Замість  пенсійної реформи – підвищення пенсій

Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій»  схвалено урядом і направлено для подальшого розгляду Національною радою реформ і парламентом для обговорення та ухвалення.

Основний принцип, від якого відштовхується уряд, – пенсіонер, який впродовж свого трудового життя чесно працював і сплачував внески до пенсійної системи, має гарантовано отримувати пристойну пенсію. В той же час людина, яка не працювала або працювала на себе ( не сплачувала страхові внески), не буде більше отримувати пенсію за рахунок інших і вийде на пенсію пізніше.

Складовою пенсійної реформи є обов'язкове осучаснення пенсій, тобто їх перерахунок відповідно до зростання середньої заробітної плати, з якої сплачуються внески (спеціального показника, що використовується під час обчислення пенсій). Уряд пропонує з 01.10.2017 року перерахувати раніше призначені пенсії із застосуванням  середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник  за 2014, 2015 та 2016 роки, із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу у розмірі 1%.

Нагадаю, що пенсія українців залежить від трьох показників: зарплати працівника та його стажу і показника середньої заробітної  плати по Україні, який застосовують під час обчислення пенсій. Середня зарплата зростає щороку, тому пенсії українців мають осучаснюватись. Однак останнє осучаснення пенсій здійснювалось у травні 2012 року, із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік (1197,91 грн.), тоді як мінімальну заробітну плату підвищували 9 разів, а середня заробітна плата по Україні, яку застосовують для обчислення пенсії, зросла втричі (3764,40 грн.). Як наслідок,  більше половини пенсій не досягає навіть прожиткового мінімуму. Перерахунок, який пропонує уряд, ліквідує цей дисбаланс.

Окрім цього, уряд пропонує вже з жовтня, а не з грудня, як передбачає бюджетний закон, переглянути розмір мінімальної пенсії: вона зросте з 1312 до 1373 гривень. Отже, зростання виплат пенсіонерам стосуватиметься майже всіх пенсіонерів нашого району.

Також із жовтня цього року пропонується скасувати 15-відсоткове зниження пенсій пенсіонерам, які працюють, і забезпечити їм пенсійні ви-плати в повному розмірі.

Законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій з 1 січня 2018 року скасовується  право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та інших категорій громадян, крім військовослужбовців, яким призначатимуться пенсії за вислугу років. Але в законопроекті збережено право тих працівників,  які на дату набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» набули вислугу років та стаж, необхідні  для призначення пенсії за вислугу років, передбачені статтями 52, 54 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»,  пенсії за вислугу років призначаються за їх зверненням при дотриманні всіх умов, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Та головна мета реформи чинної солідарної системи пенсійного забезпечення – стимулювати працююче населення до сплати єдиного внеску із легальної заробітної плати.  Тому встановлюються вимоги до тривалості страхового стажу. Починаючи  з 1 січня 2018 року, пенсію за віком у 60 років призначатимуть за наявності 25 років страхового стажу (в даний час 15 років). Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшуватиметься на один рік. Отже, у 2028 році, аби отримати пенсію за віком в 60 років, потрібно буде мати 35 років  стажу. Якщо в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона матиме право обрати допрацювати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років. Ці правила діятимуть з урахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам.

У 63 роки пенсію за віком як для чоловіків, так і для жінок призначатимуть у разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на один рік до досягнення в 2028 році 25-35 років страхового стажу.

Починаючи з 1 січня 2019 року особам, в яких страховий стаж становитиме 15 років, пенсію за віком призначатимуть у 65 років, а особи, загальний стаж яких буде менше 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупним доходом сім'ї .

Якщо в особи, яка претендує на пенсію за віком, немає достатньої кількості років страхового стажу, вона матиме право його компенсувати. Але доцільно буде сплатити раніше, тому що кожен куплений рік страхового стажу збільшуватиметься відповідно до зростання мінімальної заробітної плати.

Лідія Михалевич,

перший заступник начальника Старовижівського об'єднаного управління Пенсійного фонду

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>