100-ЛІТТЯ БОЮ ПІД КРУТАМИ – НЕ МАЄМО ПРАВА ЗАБУТИ!

100 ліття29 січня в Україні відзначили День пам’яті героїв Крут – саме там у 1918 році, рівно 100 років тому, відбувся бій, який на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

У січні 1918 року на столицю України насувалися озброєні до зубів більшовицькі вояки під командуванням колишнього царського полковника Муравйова. Київські студенти та гімназисти орга-нізували курінь січових стрільців, щоб дати гідну відсіч загарбникам.

Курінь, який налічував 300 юнаків, складався із студентів Українського народного університету, Університету Святого Володимира та учнів старших класів Української Кирило-Мефодіївської гімназії. Захисники, пройшовши лише семиденну військову підготовку, вирушили в похід проти російської армії на станцію Крути, яка розташована на залізничній лінії Москва – Бахмач – Київ.

Їх було триста. Проти них були тисячі – солдати та матроси більшовицької армії. Нерівний бій на декілька днів віддалив захоплення Києва. Втрати сягнули до 250 юнаків і 10 старшин. П’ять годин студентський курінь стримував наступ «червоних». Більшовицькі солдати без жалю багнетами проколювали юначі груди, прикладами рушниць розбивали голови, добивали поранених.

27 студентів потрапило у полон. Муравйовці цілу ніч по-звірячому мордували їх, а на світанку повели на розстріл. У небо злетіли звуки гімну „Ще не вмерла Україна”, що його першим заспівав гімназист Григорій Пипський. Пролунала недовга кулеметна черга…

У загальному бій під Крутами тривав 3 дні. 29 січня вбили останнього з трьохсот крутівських героїв. Більшовицькі кати заборонили місцевим селянам поховати за християнським обрядом тіла захисників Києва, залишивши їх на засніженому полі. Київ захопили у лютому, а вже у березні столицю УНР звільнили. Тільки тоді почали розшукувати тіла молодих людей, які загинули під Крутами. Вдалося знайти лише 30 скалічених тіл юнаків, більшість із яких урочисто поховали у братській могилі на Аскольдовій горі у Києві. Десятиріччями історія бою замовчувалася. 2006 року на місці бою встановили пам'ятник. До сторіччя бою під Крутами українські кінематографи зняли історичний фільм «Крути 1918. Захист». Стрічку глядачам планують показати лише у жовтні 2018 року і цим увіковічнити історію загибелі цвіту нації, молодих освічених хлопців, які понад усе прагнули самостійності і незалежності України.

За матеріалами Інтерент-видань підготувала Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>