Зі світу по факту

Авіація РФ розбомбила сирійських біженців: 38 загиблих

Від авіаударів РФ загинули 38 цивільних осіб, які намагалися перетнути річку Євфрат, щоб уникнути бойових дій у східній провінції Дейр-Ез-Зор в Сирії.

Серед загиблих — дев'ять дітей.

Мирні жителі намагалися переправитися через річку, щоб вирватися з районів, де сили режиму Асада за підтримки РФ ведуть бої з терористичною організацією "Ісламська держава", яка взяла в облогу Дейр-Ез-Зор з 2014 року.

У ПОЛЬЩІ ЗНИЗИЛИ ПЕНСІЙНИЙ ВІК

У Польщі з 1 жовтня набрав чинності закон, яким передбачається зниження пенсійного віку для чоловіків з 67-ми до 65-ти років, а для жінок — з 67-ми до 60-ти років. Таким чином, відмінено пенсійну реформу уряду Дональда Туска 2012 року, коли пенсійний вік для жінок і чоловіків було підвищено до 67-ми років. З врахуванням нинішнього зниження пенсійного віку у наступному році на пенсію в Польщі вийде приблизно 330 тис. осіб.

В УКРАЇНІ ДОЗВОЛИЛИ ВІДСТРІЛ ЛОСІВ

В Україні дозволили відстріл лосів, популяція яких уже і без того скоротилася до мінімуму. У лютому цього року було запроваджено мораторій на полювання на цих тварин строком на 25 років. Однак лобісти через Мінагрополітики досягли «компромісу» у цьому питанні. На цей рік погоджено ліміт на відстріл 160 лосів. Мисливці ж хотіли відстріляти вдвічі більше цих тварин. Лобісти мотивували отримання дозволу на відстріл лосів необхідністю збереження мисливської галузі.

В АНЕКСОВАНОМУ КРИМУ ПОЧАВСЯ НОВИЙ ПРИЗОВ ДО АРМІЇ РОСІЇ

З 1 жовтня окупаційна влада почала осінню призовну кампанію в Севастополі, за підсумками якої 400 севастопольців будуть спрямовані на проходження служби в армії Росії. При цьому з 400 призовників понад 100 осіб пройдуть службу за межами Криму.

«Наші призовники будуть спрямовані в військові підрозділи Севастополя, Криму, Краснодарського краю, Ростовської і Московської областей і в інші суб'єкти», — заявив російський військовий комісар Севастополя Олексій Астахов.

Кримська правозахисна група пояснила, що призов кримчан, в тому числі жителів Севастополя, в армію РФ грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права.

НА ВОЛИНІ ФЕРМЕР НАТРАПИВ НА 500-КІЛОГРАМОВУ ФУГАСНУ БОМБУ

У селі Задиби Турійського району під час проведення сільськогосподарських робіт на полях фермерського господарства «Перлина Турії» 46-річний чоловік натрапив на заіржавілий металевий предмет. Не гаючи часу він відразу повідомив про небезпечну знахідку рятувальників.

Працівники піротехнічної групи аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС України у Волинській області виїхали на місце події та вилучили із землі 500-кілограмову фугасну авіаційну бомбу часів Другої світової війни. Знищення відбулось у встановленому порядку.

ПРАЦІВНИЦЯ БАНКУ МАХЛЮВАЛА НА ЧУЖИХ БАНКІВСЬКИХ ВКЛАДАХ

48-річна волинянка працювала на посаді контролера-касира одного із банків. Маючи право доступу до інформації, що обробляється автоматизованою банківською системою, вона використовувала свій особистий пароль і вносила в базу неправдиву інформацію по рахунках, зокрема, змінювала суму залишку бан-ківських вкладів. Загальна сума завданих матеріальних збитків становить понад 120 тисяч гривень. Встановлено 27 епізодів незаконного втручання у роботу банківської інформаційної системи.

ЮНАК ПІШОВ ПО ГРИБИ І ЗАМЕРЗ НА СМЕРТЬ

На Львівщині 19-річний хлопець пішов у ліс по гриби й не повернувся додому. Сталося це у селі Діброва Сокальського району. Рідні самостійно вирушили на пошуки. Та, на жаль, живим юнака не знайшли. Наступного дня люди виявили його тіло й викликали правоохоронців. На місце події виїхали слідчі. Видимих тілесних ушкоджень на тілі померлого не було. Причиною смерті стало переохолодження.

ЗА СКОЄННЯ ТЯЖКИХ ЗЛОЧИНІВ У ЗОНІ АТО СУДЯТЬ 152 УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ

За тяжкі і особливо тяжкі злочини, скоєні в зоні проведення антитерористичної операції, судять 152 військовослужбовці Збройних сил України. Йдеться про вбивства та нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Крім того, є три випадки зґвалтувань. Всі злочини тяжкі і особливо тяжкі – вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, левова їх частка була вчинена у стані алкогольного сп’яніння, це як по відношенню до співслужбовця, так і по відношенню до цивільних.

БІЛЯ ОДЕСИ РОДИНА 14 РОКІВ УТРИМУВАЛА

В РАБСТВІ СІМ’Ю

В Одеській області поліцейські викрили сім'ю, яка протягом 14 років утримувала в рабстві іншу сім'ю з трьох осіб. До правоохоронців Балтського відділу поліції звернувся із заявою місцевий житель. Чоловік повідомив, що з 2003 року сім'я представників однієї з національних меншин, які проживають на території Одеської області, застосовуючи насильство, змушували його, а також його сестру і 64-річну матір працювати у своєму домогосподарстві. «Раби» зазнавали постійного насильства і побоїв. Щоб зробити їх слухнянішими, у них вилучили цивільні паспорти і банківську карту, на яку мати отримувала пенсію за віком.

У НІМЕЧЧИНІ ВПЕРШЕ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ ОДНОСТАТЕВИЙ ШЛЮБ

У Берліні офіційно зареєстрований перший у Німеччині одностатевий шлюб. У ратуші в берлінському районі Шенеберзі в присутності близько сотні друзів та родичів побралися двоє чоловіків — Карл Крайле та Бодо Менде. Як зазначається, у неділю у Німеччині набув чинності закон, який запроваджує повне і рівноправне визнання одностатевих шлюбів. Тож цього дня у Берліні, Гамбурзі і Ганновері спеціально відкрили РАГСи, щоб надати можливість одностатевим парам офіційно узаконити свої стосунки.

ПРИЙШОВ ДО ТЯМИ ПІСЛЯ 15 РОКІВ ВЕГЕТАТИВНОГО СТАНУ

Медики з французького Інституту когнітивних досліджень змогли повернути людину з вегетативного стану. 35-річний чоловік перебував 15 років у вегетативному стані. Мініатюрний імплантований пристрій стимулював блукаючий нерв хворого. Це один з найважливіших шляхів, що з'єднують головний мозок з периферією, і його штучна стимуляція іноді використовується для боротьби з епілептичними припадками. Хворий став демонструвати істотні поліпшення, зміг реагувати на деякі прохання, стежити за об'єктами поглядом і злегка повертати голову. Вперше за 15 років він показував «стабільні ознаки наявності свідомості», перейшовши з вегетативного стану у стан мінімальної свідомості.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>