Зі світу по факту

У БІЛОРУСІ СТАРТУВАЛИ МАСШТАБНІ ВІЙСЬКОВІ НАВЧАННЯ З РОСІЯНАМИ «ЗАХІД-2017»

У Білорусі розпочалися спільні з Росією військові навчання «Захід-2017». Вони відбуваються на території цієї країни та Калі-нінградської області Росії – біля кордонів України та східних рубежів НАТО. За офіційними даними, будуть задіяні 13 тисяч військових і 250 танків.

У міністерстві оборони Білорусі напередодні старту навчань запевнили, що спільні військові маневри з Росією мають виключно оборонний характер. Однак союзники НАТО стурбовані тим, що Москва може залишити військову техніку в Білорусі після завершення навчань і потенційно зможе використати їх для швидкого перетину кордону з країнами Балтії, як це було в Грузії у 2008 році та в Україні у 2014 році.

У той час, коли Росія проводить військові навчання на теренах Білорусі, в Україні розпочинаються масштабні військові навчання з військовими частинами та підрозділами оперативного командування «Захід» на території Волинської, Рівненської та Житомирської областей. Навчання відбудуться в Любомльському, Камінь-Каширському, Ратнівському, Старовижівському, Шацькому, Ковельському, Маневицькому районах Волинської області; Сарненському, Володимирецькому, Дубровицькому, Рокитнівському та Зарічнянському районах Рівненської області; Олевському, Овруцькому, Ємільчинському, Лугинському, Народицькому, Коростенському, Малинському районах Житомирської області.

У ІНДІЇ ЗАБОРОНИЛИ «ВКОНТАКТЕ»

Ряд провайдерів Індії заблокував російську соціальну мережу «ВКонтакте». Причиною такого рішення стали так звані «групи смерті», які підштовхують підлітків до самогубства. Ця заборона є тимчасовою, запровадили її на час проведення перевірки. Наразі правоохоронці з’ясовують, чи пов’язана хвиля самогубств із цими «групами смерті».

В Україні соцмережа «ВКонтакте» заборонена з 16 травня. Її заборонили через інформаційну війну з Росією, одним із інструментів якої є «ВКонфтакте».

РУМУНІЯ ТА БОЛГАРІЯ УВІЙДУТЬ ДО ШЕНГЕНУ

Про наміри включити Румунію та Болгарію до Шенгенської зони заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Румунія та Болгарія вже кілька років претендують на вступ до Шенгену, але з їхнім членством не погоджуються деякі країни ЄС. Заявляють про недоліки у боротьбі з корупцією.

Хорватія з 2011 року є країною-кандидатом, але для приєднання до угоди необхідне одностайне рішення всіх країн-членів.

Словенія заявила, що блокуватиме вступ Хорватії до Шенгену через територіальний спір у Піранській затоці. Хорватія має територіальні суперечки з усіма сусідами, окрім Угорщини.

До Шенгенської зони входить 26 європейських держав, що приєдналися до однойменної угоди, підписаної в селі Шенген (Люксембург) 1985 року. У плані міжнародних подорожей Шенгенська зона діє подібно до єдиної держави з прикордонним контролем на зовнішньому кордоні – при в'їзді та виїзді із зони, але без прикордонного контролю на внутрішніх рубежах держав, що входять у цю зону.

УКРАЇНА ПОТРАПИЛА ДО 50

НАЙНЕГОСТИННІШИХ КРАЇН СВІТУ

Список найбільш «негостинних» країн світу за версією Passport Index очолили Афганістан, КНДР, Сомалі, Сирія і Туркменістан.

На другій сходинці розташувалася Ангола, яка надає безвізовий в'їзд тільки туристам з Намібії. На третьому місці опинилися Бутан, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Ірак та Лівія, які пускають до себе без віз мандрівників з трьох країн.

Україна, яка дозволила безвізовий в'їзд громадянам 96 країн, опинилася на 48-му місці, поділивши його з Чорногорією та Ізраїлем.

ОБВАЛ НА ВОЛИНСЬКІЙ ШАХТІ

РОЗСЛІДУЄ СПЕЦКОМІСІЯ

Обставини обвалу на недіючій шахті у селі Грибовиця на Волині з’ясує спеціальна комісія.

13 вересня до служби «101» надійшло повідомлення про те, що на недіючій шахті № 5 поблизу села Грибовиця Іваничівського району трапилось часткове руйнування 4-поверхової залізобетонної будівлі. Під залізобетонними уламками споруди виявили тіло чоловіка.

НА ВОЛИНІ ПЕРЕВІРЯЮТЬ РАДІАЦІЙНИЙ ФОН

ЧЕРЕЗ СПАЛАХ НА СОНЦІ

Згідно з повідомленнями вчених, 10 вересня відбувся найпотужніший спалах на Сонці за останні 20 років. Це може призвести до підвищення радіаційного фону.

Фахівці лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів і відокремлених структурних підрозділів ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» щоденно в інтервалі одної години вимірюють потужності експозиційної дози на контрольних майданчиках населених пунктів.

За результатами проведених вимірювань середні показники потужності експозиційної дози у Волинській області 12-13 вересня, як і в попередні дні, не перевищували природного фону і становили 8-13 мкР/год.

ВЖЕ НАСТУПНОГО РОКУ НА ВОЛИНІ МОЖЕ З’ЯВИТИСЯ НОВИЙ ПУНКТ ПРОПУСКУ

Новий пункт пропуску, який з’єднає Волинь із Польщею, планують відкрити вже у 2018 році. Як повідомив спікер Верховної Ради Андрій Парубій, переговори Польщі та України щодо відкриття нових пунктів перетину польсько-українського кордону завершилися успішно.

У вересні посадовець зустрівся з маршалком вищої палати польського парламенту Станіславом Карчевським. Йдеться про чотири нових переходи з Польщею: 2 на Львівщині, один на Волині і один на Закарпатті. Перед початком роботи над новим проектом Польща і Україна у жовтні проведуть перевірку кордонів.

ЧЕТВЕРО ДІТЕЙ ОТРУЇЛОСЯ ГРИБАМИ

Діти наїлися отруйних грибів – один хлопчик у реанімації, інформує Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Дві бригади ковельського відділення ЕМД приїхали на виклик в одну родину, промили шлунки чотирьом дітям, один хлопчик був у важкому стані. Дітей госпіталізували в обласну дитячу лікарню. Як виявилось, 13-річний хлопчик назбирав «зелененьких» грибів, приніс додому, а так, як батьків удома не було, заходився їх сам готувати. Лише трохи підсмаживши, почастував ними молодших. Частування мало не закінчилося фатально.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>