Зі світу по факту

Епідемії грипу в Україні немає — МОЗ

Епідемії грипу в Україні немає. Епідемічний поріг захворюваності не перевищено.

Про це доповів на засіданні уряду 13 січня міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі. Він запевнив, що ситуація «не така страшна, як передають засоби масової інформації». «Ми не досягли порогу епідемії. Це звичайний пік грипового сезону», — сказав міністр.

Водночас Квіташвілі закликав українців не займатися самолікуванням, а за перших симптомів захворювання звертатися до лікарень, адже ліки проти грипу ефективні, якщо їх приймати в перші 48 годин захворювання.

«На жаль, було 25 летальних випадків. У 23 з них люди зверталися до лікарів на 6, 7-й день», — зазначив міністр.

Квіташвілі нагадав, що грип — це захворювання, яке зазнає численних мутацій. Він запевнив, що наразі у поліклініках збирають інформацію про цьогорічні штами.

«Щоб ви всі знали, H1N1, який був по всьому світі в минулому році, нікуди не зник... Але це не летальне захворювання, якщо вчасно звернутися до лікарів», — зазначив міністр.

Своєю чергою, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив МОЗ провести широку інформаційну кампанію в регіонах щодо грипу.

450 тисяч гривень —

штраф за нерозмитнене авто

СБУ спільно з митною службою активно почали контролювати незаконно ввезені в країну авто. Про це повідомляє Автоблог.

Як показали перші дні роботи, найбільшу кількість ТЗ на іноземних номерах було виявлено у західних регіонах: Закарпатській, Львівській, Волинській та Чернівецькій областях. Але на додаток до цього водії, які ввозили такі авто в країну, мають подвійне громадянство. А це — ще один пункт, суворо заборонений Конституцією.

Так, наприклад, був складений протокол про порушення митних правил щодо жителя Чернівецької обл. Водій, використовуючи паспорт громадянина Румунії, перегнав на митну територію нашої країни авто німецької марки. Сума розмитнення становила 150 тис. грн. За результатами розгляду порушення на водія був виписаний штраф у розмірі 450 тис. грн.

Рекордний в історії лотерей джекпот поділять на трьох

Покупці трьох квитків американської лотереї Powerball виявилися переможцями чергового розіграшу з джекпотом у більш, ніж півтора мільярда доларів.

Виграшні квитки з номерами 4, 8, 19, 27, 34, 10 були куплені в штатах Каліфорнія, Флорида і Теннессі, пише «Медуза».

Ніяких офіційних відомостей про осіб переможців немає. Раніше професійний скейтбордист Ерік Брегг виклав в Іnstagram фотографію квитка з виграшними номерами, проте, чи дійсно він є одним з переможців, невідомо.

Рекордний в історії лотерей джекпот Powerball, розіграний 13 січня, становив 1,586 мільярда доларів. Попередній рекордний джекпот був приблизно на 900 мільйонів доларів менший.

В Україні набрали чинності нові правила повірки лічильників

Повірку та ремонт лічильників на газ, воду, електроенергію та тепло відтепер мають проводити за свій рахунок не споживачі, а надавачі комунальних послуг.

Вони тепер відповідають за своєчасність повірки, стежать за термінами проведення, мають письмово повідомити споживача про терміни проведення повірки. Про це йдеться в законі «Про метрологію та метрологічну діяльність», який набрав чинності 1 січня 2016 року, — пише сайт ТСН.

«Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб'єктів господарювання, що надають послуги з електро- , тепло- , газо- і водопостачання. Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб'єктів господарювання, що надають послуги з електро- , тепло- , газо- і водопостачання. Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро- , тепло- , газо- і водопостачання», – ідеться в законі.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>