіленні своїх проектів та досягнення своїх цілей. До слова, за сприяння іноземного інвестора на теренах Волині планують будівництво підприємства з переробки ягід.

У Ратнівському районному центрі зайнятості можна заповнити анкети для співпраці із ГО «Ягідник». Учасники семінару сподіваються, що співпраця між виробниками, інвестором та переробними підприємствами базуватиметься на взаємовигідних та чесних партнерських умовах.

Іншу точку зору висловлює ратнівчанин Олександр Хвещук, який два гектари заболоченої місцини за колишнім комбікормовим заводом перетворив на землю, яка приносить заробіток та робочі місця. З його слів, людям, які вирішили займатися вирощуванням ягідних культур, вигідніше купувати саджанці, а щоб здати ягоду, самостійно вибирати такого заготівельника, який пропонує більшу ціну, яка, до того ж, протягом сезону може зростати. Більше того, наголошує, що ні з ким не варто підписувати договір, щоб ні від кого не бути залежним, адже це, свого роду, фінансова піра-міда. Тож пристати на пропозицію про співпрацю з громадською організацією або  відмовитися від неї, закупити саджанці і розпочати власну справу – вирішувати вам.

Леся ГРІНЧУК 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>