Зі світу по факту

ЗСУ ПІДТВЕРДИЛИ, ЩО В АВІАКАТАСТРОФІ У КОНГО ЗАГИНУЛИ УКРАЇНЦІ
Серед загиблих під час падіння військового літака в Конго – три громадяни України. Троє українців загинуло у столиці Конго Кіншасі. Попередня причина падіння – технічні проблеми.
КАТАЛОНІЯ ПРОГОЛОСУВАЛА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ
У неділю в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії.
Женералітат (уряд) Каталонії оприлюднив попередні результати референдуму про незалежність. Ці дані на пресс-конференції оприлюднив офіційний речник женералітату Жорді Турул. Згідно з підрахунками, участь у референдумі взяло 2,3 млн. осіб. За результатами обробки 95 % бюлетенів, на підтримку незалежності проголосувало 2020144 католонців, що складає 90,09 %.
Проти проголосувало 176566 осіб (7,8 %). Решта бюлетенів були порожні (2 %) або визнані недійсними (0,89 %).
У каталонському уряді додатково звертають увагу, що іспанським поліцейським вдалося унеможливити голосування у 400 дільницях. На них мало проголосувати ще 770 тис. осіб.
ЕКСПОРТ УКРАЇНСЬКИХ ТОВАРІВ ДО ЄС
БУДЕ БЕЗМИТНИМ
З 1 жовтня набувають чинності нові торговельні преференції Європейського Союзу для України. Тепер експорт з України в Євросоюз більшості видів сільськогосподарської продукції буде проходити без застосування митних зборів.
Введення нових торговельних преференцій у найближчому майбутньому дозволить спростити доступ на європейський ринок також для деяких промислових продуктів.
Поки зняття торгових обмежень стосується лише кількох видів сільськогосподарської продукції. Експорт української пшениці, ячменю і кукурудзи в Євросоюз без сплати митних зборів стане можливим із 1 січня 2018 року.
Серед сільськогосподарської продукції Україна отримає можливість збільшити кількість безмитного експорту до ЄС пшениці, кукурудзи, ячменю, вівсяних та ячмінних круп і гранул. Ця пропозиція також сприятиме безмитному експорту до ЄС більшої кількості томатів, натурального меду та виноградного соку. Від цих торгових преференцій виграють також експортери промислової продукції. Зокрема, це українські виробники взуття, добрив, виробів з алюмінію та побутової електроніки.
Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом повністю набула чинності з 1 вересня 2017 року.
У КРИМУ ЗАТРИМУЮТЬ КРИМСЬКИХ ТАТАР
В окупованому Росією Криму силовики затримали трьох кримських татар. Стало відомо як мінімум про трьох затриманих: Ренат Сулейманов, Арсен Кубедінов, Сейран Мустафаєв.
Російські силовики 13 вересня провели обшук у будинку Рената Параламова в кримському селищі Нижньогірський та затримали його. Як повідомляли місцеві активісти, Параламова звинувачують у тероризмі.
За словами очевидців, затримували Параламова люди в масках без розпізнавальних знаків на формі.
Пізніше того ж дня кримського татарина знайшли на автостанції в Сімферополі зі слідами тортур на тілі.
ПІСЛЯ ЗЕМЛЕТРУСУ НА ЛЬВІВЩИНІ
УТВОРИЛОСЯ ПРОВАЛЛЯ
У ніч проти суботи, 30 вересня, близько 00:46 год. на Львівщині стався незначний землетрус. Підземні поштовхи відчули в Дрогобичі, Трускавці та навколишніх селах.
Відбувся обвал карстової породи в селі Модричі в Дрогобицькому районі діаметром 200 м, глибиною 30 м за 300 метрів від дороги та 1 км до найближчої будівлі. Що саме спричинило обвал наразі невідомо, це з’ясують експерти.
Між сусідніми Трускавцем і Дрогобичем існують значні підземні порожнини, утворені внаслідок активного видобутку калійних солей у 1970-80-х роках. Науковці і сейсмологи уже багато років попереджають про небезпеку обвалів цих порожнин, що можуть спровокувати локальні землетруси.
ЗГВАЛТУВАЛИ ДВІ МАЛОЛІТНІ ДІВЧИНКИ
У поліції закликають депутатів посилити відповідальність за сексуальне насильство над малолітніми.
За останні дві доби в Україні зґвалтували дві дівчинки. Так, увечері 30 вересня у Татарбунарському районі Одеської області на узбіччі дороги знайшли мертвою з тілесними ушкодженнями дівчину 2001 р. н.
Дитина попросилися у матері піти на дискотеку до сусіднього села за 5 км. На цьому шляху її зустрів 21-річний покидьок, раніше судимий, який зґвалтував її та вбив.
1 жовтня у місті Новомиргород Кіровоградської області ввечері на території домогосподарства невідомий зґвалтував трирічну доньку господарки. Дівчинку госпіталізовано, судмедексперт підтвердив факт згвалтування. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.4 ст.152 КК України.
У МАРСЕЛІ ЧОЛОВІК З НОЖЕМ НАПАВ
НА ПЕРЕХОЖИХ
Невідомий із ножем напав на перехожих на залізничній станції «Сен-Шарль» у Марселі у Франції. За попередніми даними, від рук злочинця загинуло двоє людей, після чого поліція застрелила нападника. Чоловік кричав «Аллах акбар». Подія розцінюється як терористичний акт.
У ХОСТЕЛІ В ЗАПОРІЖЖІ ЗАГИНУЛО 5 ЛЮДЕЙ
У двоповерховій будівлі хостелу в Запоріжжі виникла пожежа, в якій загинули люди. Загорання трапилося 2 жовтня вночі. О 2:46 год. у двоповерховій будівлі хостелу площею 200 метрів квадратних на другому поверсі виникла пожежа. На місці пожежі виявили тіла 4 загиблих. Підрозділи ДСНС врятували 5 осіб, з яких – дитину 2009 року народження. Потерпілих госпіталізували. Ще 1 людина померла в лікарні. Причина пожежі встановлюється.
У ЛУЦЬКУ «НА ГАРЯЧОМУ» ЗАТРИМАЛИ
40-РІЧНОГО НАРКОДИЛЕРА
40-річного лучанина, який займався збутом наркотиків, спіймали «на гарячому». Чоловіка затримали 30 вересня після чергового збуту наркотичного засобу «бупренорфін». При собі зловмисник мав гроші, здобуті від незаконного збуту наркотиків.
У подальшому під час проведення обшуків за місцем проживання фігуранта, в підсобному приміщенні було виявлено та вилучено 17 таблеток наркотичного засобу «бупренорфін», обіг якого обмежений, який зловмисник зберігав з метою подальшого збуту, психотропну речовину — амфетамін та наркотичний засіб «канабіс». А також інші предмети та речі, які є підтвердженням як фактів збуту, так і фактів вживання наркотиків.
Наркозбувачу оголошено про підозру за ст. 307 КК України та затримано в порядку ст.208 КПК України. Вилучену наркосировину направлено на дослідження.
За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>