Зі світу по факту

ЄВРОПАРЛАМЕНТ СХВАЛИВ НОВІ ПРАВИЛА ПЕРЕТИНУ ШЕНГЕНУ

У Євросоюзі посилюють контроль за іноземцями. Європарламент схвалив нову систему реєстрації в'їзду та виїзду на кордонах Шенгенської зони. За відповідне рішення проголосувало 477 євродепутатів, 139 були проти і 50 утрималися, повідомляє 24 канал. Тепер суттєво зменшиться час перевірок. Адже у закордонних паспортах не будуть ставити штампи. Натомість – документи скануватимуть. У новій системі будуть зберігати біометричні дані іноземців, а також – інформацію про їх в'їзди, виїзди та тер-міни перебування у Шенгенській зоні. Так буде легше виявляти порушників, які користуються фальшивими документами чи перевищують дозволений термін перебування. Це посилить безпеку та боротьбу з тероризмом у Європі.

НАТО ЗАПІДОЗРИЛА РФ У БРЕХНІ

ЩОДО НАВЧАНЬ «ЗАХІД-2017»

Експерти НАТО проаналізували супутникові знімки навчань «Захід-2017» і виявили десятки тисяч солдатів, тоді як Росія запевняла, що в маневрах бере участь менше 13 тисяч військово-службовців. У той же час, для навчань з військовими з'єднаннями, що перевищують 13 тисяч осіб, необхідна участь спостерігачів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), які не були присутні на маневрах.

НАТО збирається звинуватити Росію в усвідомленому введенні в оману. Альянс вважає, що Росія свідомо занизила кількість військовослужбовців, які взяли участь в навчаннях «Захід-2017».

МАДАГАСКАР АТАКУВАЛА ЧУМА: БІЛЬШЕ 120 ЗАГИБЛИХ, ПОНАД ТИСЯЧА ХВОРИХ

На Мадагаскарі від серпня чумою заразилося 1192 особи, ще 124 людини загинуло. 67 % хворих заразилися пневмонічною формою захворювання, яке поширюється від людини до людини. Інкубаційний період хвороби короткий й інфікована людина може померти протягом 12-24 годин.

Із 114 районів Мадагаскару надходять повідомлення про пневмонічну чуму. Випадки зараження зафіксовані у 10 містах, у тому числі і великих — Антананаріву і Томасіна.

З 1 серпня вдалося вилікувати 780 осіб, а із шести постраждалих районів не надходили повідомлення про нові випадки протягом 15 днів, — повідомляють в ООН. У країні закриті державні школи, а уряд заборонив публічні збори.

ПОМЕРЛА ЩЕ ОДНА ДІВЧИНА

ПІСЛЯ ХАРКІВСЬКОЇ ДТП

Кількість загиблих у результаті трагічної аварії на вулиці Сумській у Харкові зросла – у лікарні померла ще одна з потер-пілих. Це Діана Берченко. Її серце зупинилося 26 жовтня.

Її старша сестра Оксана, яка у цій аварії втратила чоловіка, – досі у тяжкому стані. Втім, вона прийшла до тями та почала самостійно дихати, як передає «5 канал». Тож загиблих тепер шестеро, а ще п'ятеро постраждалих і досі у лікарнях.

18 жовтня на вулиці Сумській в центрі Харкова позашляховик Lexus в'їхав у натовп пішоходів. У результаті аварії загинуло шестеро осіб, ще шестеро травмовані. Поліція затримала 20-річну Олену Зайцеву, яка перебувала за кермом Lexus. Як з'ясувалося згодом, вона брала участь в незаконних вуличних перегонах, тому навіть не намагалася загальмувати в момент зіткнення. Під час суду 20 жовтня експертиза виявила сліди опіатів у крові жінки. Суд обрав Зайцевій запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без можливості внесення застави.

УКРАЇНСЬКИЙ ХАКЕР ЗАБЛОКУВАВ РАХУНКИ ТЕРОРИСТІВ ДОНБАСУ НА $ 21 МЛН.

Засновник «Українських кібервійськ», хакер Євген Докукін за-блокував рахунки терористів, які воюють на Донбасі. Про це свідчить запис на його сторінці в соціальній мережі Facebook, по-відомляє «Обозреватель».

«Я заблокував нові рахунки терористів. Це рахунки в системах Яндекс. Деньги (410011753260627) і QIWI, які вказані на сайті. Ці рахунки вже заблоковані. Таким чином я своїми діями зупинив фінансування тероризму в двох системах», — написав хакер.

За його словами, з червня 2014 року по вересень 2017 року «Українські кібервійська» заблокували 21 млн. доларів на 490 рахунках терористів.

ПРЕЗИДЕНТ ТУРЕЧЧИНИ ВИТОРГУВАВ У ПУТІНА ДВОХ УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ

Представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, раніше засуджених в окупованому Криму, 25 жовтня Росія видала турецькій стороні.

Літак з громадянами України Ільмі Умеровим та Ахтемом Чийгозом приземлився в Анкарі. Вони можуть повернутися до України.

МОДЕРНІЗУВАЛИ ФАП У СЕЛІ НИЦІ

Завдяки проекту Європейського Союзу та програмі розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у селі Ниці Старовижівського району модернізували сільський ФАП. Загальна вартість капітального ремонту будівлі – понад 470 тисяч гривень. Окрім грантових коштів, новобудову співфінансували з обласного та районного бюджетів. Свій внесок у добру справу зробили також громада села та меценати.

Замість напівзруйнованої дерев’яної будівлі сільські медики нині обживаються у 4-х кімнатах з євроремонтом та новими меблями. Громада села своїми силами впорядкувала територію поблизу новобудови та встановила огорожу.

У КИЄВІ ВЧИНИЛИ ЗАМАХ

НА НАРОДНОГО ДЕПУТАТА ІГОРЯ МОСІЙЧУКА

Стали відомі деталі замаху на народного депутата з Радикальної партії Ігоря Мосійчука. Як повідомили в прес-службі поліції, вибух прогримів на вулиці Адама Міцкевича в Києві 25 жовтня біля 5-поверхового житлового будинку. За цією адресою розташована редакція телеканалу «Еспрессо». Інцидент стався близько 22.05. На місце замаху прибуло кілька пожежних машин і машин швидкої допомоги.

Очевидці розповіли, що вибухнув мотоцикл, на якому до будинку під'їхали двоє чоловіків. Вони підірвали автомобіль, на якому народний депутат приїхав на ефір. В результаті вибуху народного депутата Ігоря Мосійчука поранило. Він перебуває в лікарні. Також поранений директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, його теж забрали лікарі. Охоронець, який своїм тілом закрив народного депутата, загинув.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>