ЄДИНА КРАЇНА

ІМЕНАМИ «КІБОРГІВ» НАЗВУТЬ ВУЛИЦІ І ШКОЛИ
Президент України Петро Порошенко зустрівся з «кіборгами» та родинами загиблих захисників Донецького аеропорту, вручивши їм державні нагороди. Серед нагороджених – родина загиблого старшого лейтенанта Івана Зубкова, який попри важке поранення, не залишив поле бою і до останнього продовжував боротьбу з ворогом.
«Я би дуже хотів, щоб їхніми іменами називалися вулиці, школи, бо це є наша – наша війна за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність. Маючи таких воїнів, ми в цій війні обов'язково переможемо", — сказав Порошенко.
Водночас, Президент подякував присутнім на церемонії представникам Світового Конгресу українців та української діаспори з Канади за допомогу та підтримку українських підрозділів, яку вони надали у найважчі часи становлення української армії і досі продовжують надавати через проект «Підтримай солдата», у якому беруть участь канадські родини українського походження.
ЯЦЕНЮК РОЗПОВІВ ПРО УМОВИ ДЛЯ ДРУГОГО ТРАНШУ ВІД МВФ
Для отримання другого траншу від Міжнародного валютного фонду Верховна Рада України має проголосувати декілька законів, які вже неодноразово обговорювалися парламентом. Про це зазначив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.
«Очікую, що український Парламент підтримає три закони, необхідні, щоб отримати другий транш МВФ і, щоб програма з Міжнародним валютним фондом виконувалася... Закони доволі прості, не вразливі політично для жодного члена парламенту, і я сподіваюся, що вже в першій декаді наступного місяця може бути засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду по наступному траншу», — зазначив прем'єр-міністр.
НАСТУПНИЙ РІК ДЛЯ УКРАЇНИ МАЄ СТАТИ РОКОМ ЗРОСТАННЯ
Уряд поступово реалізовує схему виведення України з кризової економічної ситуації, в результаті чого очікується, що наступний рік стане роком зростання. Про це зазначив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.
«Схема виходу наступна: по-перше, отримання фінансової допомоги для того, щоб зменшити фінансове навантаження й менше платити відсотків», — зазначив прем'єр-міністр, перераховуючи напрямки зусиль, які необхідно докласти. Він підкреслив, що зараз Україна виплачує відсотки «по зовнішніх боргах, які наробив Янукович» в такій же сумі, скільки витрачається коштів на національну безпеку й оборону. «Це 5 % на рік — на армію, і 5 % на рік – на обслуговування зовнішніх боргів», — уточнив глава уряду.
Другий напрям, за його словами, полягає в продовженні реформ. Третє, як зазначив прем'єр, попри війну, яку розв'язала Росія, потрібно залучати в Україну приватні інвестиції, створювати робочі місця, новий бізнес, нові умови для економічного зростання. «Четверте – далі продовжувати реформи енергетичного сектору, податкову реформу», — зауважив глава уряду. Останньою, але водночас ключовою, він назвав боротьбу з корупцією.
ЯРЕСЬКО РОЗПОВІЛА, ЯК УКРАЇНА МОЖЕ ЗАСТОСУВАТИ МОРАТОРІЙ НА ВИПЛАТУ БОРГІВ
Україна не може чекати до вересня для досягнення домовленостей з кредиторами по реструктуризації $15,3 млрд., не застосувавши мораторій на виплату боргів. Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько. Вона також зазначила, що очікує від МВФ виділення в липні наступного траншу кредиту в розмірі $1,7 млрд., незалежно від результатів перемовин з кредиторами по реструктуризації боргів.
Яресько зазначила, що уряд вже виплатив близько $ 2 млрд. заборгованості в цьому році, незважаючи на конфлікт на сході країни.
МАРІУПОЛЬ УКРІПЛЯТЬ ФОРТИФІКАЦІЙНИМИ СПОРУДАМИ
Будівництво фортифікаційних споруд довкола Маріуполя завершується. «Зараз вся область працює над тим, щоб завершити будівництво фортифікаційних споруд. За оцінками фахівців, якщо ми будемо працювати в темпі, який набрали, то всі роботи будуть завершені приблизно за сім днів», — наголосив голова ВЦА Олександр Кіхтенко.
З ПОЛОНУ ТЕРОРИСТІВ ЗВІЛЬНЕНО
2,7 ТИС. УКРАЇНЦІВ
З полону терористів звільнені загалом 2 тисячі 700 українців. Про це повідомив переговірник міжвідомчого центру з питань звільнення полонених та заручників при СБУ Юрій Тандіт. «На сьогодні з Божою допомогою ми звільнили 2 тисячі 700 осіб. Ми не про всі звільнення говоримо. Звичайно, ми чекаємо й інших хлопців. Ми зробимо все, щоб забрати всіх до останнього. Однак йде неоголошена війна і, на жаль, наших хлопців використовують часто для того, щоб грати в політичні ігри», – сказав він. За його словами, заручниками у бойовиків залишається близько 300 українців, з них близько 30 утримуються на території Російської Федерації.
УКРАЇНА ОФІЦІЙНО ВИЗНАЛА,
ЩО ДОНБАС ОКУПУВАЛА РОСІЯ
В офіційному зверненні до Ради Європи про призупинення виконання низки статей Європейської конвенції з прав людини Україна вперше документально визнала на міжнародному рівні окупацію «зони АТО» Російською Федерацією. Текст відповідного звернення України розміщений на сайті Ради Європи. «З огляду на агресію Російської Федерації проти України, яка відбувалася за участі регулярних (підрозділів) Збройних сил РФ та незаконних збройних формувань, які спрямовуються, керуються та фінансуються Російською Федерацією, проводиться антитерористична операція... Російська Федерація, яка насправді окупувала певні території Донецької та Луганської областей, та здійснює управління ними, є повністю відповідальною за повагу та захист прав людини на цих територіях відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародно встановлених прав людини», — йдеться в заяві.
ЗАКОН ПРО ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ВОЄННОГО СТАНУ НАБУВ ЧИННОСТІ
Новий закон про правовий режим воєнного стану набув чинності у четвер, 11 червня. Про це повідомляє управління комунікацій та преси Міністерства оборони України. «10 червня, в парламентській газеті „Голос України“ офіційно опублікований закон України № 389-VIII „Про правовий режим воєнного стану“. Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування», — зазначили в МОУ.
Закон визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення та скасування, правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану.
(укрінформ)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>