Зі світу по факту

УКРАЇНА І ПОЛЬЩА ДОМОВИЛИСЯ ПРО СТВОРЕННЯ ЩЕ 4 ПУНКТІВ ПРОПУСКУ НА КОРДОНІ
Україна та Польща домовилися про збільшення пунктів пропуску на спільному кордоні — на Закарпатті, два на Львівщині і ще один перехід на Волині.
Польський уряд виділив у бюджеті на наступний рік 100 мільйонів злотих на створення пункту пропуску Мальховице-Нижанковичі. Повинен бути не тільки автомобільний перехід, але і пішохідний.
ЛУЧАНКА ЗАХОТІЛА ЧОЛОВІЧОЇ УВАГИ І... ВИКЛИКАЛА ПОЛІЦІЮ
Зазвичай робота патрульної поліції пов’язана із нервовою напругою та ризиком, але трапляються і курйозні ситуації. Так, у ніч з п’ятниці на суботу луцькі патрульні, отримавши виклик про те, що невідомі на вулиці Данила Галицького поблизу нічного клубу пограбували жінку, вирушили на місце, аби спробувати оперативно затримати зловмисників. Заявниця повідомила диспетчера телефоном, що її побили і відібрали телефон. Коли ж екіпаж прибув на місце, жінка сказала, що ніхто у неї нічого не викрадав, вона просто хоче заміж, тому й зателефонувала на 102. На 31-річну лучанку оформили протокол за неправдивий виклик поліції.
У СЕЛІ НА ВОЛИНІ БАТЬКИ ГОТОВІ «СКИНУТИСЬ» НА НОВУ ШКОЛУ
Батьки учнів у селі Стобихівка Камінь-Каширського району готові самотужки зібрати перший мільйон на новий навчальний заклад та навіть будувати його власними руками. Нагадаємо, 1 вересня цього року батьки не пустили дітей у школу. Причиною став аварійний стан приміщення школи і те, що навіть у такому вигляді вона вже не вміщає всіх учнів.
Відділ освіти Камінь-Каширської РДА виконав свої зобов’язання перед батьківським колективом. Спеціалісти із ПП “Творча архітектурна майстерня Балан та Стельмащук” підготували проектно-кошторисну документацію, узгодили кошторис в цінах 2017 року.
ВОЛИНЯНИН ЗНАЙШОВ БІЛИЙ ГРИБ
РОЗМІРОМ З ВІДРО
Житель волинського райцентру Каменя-Каширського Сергій Л. нещодавно у лісі поблизу місцевого озера Озюрко натрапив на «сімейство» білих грибів. Один із них виявився справжнім красенем-патріархом. Він розміром з відро: і в діаметрі шапки, і по висоті. Заважив велетень 1 кілограм 350 грамів. Чоловік уже вирішив, що саме з цього гриба буде приготований колядний борщ.
У ДУБАЇ БРИТАНЦЯ ЗАСУДИЛИ ДО УВ'ЯЗНЕННЯ
ЗА ВИПАДКОВИЙ ДОТИК ДО НЕЗНАЙОМЦЯ
У Дубаї туриста з Шотландії засудили до трьох місяців в'язниці за те, що він випадково доторкнувся до стегна незнайомого чоловіка. Інцидент стався в переповненому барі. За словами туриста, він просто не хотів розлити на когось напої. Обурений незнайомець поскаржився в поліцію. Шотландця звинуватили в непристойній поведінці в публічному місці і засудили до тюремного терміну. Захист має намір оскаржити рішення суду. Родичі туриста запустили в мережі кампанію на його захист, і тепер, якщо вони приїдуть в ОАЕ, їм теж загрожує в'язниця. Закони цієї країни передбачають кримінальне покарання за критику влади в інтернеті.
ТРОЄ СМЕРТНИЦЬ ПІДІРВАЛИ СЕБЕ У ТАБОРІ БІЖЕНЦІВ У НІГЕРІЇ — ЗАГИНУЛИ 13 ЛЮДЕЙ
Троє жінок-смертниць здійснили напад на табір біженців у місті Майдугурі на північному сході Нігерії, внаслідок чого загинули 13 людей. Окрім загиблих, ще п'ятеро осіб отримали поранення внаслідок вибуху. У районі, де здійснили напад, розташований табір біженців, які втекли від переслідування бойовиків угруповання «Боко Харам»(радикальне ісламістське угруповання, чия головна мета — введення шаріату на всій території Нігерії і викорінення західного способу життя).
ГОЛІВУДСЬКОГО РЕЖИСЕРА ТОБЕКА ЗВИНУВАТИЛИ У СЕКСУАЛЬНИХ ДОМАГАННЯХ 38 ЖІНОК
38 жінок поскаржилися на сексуальні домагання з боку режисера Джеймса Тобека, який створив такі стрічки, як «Пальці», «Любовний трикутник», «Любов та гроші». Позивачки, яким на момент домагань було близько 20 років, стверджують, що Тобек начебто запрошував їх на прослуховування в свій номер.
БРИТАНІЯ ЗАКЛИКАЛА ООН СКАСУВАТИ ТЕРМІН «ВАГІТНА ЖІНКА» ЗАРАДИ ТРАНСГЕНДЕРІВ
Уряд Великої Британії звернувся в ООН з проханням замінити термін «вагітна жінка» на «вагітні люди» заради дотримання прав трансгендерів. Зміни повинні бути внесені до підписаного Британією в 1976 році Міжнародного пакту про громадянські і політичні права ООН, вважають в Лондоні. У документі йдеться, що «вагітна жінка» повинна перебувати під особливим захистом, її не можна піддати страті. Наразі країна виступає проти такого терміна, оскільки він «виключає трансгендерів, які теж можуть бути вагітними». Нагадаємо, у США чоловік-трансгендер народив дитину.
ОСТАННІЙ ЛИСТ З «ТИТАНІКА» ПРОДАЛИ
НА АУКЦІОНІ ЗА 126 ТИСЯЧ ФУНТІВ
(близько 166 тис. доларів)
Автором листа був пасажир першого класу. Він написав його матері, зазначивши, що «якщо все піде добре, ми прибудемо в Нью-Йорк в середу». Чоловік був продавцем, і одним з понад 1500 пасажирів та екіпажу, що загинули, коли 14 січня 1912 року «Титанік» затонув. Аукціоніст наголосив, що цей лист є найважливішим з «Титаніка», який коли-небудь довелося виставляти на продаж. Раніше на аукціоні у Британії за 150 тисяч фунтів було продано шубу, яку носила стюардеса затонулого «Титаніка».
НА МАДАГАСКАРІ ЧЕРЕЗ СПАЛАХ ЧУМИ ПОМЕРЛИ ЩОНАЙМЕНШЕ 94 ЛЮДИНИ
Зазначається, що кількість випадків захворювання досягла 1153. Очікується збільшення випадків захворювань та жертв. Міжнародні агентства направили понад мільйон доз антибіотиків і розгорнули численні медичні бригади. Чума — ендемічне захворювання на Мадагаскарі, однак спалах у цьому році один з наймасштабніших, тому що вперше хвороба торкнулася двох найбільших міст острова — Антананаріву і Тоамасіну.
У НІДЕРЛАНДАХ ЗРОБИЛИ ДОРОГУ
ІЗ ВИКОРИСТАНОГО ТУАЛЕТНОГО ПАПЕРУ
Нідерландські компанії придумали установку, яка фільтрує стічні води міської каналізації і витягує звідти целюлозу (основний компонент туалетного паперу).
Спільними зусиллями інженерів була створена установка, що фільтрує стічні води і в кінцевому підсумку дає до 400 кг очищеної целюлози в день. Частина з неї вже експортується до Великобританії, де її застосовують як сировину для виробництва біокомпо-зіти.
Обсягу, що залишився, фахівці знайшли застосування: гранули з спресованої целюлози стали основою дорожнього полотна. Експериментальна ділянка — велосипедна доріжка довжиною в 1 км — прокладена уздовж шосе, що сполучає столицю провінції Леуварден з містом Стінс. Чи витримає доріжка більш важкий транспорт — невідомо: випробування ще не проводили.
За матеріалами Інтернет-видань підготувала
Леся Грінчук

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>