Єдина країна

ПОВІСТКИ МОЖУТЬ ВРУЧАТИ ПРЯМО НА ВУЛИЦІ
Чинне законодавство не забороняє вручати повістки на вулиці, і робити це можна за будь-якого часу світлої частини доби. Про це заявив перший заступник начальника ГУ оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ Володимир Талалай, пояснюючи ситуацію, коли в Харкові призовникам вручали повістки просто посеред вулиці.
«Коли людину зустріли на вулиці і вручили їй повістку – тут порушення немає, ні з боку військкомату, ні з боку правоохоронців, які супроводжують військових до комісаріату. Що стосується випадку, коли нібито просто на вулиці заповнювалася та підписувалася повістка – це необхідно конкретно розібратися: чи був факт заповнення чи підпису», — зазначив Талалай.
Нагадаємо: минулого тижня у Харкові почала з’являтися інформація про те, що молодих хлопців забирають до армії просто посеред вулиці. Як повідомляли місцеві мешканці, були випадки, коли забирали навіть без документів та везли на місце зборів. Одночасно, за словами речника Генштабу Владислава Селезньова, у відомства немає підтверджень випадків незаконної мобілізації.
ЗУБКО РОЗПОВІВ, ЯКІ ФУНКЦІЇ ВИКОНУВАТИМУТЬ ПРЕФЕКТИ
У рамках децентралізації префекти виконуватимуть дві основні функції – контрольну і координуючу. Про це повідомив Віце-Прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.
"Префект буде виконувати прості речі – контрольні функції і доглядати за тим, щоб Рада не перевищила свої повноваження. На сьогодні Україна є незалежною унітарною країною. Нам, передаючи владу на місця, потрібно чітко зрозуміти, що влада не буде на місцях створювати такі речі, як в «ДНР і „ЛНР“, і речі, які перевищують повноваження», — сказав він. Другою функцією, яку виконуватиме префект, буде координуюча.
«Координуючі функції – між тими міністерствами, які знаходяться в Києві, і тими територіальними органами міністерств, які працюють в кожному регіоні і місцевому самоврядуванні. Координація спільних цілей та зусиль, а також контроль над тим, щоб ніхто собі не дозволяв вийти за межі Конституції», — наголосив Зубко.
РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ НЕ Є АБСОЛЮТНОЮ УМОВОЮ ДЛЯ СПІВПРАЦІ МВФ З УКРАЇНОЮ
Міжнародний валютний фонд продовжуватиме співпрацю з Україною, в тому числі, за умов відсутності домовленостей українського уряду з кредиторами щодо реструктуризації держборгу. Це зазначив заступник міністра фінансів України Артем Шевальов.
«На засіданні CFR (Ради з питань зовнішніх відносин) був присутній високий представник МВФ, і знову ж таки, позиція Фонду була підкреслена. Йдеться про те, що МВФ не бачить реструктуризацію боргів, як абсолютно чітку передумову подальшої співпраці», — наголосив заступник міністра.
Він уточнив, що йдеться про інший інструмент Фонду, який може бути застосований в цьому випадку – так звана політика «Lending into Arrears», тобто кредитування в заборгованість. «МВФ прив'язує свою позицію до прогресу реформ в Україні», — наголосив Шевальов, уточнивши, що йдеться, в тому числі, про конкретні кроки уряду з виконання умов співпраці з Фондом.
УКРАЇНУ ЗАКЛИКАЛИ НЕ ЗВОЛІКАТИ З ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЄЮ
Президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо закликав Україну якомога швидше ухвалити проект змін до Конституції щодо децентралізації. Про це йдеться у спеціальній заяві президента комісії, оприлюдненій на сайті Ради Європи.
«Якнайшвидше ухвалення тексту змін Верховною Радою зараз є дуже важливим у світлі місцевих виборів, які відбудуться в жовтні. Це також важливо у світлі перемовин у межах Мінського процесу», — йдеться у заяві. Букіккіо привітав факт, що Конституційна комісія в Україні затвердила проект змін Конституції щодо децентралізації. Він підтвердив, що більшість рекомендацій Венеціанської комісії там були враховані. «Децентралізація є ключовою реформою для демократичного розвитку країни у світлі прагнення народу, висловленого людьми під час Революції гідності», — заявив президент Венеціанської комісії.
ЄС — ЗА ЦІЛІСНІСТЬ УКРАЇНИ. СПІЛЬНО З КИТАЄМ
Євросоюз і Китай підтримують територіальну цілісність і суверенітет України. Про це заявив Президент Європейської ради Дональд Туск за результатами 17-го саміту ЄС-Китай у Брюсселі.
«Ми зосередили увагу на наших сусідах, особливо, на Україні. Це важливо – ще раз підтвердити, що конфлікт у східній частині України може бути вирішений лише мирними засобами, через повне дотримання міжнародного права, особливо, суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України», — сказав Туск. Він наголосив, що і Китай, і Європейський Союз зацікавлені у стабільній і процвітаючій Україні. Прем’єр Держради КНР Лі Кецян нагадав, що Китай і Європа були учасниками розбудови міжнародного порядку після закінчення Другої світової війни. «Ми повинні твердо підтримувати принципи Статуту ООН і забезпечувати мир і стабільність у світі», — наголосив глава уряду КНР.
КАНАДА РОЗШИРИЛА ЕКОНОМІЧНІ САНКЦІЇ ПРОТИ РФ
Уряд Канади ввів додаткові економічні санкції стосовно 14-ти російських компаній та трьох фізичних осіб. Крім того, Канада ввела заборону на імпорт та експорт товарів з території Криму, йдеться в заяві прем'єр-міністра Канади Стівена Гарпера.
«Введення додаткових санкцій щодо Росії було ухвалене в координації з нашими партнерами. Ми закликаємо президента Путіна припинити військове вторгнення в Україну, вивести своїх військових, танки і важке озброєння», — наголошується в заяві прем`єра. У список юридичних осіб, проти яких введені санкції, потрапили: «Газпром», «Газпром нафта», «Сургутнафтогаз», «Транснафта», а також фонд «Marshall Capital». Список також поповнили: Євразійський союз молоді, АТ «Сіріус», ВАТ «Тульський збройний завод», ПАТ «Об'єднана авіабудівна корпорація», компанія «Хімкомпозит», виробник озброєнь ВАТ «Високоточні комплекси», асоціація «Станкоінструмент» і ОПК «Оборонпром». У списку санкцій фізичних осіб додані керівники Євразійського союзу молоді Олександр Дугін, Павло Каніщев і Андрій Коваленко.
(Укрінформ)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>