На Ратнівщині – майже тисяча чорнобильців

14 грудня в Україні вшановували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Ратнівчани також брали активну участь у ліквідації найбільшої у світі техногенної ядерної катастрофи.

На сьогодні у районі статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи,  за інформацією Зої Лукашук, заступника начальника управління соціального захисту населення, має 952 особи.  Для порівняння: три роки тому статус «чорнобильців» мали 1116 осіб. Зменшилася їх чисельність в основному за рахунок дітей-чорнобильців, які по досягненню 18-річного віку  втратили такий статус.

Чорнобильців 1 категорії нараховується 26 чоловік, які мають групу інвалідності,  2 категорії – 35 чоловік, 3 категорії – 532 (з них 23 — ліквідатори), 347 дітей, з яких три дитини з інвалідністю,  пов’язаною з чорнобильською катастрофою,  та 12 вдів.

Ліквідаторам 1,2,3-ї категорій, всього 88 чоловік,  виплатили оздоровчі.

Протягом 11 місяців даній категорії громадян нарахували та виплатили пільг на житлово-комунальні послуги на суму 50,5 тисячі гривень, твердого палива  на суму  4,4 тисячі.

Щомісячно проводиться виплата грошової компенсації вартості  продуктів харчування громадянам,  віднесеним до 1 категорії — 409,20 грн., до 2 категорії – 204,60 грн. Всього виплачено 170,9 тис. грн. 61 ліквідатору.

За рахунок обласного бюджету проводиться відшкодування коштів за придбані лікарські засоби та зубопротезування. Всього використано 123,8 тис. грн.

Санаторно-курортним оздоровленням охоплено 11 ліквідаторів 1 категорії та 1 дитина-інвалід, інвалідність якої пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Найбільше «чорнобильців» проживає на території Заболот-тівської громади, в тому числі віднесені до 1,2,3 категорій 17 пільговиків.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>