Зі світу по факту

У ТЕРАКТІ В СОМАЛІ ЗАГИНУЛО БІЛЬШЕ 270 ЛЮДЕЙ

276 осіб загинуло в результаті теракту в столиці Сомалі – Могадішо. За даними влади країни, понад 300 осіб отримали поранення. Велика частина жертв – місцеві жителі, серед загиблих є також кілька військових.

Поліція повідомляє, що начинена вибухівкою вантажівка вибухнула біля входу в готель у центрі міста. У результаті готель завалився та під його завалами залишилися люди.

Терорист-смертник підірвав вантажівку, коли його намагалися затримати. Вантажівка змітала на своєму шляху мотоцикли і легкові автомобілі, поки не досягнула людного перехрестя, де і стався вибух, у результаті чого кілька будівель навколо були повністю або частково зруйновані.

Цей теракт – найкривавіший напад за участю смертника в Сомалі за останні роки. Відповідальність за подію поки не взяло на себе жодне з терористичних угруповань, що діють у регіоні.

У ЛОНДОНСЬКОМУ МЕТРО НЕВІДОМИЙ ВЛАШТУВАВ РІЗАНИНУ

У Лондоні поблизу станції метро Parsons Green невідомий напав на перехожих з ножем. У результаті інциденту одна людина загинула, двоє постраждали, їх госпіталізовано в лікарню. Інцидент стався ввечері 16 жовтня. Нападник утік. У Скотленд-Ярді не пов'язують цю атаку з тероризмом.

ПОЖЕЖІ В ІСПАНІЇ ТА ПОРТУГАЛІЇ ЗАБРАЛИ

ЖИТТЯ ПОНАД 30 ОСІБ

У результаті низки пожеж у Португалії загинула щонайменше 31 людина. Ще троє загинули в Іспанії. Як повідомила португальська влада, пожежники зараз ведуть боротьбу з 145 окремими пожежами, десятки з яких досі вважаються серйозними, інформує ВВС Україна. Місцеві ЗМІ повідомляють, що у Португалії зниклими безвісти вважаються кілька людей, в тому числі місячне немовля. З вогнем ведуть боротьбу тисячі пожежників.

Пожежі спалахнули на північному сході Португалії та у частині Іспанії на вихідних після спекотного й сухого літа. Ситуація загострилася через ураган Офелія, який наближається до західного узбережжя Європи. Він приніс сильні вітри, які рознесли полум'я.

НАЙБІЛЬШУ В ЄВРОПІ ФАБРИКУ АКУМУЛЯТОРІВ ВІДКРИЮТЬ У ПОЛЬЩІ

Компанія LG має намір відкрити в Польщі найбільшу в Європі фабрику з випуску автомобільних акумуляторів. Будівництво фабрики обійдеться в 1,63 млрд. доларів. Вона буде розташована в місті Вроцлав. Уже в наступному році планують запустити виробництво, яке зможе забезпечити випуск до 100 тис. батарей на рік. Також фабрика створить близько 2,5 тис. нових робочих місць.

Компанія пішла на цей крок, враховуючи зростання інтересу автомобільної галузі до електромобілів. За її підрахунками, най-більшим європейським автовиробникам буде потрібна велика кількість батарей високої ємності. Поки ж Volkswagen, Volvo і BMW імпортують акумулятори з Азії.

НА ЩО ЗРОСЛИ ЦІНИ У ЖОВТНІ?

За першу декаду жовтня найбільше зросли ціни на найулюбленіший український продукт – сало, на 2,30 грн. на одному кілограмі, або на 4 %. А з початку осені сало стало дорожчим вже на 11 грн. Вершкове масло підвищилось майже на 2,2 грн., або 1,5 %. Курячі яйця подорожчали майже на 1 грн. на одному десятку, або на 5 %. 10 копійок додав соціальний хліб. А ось яловичина зі свининою і куркою за перші десять днів жовтня не зростали в ціні. Більш ніж на 50 копійок подешевшали гречка та цукор. Гречана крупа – на 60 копійок, або 3 %, а цукор – теж на 60 копійок, або 4 %.

У ПОЛЬЩІ В ДТП ЗАГИНУВ 20-РІЧНИЙ ВОЛИНЯНИН

20-річний мешканець села Соснина Іваничівського району помер у Польщі внаслідок дорожньо-траспортної пригоди. Трагедія сталася у неділю, 15 жовтня, у польському Плонську Мазовецького повіту. Водій-поляк, який збив волинянина, втік з місця ДТП. У загиблого юнака залишилися мама та молодша сестра. Польський сайт «plonsk24.pl» оприлюднив подробиці аварії. Так, згідно з попередніми висновками поліції, водій «Ленд Ровера» втратив керування на перехресті і зіткнувся з таксі, що стояло біля перону автовокзалу. Потім «Ленд Ровер» врізався у зупинку на автостанції, де чекав на автобус волинянин. Юнак, поранений внаслідок ДТП, помер у лікарні від отриманих травм. Особу водія, який втік з місця події, вже встановили.

СТРАЙКУЮТЬ НОВОВОЛИНСЬКІ ШАХТАРІ

З понеділка 17 жовтня гірники першої зміни ВП "Шахти №9 «Нововолинська» припинили відвантаження вугілля споживачам. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

Також не отримують зарплати і готові розпочати страйки гірники ВП «Шахти 1/3 „Новогродівська“» (Донецька область) і ДП «Лисичанськвугілля» (Луганська область).

Якщо на засіданні бюджетного Комітету Верховної Ради України буде прийняте рішення про перерозподіл коштів із однієї програми на іншу у сумі 304 млн. грн. на погашення заборгованості із зарплати шахтарям, це дещо заспокоїть ситуацію на шахтах держ-підприємств.

У ЛУЦЬКУ ЗАТРИМАЛИ ГРУПУ НАРКОТОРГОВЦІВ

Правоохоронці 13 жовтня затримали групу з трьох осіб, які займались виготовленням та розповсюдженням амфетаміну в Луцьку. Серед затриманих – 32-річний лучанин, який ще у квітні 2017 року уже збував громадянину амфетамін. 13 жовтня він, незаконно придбавши з метою збуту цю психотропну речовину, розфасував її у п’ять поліетиленових пакетиків, аби збути, проте ці пакети з майже 4 г амфетаміну були вилучені в нього правоохоронцями під час огляду.

У двох інших затриманих – 28-річного та 30-річного мешканців Луцька, які на березі річки Стир в селі Підгайці виготовили партію амфетаміну, під час проведення санкціонованого обшуку автомобіля працівники поліції вилучили два згортки з цією психотропною речовиною загальною масою понад 23 г.

Усім трьом наркоділкам обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою строком на 60 діб.

ЧОЛОВІК ОБПІК РУКИ ТА ОБЛИЧЧЯ,

 САМОТУЖКИ ГАСЯЧИ ПОЖЕЖУ

16 жовтня до служби 101 міста Каменя-Каширського надійшло повідомлення про пожежу дерев’яного житлового будинку у селі Сошичне. За 12 хвилин до місця події прибули перші рятувальні підрозділи. З’ясувалося, що вогонь сягнув покрівлі. Власник помешкання 59-річний пенсіонер намагався самотужки приборкати полум’я, у результаті чого отримав опіки обличчя та руки І ступеня. Від госпіталізації чоловік відмовився. За попередніми даними, лихо трапилося внаслідок короткого замикання електромережі.

У період з 9 до 16 жовтня рятувальники області ліквідували 19 пожеж, здійснили 10 виїздів на проведення аварійно-рятувальних робіт. Внаслідок пожеж 1 людина загинула та 1 травмувалася.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>