Про особливості формування бюджету 2016 року

Обговорення й, відповідно, формування обласного бюджету та бюджету області — як ніколи актуальне питання. До 25 грудня, коли слід ухвалити головний фінансовий документ краю й, звісно, чітко визначити шляхи наповнення й напрями видатків «гаманців» міст обласного значення, районів, сіл та селищ – головна тема й пріоритет у роботі як виконавчої гілки влади краю, так і представницької. Нині ж, 11 грудня 2015 року, про особливості формування бюджету 2016 року більше, ніж детально говорили під час наради, що відбулася під керівництвом голови облдержадміністрації Володимира Гунчика.

Про значущість заходу свідчить поважне товариство, що зібралося: заступники голови облдержадміністрації Сергій Кошарук та Світлана Мишковець, радник Олександр Степанцов, керівник апарату Дмитро Дубняк, керівники структурних підрозділів облдержадміністрацій — головні розпорядники коштів, керівники відомств, а також голови райдержадміністрацій та райрад. А позаяк захід відбувався у відеоселекторному режимі — у районних студіях працювали тамтешні фахівці, дотичні до формування бюджету.

Перш ніж перейти до справи, Володимир Гунчик привітав новообраних голів райрад і зауважив: попри приналежність до різних гілок влади, завдання єдине — працювати задля розвитку громади. Далі ж у вступному слові розставив акценти та визначив пріоритети бюджетних процесів 2016 року.

— 2015-й ми прожили в умовах конструктивної співпраці, — підкреслив голова облдержадміністрації. — Невеликі зміни, внесені у бюджетне законодавство, дали можливість відчути, як можна вирішувати проблемні питання, напрацювати реальний та дієвий механізм. Разом із тим, роботи дуже багато. Тому беремо за правило отак скрупульозно працювати над бюджетами й навчати цьому новообраних сільських та селищних голів. Мине зовсім небагато часу й зникнуть облдержадміністрації, райдержадміністрації. Забезпечувати життєдіяльність області та районів доведеться радам. І ми повинні бути до цього готовими. Тому слово «співпраця» повинно перестати бути декларативним.

450 млн. грн. — саме такими цифрами вимірюється перевиконання бюджетів усіх рівнів. Зрозуміло, що ці кошти спрямували на розвиток громад усіх рівнів. А тому завдання на 2016-й не менш амбітне: спрацювати так, аби рівень перевиконання не був нижчим. А відтак слід шукати шляхи наповнення бюджетів, котрі й стануть кроком до розвитку громад. Як приклад реальності окресленого наміру, цьогоріч Волинь дістала 70 млн. грн. додаткових надходжень, впорядкувавши земельні відносини.

— 27 листопада проект обласного бюджету на 2016 рік подали до обласної ради, — повідомив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк. — Плануємо ухвалити бюджет до 25 грудня. Окрім того, пояснювальна записка до документа розміщена на офіційних сайтах облради та облдержадміністрації. Якщо коротко, то у проекті бюджету передбачено субвенцію на соціальну дотацію, освітню, для охорони здоров'я, підготовку робітничих кадрів тощо. Але не враховано індексації, бо немає такої можливості.

Окрім захищених статей, 54 млн. грн. заплановано спрямувати на реалізацію заходів обласних програм, 11,4 млн. — аби відремонтувати дороги, 15,6 млн. — з метою здійснення капітальних видатків.

Разом із тим, а на цьому особливо наголошував голова облдержадміністрації, при формуванні районних бюджетів варто передбачити видатки на співфінансування у рамках реалізації інфраструктурних об'єктів за кошти державного фонду регіонального розвитку. Мовляв, кошти слід закласти навіть за умови відсутності відповідних об'єктів у реєстрі, позаяк цілком ймовірно, що впродовж року вноситимуть зміни та доповнення до відповідних переліків.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>