ЗА МЕНШЕ, НІЖ ПІВРОКУ, У РАТНОМУ ВИДАЛИ БІЛЬШЕ 800 ЗАКОРДОННИХ ПАСПОРТІВ

11 серпня минуло два місяці, як почав діяти безвізовий режим з країнами Шенгенської угоди Європейського Союзу.

Статистика свідчить про значне пожвавлення прикордонного руху, зокрема, й про перетин рубежів ЄС за омріяним безвізом. За даними Держприкордонслужби, в липні цього року кордон з Євросоюзом перетнуло понад 1,9 млн. українців, у той час як в липні 2016 року ця цифра становила близько 1,3 млн. За два місяці безвізу в Європу виїхало 3,6 млн. українців, з яких саме безвізом скористалося 170 тисяч наших громадян. Найпопулярнішими країнами, які протягом цих двох місяців відвідали українці, були Польща та Угорщина.

Відмовили за цей час у в'їзді 55 туристам, а це лише 0,03 відсотка. 37 туристів не пустили, оскільки вони не змогли підтвердити мету поїздки, а ще 18-ти відмовили у в'їзді через перевищення терміну перебування в Євросоюзі.

На жаль, відстежити, скільки ратнівчан скористалося безвізовим режимом з часу його запровадження, важко. Проте ми поцікавилися у районному секторі Управління державної міграційної служби, яка на сьогодні ситуація з виготовленням паспортів.

З 1 березня 2017 року Ратнівський сектор отримав повноваження оформляти та видавати паспорти громадянам України для виїзду за кордон. Раніше таких послуг його працівники не надавали. Якщо у березні ажіотаж був ще дещо менший, то зараз бажаючі виготовити в Ратному закордонний паспорт ще з ночі займають черги, щоб встигнути подати документи. З 1 березня до 15 серпня працівники державної міграційної служби оформили 1378 заяв на отримання біометричного паспорта і 842 з них уже видані власникам. З них термінові 209, регламентовані – 633 (тобто виготовлені за 20 робочих днів).

Соціальні мережі кишать скаргами на державну міграційну службу України  за затримки паспортів, адже чимало людей планували відпочинок за кордоном, бронювали квитки, а тільки потім виготовляли документи. Через затримки чимало планів зірвалося. У державній міграційній службі пояснюють: впровадження безвізу збіглося з сезоном відпусток, ажіотаж навколо оформлення біометричних паспортів досяг піку і призвів до затримок у видачі.

Що ж стосується оформлення паспорта громадянина України, то і тут є нововведення. Україна перейшла на видачу так званих ID-карток замість паспорта у вигляді книжечки, як було раніше. Відтак у 2017 році всі підлітки, які мають право виготовляти паспорти, зверталися у міграційну службу саме за ID-карткою. Проте чимало було й бажаючих замінити звичну книжечку на пластикову картку (чимось подібну до посвідчення водія) заради зручності. Так, з 1 березня до 15 серпня працівники районного сектору прийняли 574 пакети документів для оформлення паспорта громадянина України, з них уже виготовлено 439, а 395 заявників отримали свої ID-картки.

Як зазначає завідувач Ратнівського районного сектору ДМС України у Волинській області Оксана Панько, ажіотаж навколо виготовлення паспортів не зменшується, особливо, що стосується закордонних паспортів.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>