ВІДПОЧИНОК ВЛІТКУ – УКРАЇНА ЧИ ЗАКОРДОН?

відпочинок відпочинок1 відпочинок2 відпочинок3Цьогоріч погода у різні пори року дивує по-різному. Як кажуть, перезимували весну, ще й літо перезимуємо. Нестійке тепло змінюється вітрами й буревіями.

Спочатку залило дощами, а зараз їх не дочекатися. У кожного свої погляди на питання погоди, особливо в сільській місцевості, де від режимів температури і опадів залежить майбутній урожай. Разом з тим, значна частина населення влітку намагається скористатися щорічними відпустками і відпочити на морях та океанах. Досить малий відсоток тих, хто може дозволити собі тривалу подорож по світі. Тим не менше, люди відпочивають. Хтось – заради оздоровлення часто хворіючих дітей, а хтось заради самих себе. І здавалося б, економічна ситуація в Україні останніми роками складається далеко не найкраще, однак літній відпочинок стає дедалі популярнішим.

ПІСЛЯ АНЕКСІЇ КРИМУ ЦІНИ НА ОДЕЩИНІ ТА ХЕРСОНЩИНІ СТАЛИ КОСМІЧНИМИ

Після того, як у 2014 році Росія анексувала більшу частину чорноморського узбережжя південної України та Кримський півостров, ціни на відпочинок у доступних Миколаївській, Одеській, Херсонській областях не просто виросли, вони стрімко піднялися вверх і продовжують підніматися з кожним наступним курортним сезоном. Не менш популярним стало узбережжя Азовського моря, хоча раніше українські відпочиваючі надавали перевагу курортам Ялти, Євпаторії, іншим у Криму.

Втім, вибирати зараз не доводиться, і ті, хто хоче оздоровитись на морі, мусять виходити з того, що є. У виграші опинилися власники курортних помешкань – як пансіонатів, так і житла у приватному секторі – у них зараз щоліта відбою немає, та й яку б ціну не запросили, попит на житло все одно є. От тільки біда українців у тому, що вони дуже довго зважуються на кардинальні зміни. Наші люди ладні платити будь-які гроші, не вивчаючи, чи обґрунтовані ціни і чи не дешевше було б відпочити за кордоном. А ті, хто хоч раз скористався закордонним сервісом, кажуть, що більше ніколи не відпочиватимуть в Україні, настільки в нас не відповідають показники ціни і якості.

НА ОДЕЩИНІ Й ЦІНИ ОДЕСЬКІ

Відтак ми проаналізували ціни на відпочинок в Україні у 2017 році та на найпопулярніших курортах зарубіжжя. Розпочали з Одеської області. Отож вартість одного ліжко-місця у пристойному пансіонаті коштуватиме залежно від того, чи «гарячий» сезон, від 140 до 800 грн. За 140 грн. у номері буде ліжко, тумба, можливо, холодильник, зручності на вулиці і без харчування. Якщо відпочивати по такому мінімуму, то сім’ї з чотирьох людей доведеться заплатити за 10 днів перебування орієнтовно 5600 грн. Проте від вигляду таких номерів у відпочиваючих, які сподіваються побачити комфортний, чистенький, охайний номер, може бути культурний шок.

Аби жити у більш-менш пристойних умовах, але зі зручностями на вулиці, треба віддати не менше двохсот гривень за одну людину. Якщо умови не включають у себе харчування, то за дво-триразове харчування з людини у кафе треба буде за-платити від 165 до 220 гривень. Тож виходить, що їжа коштуватиме відпочиваючим майже стільки, скільки і житло в економ-варіанті. А те, що за кордоном називається «all inclu-sive» («все включено»), обі-йдеться пересічному українцеві у 700-800, а інколи і до 1500 грн. за добу. Відтак на початку літа такий відпочинок сім’ї з чоти-рьох людей за добу коштуватиме приблизно 3 тисячі гривень, а в час-пік – липень-серпень – всіх 4 тисячі грн. І якщо відпочивати 10 днів, то будьте готові віддати вже зовсім пристойну суму у 40000 гривень.

Ціни в приватному секторі настільки різні, наскільки й умови. У першій лінії від моря з виглядом на морський бриз місце коштуватиме від 200 до 800 грн. з однієї людини. У тій же першій лінії, але у старенькому будиночку, з якого щілини на вулицю світять, – від 110 до 175 грн. з людини. Одеські ціни взагалі кусючі. Якщо у приватному секторі ще можна добрати житло за показниками ціна – якість, то готелі неподалік від моря – задоволення не з дешевих. Так, вартість відпочинку у тризірковому готелі стартує від позначки 700 гривень, а у читири-п’ятизіркових готелях – від 40 до 110 умовних одиниць, тобто від 1 тисячі до майже трьох тисяч гривень за добу з однієї людини. Це більше, ніж мінімальна зарплата за місяць середньостатистичного працівника!

НА АЗОВСЬКОМУ УЗБЕРЕЖЖІ – ДЕШЕВШЕ

Відпочинок на Азовському морі дещо дешевший. Можливо, тому, що Чорне море більш популярне, проте якщо їхати на відпочинок із дітьми, то Азовське – саме те, що треба. Там тепліша вода, більша концентрація йоду в ній і мілководні узбережжя. Та й загалом, море спокійніше від Чорного. Сервіс – нічим не гірший, ніж на Одещині, але коштують задоволення дешевше. До прикладу, на Арабатській стрілці у найбільш економному варіанті можна відпочити від 50 гривень з однієї людини або від 200 грн. за номер. Номери-люкс тут коштують 400-700 грн. залежно від сезону.

Втім, експерти відзначають, що ціни на азовському узбережжі зберігають тенденцію до щорічного підвищення. І ті, хто розраховував за минулорічною вартістю оздоровитися, не вкладеться у розраховану суму. Отож, «економ» на Азовському морі коштуватиме влітку 2017 року від 60 до 200 грн. за людину. «Зі зручностями» – від 100 до 500 грн. за людину. «Преміум» — від 300 до 1000 грн. Залежно від населеного пункту, в якому пропонують курортні послуги, вартість житла зросла в порівнянні з 2016 роком на 15 – 50 відсотків.

НАЙКРАЩЕ ВІДПОЧИВАТИ

У ВЕРЕСНІ

Час, коли люди вибираються на відпочинок, так само має значення. Найбільш бюджетний варіант оздоровлюватися на морі у травні-червні або у вересні, коли не такий великий наплив туристів. І якщо в Азовському морі наприкінці весни – на початку літа вода добре прогріта, то на Чорному в червні відпочивати ще достатньо холодно. Пікові місяці – з середини липня до кінця серпня – добряче «влетять в копійку». Позначка цін у цей час зростає на сто-двісті гривень за людину при тому, що умови точно такі ж. Найкраще відпочивати у вересні, коли кількість туристів стрімко падає через початок навчального року і всі овочі та фрукти, притаманні для південного регіону, продають майже за безцінь.

ЦІНИ В КАРПАТАХ І НА СВІТЯЗІ МАЙЖЕ ТОТОЖНІ ВІДПОЧИНКУ НА МОРІ

Одні вибираються на море, щоб, як кажуть, прогріти кістки, інші шукають душевного заспокоєння на Заході – у Карпатах, на озерах Полісся. У Карпатах, до прикладу, двомісний «стандарт» за добу коштуватиме в середньому 300 гривень, тобто по 150 гривень з однієї особи. Можна, звичайно, за смаком знайти і номери від 500 до 1000 гривень за добу, а люкс – від 1000 грн. до 2000 тисяч грн.

Нерідко ті, хто влітку відпочивав на Світязі, кажуть, що за ціною виходить майже те ж саме, що й на морі. Проте ті, хто ніколи не бував на поліських рівнинах, готові платити пристойні гроші. Так, мінімальна ціна в Інтернеті на проживання поблизу Шацьких озер становить 70 гривень за людину, а максимальна – 365 грн. Якщо волинян запропонованими там умовами не здивуєш і їм шкода платити такі гроші за те, що майже всі мають вдома, то мешканці південних, східних і центральних регіонів просто насолоджуються тим, що їм пропонують на шацьких курортах.

ЗА КОРДОНОМ МОЖНА ВІДПОЧИТИ ЯКІСНО І НЕДОРОГО

Скасування візового режиму між Україною і Туреччиною посприяло тому, що більша кількість українських туристів стала літати на відпочинок у Туреччину. Хтось розкішно, хтось – бюджетно. І ціни дійсно доволі різні – від 264 до 1124 доларів за особу на 7 діб (таке пропонують турагентства). При середньому курсові долара виходить, що вартість однієї доби перебування за мінімальним тарифом коштуватиме 980 гривень, але ця сума включає в себе переліт і перебування з усіма зручностями. Майже те ж, що і в Україні, якщо вибирати не економ-варіант, а «олінклюзів». Якщо ж замовляти тури заздалегідь – у березні-квітні на липень-серпень, то буде ще дешевше.

Аби дослідити вартість відпочинку у Греції, ми звернулися до однієї з відомих туристичних компаній України і попросили розрахувати вартість відпочинку на грецькому узбережжі для сім’ї з трьох людей (батьки і дитина до шести років) із середнім рівнем обслуговування – тризірковий готель. Термін перебування – 7 діб. Отже, двозірковий готель в Аттиці із триразовим харчуванням коштуватиме сім’ї (переліт із Києва до Афін і назад врахований) 1045 євро (приблизно 30,5 тис. грн.). Відпочинок на острові Корфу у чотиризірковому готелі із «все включено» обійдеться сім’ї у 1935 євро (приблизно 56 тисяч грн.), тобто доба на одного члена сім’ї – 2500—2700 грн.

Тури в Болгарію автобусом на сім днів за принципом «все включено» коштуватимуть від 175 до 405 євро. Якщо вибрати варіант за 175 євро, то вийде орієнтовно 5 тисяч гривень з людини на сім діб. Це 725 гривень за добу, але врахований переїзд. Порівняймо з Україною. Візьмемо «стандарт» в Одеській області на узбережжі Чорного моря орієнтовною вартістю 250 грн. з людини без харчування. Мінімальна вартість триразового харчування складе приблизно 150-200 гривень (у дешевому кафе або за умови власноручного приготування із закуплених продуктів). Додамо доїзд потягом, до прикладу, з Ковеля до Одеси у плацкарті – від 150 гривень і вище. Тобто, якщо не жити «на широку ногу», а рахувати кожну копійку, вибирати дешевші варіанти, то вартість перебування однієї людини за добу на чорноморському узбережжі становитиме орієнтовно 400-500 гривень без проїзду.

Відтак виходить, що ми самі ускладнюємо собі життя, коли намагаємося відпочити «бюджетно» в Україні, де обслуговування та умови далекі від європейських. У той час інші, заощадивши більшу суму грошей, відпочивають на повну у Європі, Туреччині, Єгипті, ні в чому собі не відмовляючи. Просто про це треба подбати заздалегідь, замовити вигідний тур і подорожувати у своє задоволення. Тим більше, що запрацював безвізовий режим із Європейським Союзом.

Нинішні реалії в Україні диктують свої правила, і попри те, що зарплати зросли, рівень життя населення не підвищився. Відсоток тих, хто має змогу розкішно відпочити, із числа сільського населення практично дорівнює нулю. Окремі люди їдуть на відпочинок через необхідність (з огляду на рекомендації лікарів), відкладаючи на це гроші протягом цілого року, а дехто й зовсім не має такої змоги. Максимум – на вихідні поїхати на Світязь чи в Карпати.

Проте туристична індустрія в Україні розвивається швидкими темпами. Можливо, і ми колись матимемо європейський рівень обслуговування за помірними цінами. А поки що – як є, так добре. У когось (хто має товстий гаманець), літо мине на Канарах чи Мальдівах, а в когось – у полі, в лісі чи скромно біля озера або річки. Такі реалії…

Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>