Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в Україні

епідемічнаВсесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку 1 грудня та покликаний підвищити глобальну поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу, продемонструвати міжнародну солідарність у зусиллях зі зниження тягаря цієї хвороби.

У 2017 році Всесвітній день боротьби зі СНІДом був присвячений темі «Право на здоров'я». Це право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я. Це право кожного, у тому числі людей, які живуть з ВІЛ та постраждали від ВІЛ, на запобігання та лікування хвороби, на прийняття рішення про своє власне здоров'я та до-тримання власної поваги та гідності, право на відсутність дискримінації.

У світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 19,5 мільйона отримують антиретровірусне лікування (за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я та ЮНЕИДС). Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2017 року в Україні мешкало 238 тисяч людей з ВІЛ усіх вікових категорій, у віковій групі старше 15 років рівень поширеності ВІЛ становив 0,61%.

Щороку серед обстежених на ВІЛ осіб в Україні виявляється близько 1% осіб з підтвердженими позитивними результатами. За весь період спостереження під нагляд узято 59,1% таких осіб. Під медичним наглядом з приводу ВІЛ-інфекції перебуває 0,31% населення країни. Протягом десяти місяців 2017 року в країні щодня реєстрували 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

За офіційними даними ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України»:

— за період 1987 — 10 місяців 2017 рр. в країні офіційно зареєстровано 312091 випадок ВІЛ-інфекції серед громадян України (показник захворюваності — 17,6, темп приросту +10,5%) та 2511 осіб померли від СНІДу (показник смертності — 5,9, темп приросту  +6,9%). Туберкульоз став причиною смерті для половини померлих від СНІДу (51,1%).

Серед ВІЛ-інфікованих осіб, які зареєстровані за 10 місяців 2017 року, 63,8% становили інфіковані статевим шляхом, 21,5% — парентеральним шляхом при введенні наркотичних речовин ін'єкційно.

В Україні активність епіде-мічного процесу ВІЛ-інфекції продовжує підтримуватись за рахунок прихованого компоненту. Майже половина оціночної кількості людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), не знає про свій ВІЛ- позитивний статус (за даними медичного обліку). Щорічно близько третини ВІЛ-позитивних осіб залишаються поза медичним обліком (26,4 % — 2016 р.). До того ж, четверта-п'ята частина ВІЛ-інфікованих, які перебувають на обліку, залишається поза медичним наглядом з різних причин кожного року. Більше 50 % (55,6 % у 2016 р.) осіб віком 15 років та старше виявляються вперше на 3-й та 4-й клінічних стадіях ВІЛ-інфекції.

Пріорітетними кроками у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції в країні залишаються: забезпечення рівного доступу до консультування і тестування, вчасне охоплення ВІЛ-інфікованих осіб послугами догляду та підтримки, антиретровірусним лікуванням, запобігання нових випадків інфікування ВІЛ. Зокрема, розширення обсягів антиретровірусної терапії дозволяє ЛЖВ отримати шанс на якісне та продуктивне життя та розширює можливості запобігання подальшої передачі ВІЛ. Саме спільні дії служать справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.

Віта Аврамук,

лікар-дерматолог центральної районної лікарні

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>