Долаємо гендерні стереотипи

Завантажити (DOCX, 10KB)

Інтеграція української держави у світове співтовариство вимагає переосмислення багатьох традиційних схем, що на сьогодні втратили свою актуальність.

Однією з таких проблем є забезпечення рівних прав і свобод громадян України та ліквідація усіх форм дискримінації за будь-якими ознаками, серед них і за ознакою статі. Питання гендерної рівності в службі зайнятості передбачає вирішення, в першу чергу, проблеми професійної рівності чоловіків та жінок, що призведе до збалансування попиту та пропозиції на ринку праці.

Основними напрямками роботи служби зайнятості для забезпечення зайнятості жінок є надання інформаційних та консультаційних послуг, пов'язаних з працевлаштуванням: сприяння у працевлаштуванні, в тому числі на новостворені робочі місця, шляхом компенсації роботодавцю єдиного соціального внеску для жінок, які мають дітей віком до шести років, та одиноким матерям, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів; виплата одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності; організація оплачуваних громадських робіт та робіт тимчасового характеру; професійне навчання на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця як у навчальних закладах, так і безпосередньо на виробництві.

Для висвітлення гендерних проблем на ринку праці, формування уявлень про гендерні стереотипи та їх вплив на можливості працевлаштування усі центри зайнятості Волинської області проводять семінари з гендерних питань. Під час заходів з учасниками розглядають гендерні стереотипи і їх вплив на поведінку та професійну діяльність людини зокрема, визначають шляхи подолання гендерних стереотипів на ринку праці.

Статистичні дані щодо надання обласною службою зайнятості соціальних послуг чоловікам і жінкам у 2016 році заперечують актуальність тези про жіноче «обличчя» безробіття на Волині.

Проаналізувавши дані, служба зайнятості переконана, що за рік роботи у напрямку гендерної рівності досягла хороших результатів. Звичайно, важко дається переконати жіноцтво займатися підприємницькою діяльністю, але це радше пов'язано з природнім началом, адже жінка — берегиня, а не мисливець. Зважаючи на решту видів робіт, які служба зайнятості пропонує панянкам, то жінки ні в чому не відстають від чоловіків. Приміром, жінки швидше зголошуються прослухати комплекс профорієнтаційних заходів, проте чоловіків працевлаштовано на 144 особи більше.

Аби досягти рівності між жінками й чоловіками, потрібно, в першу чергу, стимулювати рівність прав, не менш важливо зменшити розрив у рівні оплати праці, сприяти просуванню по службі, підвищувати кваліфікацію та проводити перепідготовку, проваджувати підприємницьку діяльність та, зрештою, — сприяти поєднанню трудової діяльності з виконанням сімейних обов'язків.

Відділ інформаційної роботи обласного центру зайнятості

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>