2017 рік в Україні

АВДІЇВКА У ВОГНІ

У січні не тільки Україна, але й світ дізналися про Авдіївку – містечко неподалік Донецька, що стало справжньою мішенню бо-йовиків «ДНР»: ті десятки разів піддавали місто масованому обстрілу, в тому числі з забороненої артилерії, завдаючи нищівного удару міській інфраструктурі та приватному життю містян. Непоправними є людські втрати як серед військовослужбовців, так і мирного населення, внаслідок вогню, що найчастіше вели з боку окупованого обласного центру. За короткий час вся країна зуміла об'єднатися заради допомоги авдіївцям, а впродовж року місто відвідали президент, прем'єр, десятки міжнародних дипломатів, європарламентарі та волонтери. І місто, незважаючи на безперервні обстріли з боку ворога, вижило і навчилося функціонувати у вкрай непростих умовах.

 

ЄВРОБАЧЕННЯ В СТОЛИЦІ УКРАЇНИ

Значним проривом для України можна за правом вважати проведення в Києві міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення». Право проведення конкурсу у 2016 році для України виборола Джамала, і в травні столиця, попри сумніви скептиків, зуміла гідно провести Євробачення. І нехай представник України за підсумками Євробачення був далеко позаду навіть першої десятки, проведення конкурсу дало потужний сигнал Європі та всьому світові про те, що наша країна здатна проводити заходи на належному рівні, незважаючи на війну та низку внутрішніх проблем.

 

ДОВГООЧІКУВАНИЙ БЕЗВІЗ

З опівночі 11 червня набув чинності безвізовий режим України з Європейським Союзом. Саме від цього дня всі громадяни України, які мають біометричний паспорт, можуть відвідувати без віз 30 країн Європи: всі країни ЄС, окрім Великобританії та Ірландії, а також Швейцарію, Ліхтенштейн, Ісландію та Норвегію. Українці можуть перебувати там до 90 днів протягом кожних 180 днів. Для подорожей потрібно мати паспорт, зворотний квиток, страховку і гроші. Якщо у вас є запрошення, достатньо мати імейл із контакт-ними даними сторони, що приймає. Майже 380 тис. наших співвітчизників відвідали ЄС за новими правилами.

 

СУДИ НАД ПРЕЗИДЕНТОМ-УТІКАЧЕМ

Віктор Янукович став першим в історії незалежної України   очільником держави, якого підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів. 14 березня Головна військова прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно президента-утікача. Його підозрюють у скоєнні злочинів — «Державна зрада», «Пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України» і «Пособництво у веденні агресивної війни». У Печерському суді розглядають клопотання прокуратури про спе-ціальне досудове розслідування справи про злочини проти учасників Євромайдану. Один з його фігурантів – саме екс-президент.  У судових засіданнях участі він не бере, незважаючи на велике, за словами адвокатів, бажання. До слова, у справі про держзраду вже змінилося кілька адвокатів, а також були допитані свідки обвинувачення.

 

ЗАБОРОНИ І САНКЦІЇ: БЕЗ РОСІЙСЬКИХ СОЦМЕРЕЖ, АРТИСТІВ І СЕРІАЛІВ

17 травня в Україні набув чинності указ президента, яким ввели в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування економічних та інших санкцій. У новому списку санкцій опинилися 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. Цього року Україна вперше запровадила санкції щодо російських компаній Інтернет- і медіагалузі таких, як Mail.ru Group, «Яндекс», «В Контакте» і «Однокласники». У РНБО навіть заявили, що за допомогою «Яндекса» Росія може спланувати наступ. Крім того, під заборону в Україні потрапили сотні фільмів і серіалів радянського і російського виробництва, а також література антиукраїнського змісту. А з 23 листопада в Україні діє новий порядок проведення гастролей російськими артистами.

 

СААКАШВІЛІ ТА ЙОГО ГРОМАДЯНСТВО, ПОВЕРНЕННЯ, ЗАТРИМАННЯ, ЗВІЛЬНЕННЯ І АРЕШТ

Міхеїл Саакашвілі, колишній президент Грузії і екс-голова Одеської ОДА, а нині опальний український політик і лідер партії «Рух нових сил», від літа регулярно перебуває в епіцентрі уваги ЗМІ. Після президентського указу про позбавлення його українського громадянства (до речі, Саакашвілі на той момент перебував за межами країни), стали регулярними скандальні ситуації і гучні події, у центрі яких він перебував. Чого тільки варте його повернення в Україну (шляхом прориву держкордону), вояжі країною, наміри підняти народ на протести, успішні й не дуже спроби затримання з боку силовиків і багато іншого.

 

ОСІНЬ РЕФОРМ У ПАРЛАМЕНТІ

Український парламент цієї осені по-справжньому «прорвало». Депутати примудрилися за одну сесію прийняти кілька стратегічно важливих для країни законів, які прозвали не інакше, як реформами. Йдеться про зміни у галузях освіти, медицини, судочинства та в пенсійній системі. Так, освітня реформа спричинила для України низку міжнародних проблем із країнами-сусідами, які не захотіли миритися з «мовною статтею» закону (вона передбачає навчання нацменшин у школах державною мовою). Результатом медичної реформи стане впровадження телемедицини, а судової – електронного судочинства. І, нарешті, практично всі пенсіонери в жовтні отримали надбавки до своїх пенсій, що уможливилося після прийняття пенсійної реформи. Втім, розмір цих надбавок сподобався небагатьом.

 

73 УКРАЇНЦІ ПОВЕРНУЛИСЯ

З ПОЛОНУ ТЕРОРИСТІВ

Новина, яка по праву може вважатися головною у році, що минув, сталася 27 грудня. У цей день відбулася подія, на яку чекали останні кілька років. 73 українці повернулися до своїх сімей після тривалого перебування в полоні у бойовиків на Донбасі. Деякі перебували в полоні більше трьох років.

Обмін відбувся поблизу Горлівки: українська сторона передала бойовикам «ДНР» і «ЛНР» 233 особи.

За матеріалами Інтернет-видань

підготувала Леся ГРІНЧУК

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>