Зі світу по факту

СААКАШВІЛІ ПОВЕРНУВСЯ В УКРАЇНУ

10 вересня М. Саакашвілі, як і обіцяв, повернувся в Україну.

16 серпня позбавлений українського громадянства екс-глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі заявив, що 10 вересня повернеться в Україну через пункт пропуску «Краковець» (Львівська область). Йому вдалося прорватися через кордон «Шегині». Нині він перебуває на українській території. Відразу прибув до Львова, де його зустрів мер Львова Андрій Садовий. Спочатку політики пройшлися площею Ринок, робили селфі з містянами та туристами, згодом подалися на трапезу.

Після трапези Саакашвілі вийшов до журналістів, міні-брифінг провів разом з Андрієм Садовим. Грузинський політик каже, що прорив на кордоні – це не прорив. Він не порушив жодних юридичних моментів, хоч і перетнув кордон України без перевірки паспорта. Мовляв, самі люди, прихильники, взяли й перенесли його на руках.

Як повідомлялось у ЗМІ, натовп прихильників буквально ви-рвав Саакашвілі в українських прикордонників і політик попрямував до Львова. Як з'ясувалося, ні Міхо, ні нардепи, які його супроводжували, не проходили контролю в українських прикордонників.У ДПСУ вже заявили, що звернуться за цими фактами до прокуратури.

Генпрокурор Юрій Луценко звинуватив Міхеїла Саакашвілі у нищенні держави й обіцяв йому кримінальну відповідальність за нинішній прорив. Також ДПСУ заявила, що під час «прориву» Саакашвілі постраждали прикордонники.

У МВС кажуть, що постраждало 11 поліцейських та 5 прикордонників. Львівська поліція відкрила кримінальне провадження за фактом прориву кордону Міхеїлом Саакашвілі та його прибічниками. Також, як повідомили ЗМІ, українського посла покликали до МЗС Польщі через прорив Саакашвілі.

Більше 40 генералів країн-членів НАТО беруть участь У навчаннях в Латвії

У Латвійській національній академії оборони розпочалися навчання НАТО Steadfast Pyramid 2017 і Steadfast Pinnacle 2017, в яких планували взяти участь понад 40 старших і вищих офіцерів з країн-членів альянсу, а також країн-партнерів НАТО Фінляндії та Швеції.

Зазначається, що метою навчань є вдосконалення здібностей офіцерів вищого рівня і командирів планувати комбіновані операції та управляти ними. Як підстава для навчань буде використовуватися директива планування комплексних операцій — один із головних документів планування спільних операцій НАТО.

Steadfast Pyramid 2017 — перша частина навчань, проведених верховним головнокомандуванням сил союзників у Європі і вищим головнокомандуванням сил союзників з питань трансформації НАТО, вона триватиме до 15 вересня, а друга частина — Steadfast Pinnacle 2017, присвячена в основному ролі командирів на операційному рівні, буде проводитися 17-22 вересня.

Ураган «Ірма» вдарив по Флориді:

центр Маямі під водою

Ураган «Ірма» досяг материкової частини штату Флорида. По узбережжю вдарили штормові хвилі висотою до 4,5 метра.

Ураган «Ірма» вдарив по західному узбережжю Флориди – швидкість вітру сягнула до 190 км/год., але урагану вже присвоїли нижчу, другу категорію.

Понад три мільйони будинків у штаті залишилися без світла, а місто Маямі частково пішло під воду.

Ураган «Ірма» став найпотужнішим тропічним ураганом на атлантичному узбережжі США за останні десятиліття. У країнах Карибського басейну загинуло щонайменше 28 осіб.

Нагадаємо, що з постраждалих від урагану французьких островів Сен-Бартоломе і Сен-Мартен готуються евакуювати громадян України.

До того, як накрити Флориду, ураган вдарив по Кубі, де призвів до значних руйнувань.

На узбережжях Мексики стався

потужний землетрус

У Тихому океані біля південного узбережжя Мексики стався сильний землетрус магнітудою 8 балів.

Епіцентр землетрусу розташований приблизно за 100 км на північний захід від мексиканського міста Піхіх'япан на глибині 35 км. Мексику, Гватемалу, Сальвадор, Коста-Рику, Нікарагуа, Панаму та Гондурас застерегли про можливість цунамі.

Землетрус був відчутним у Мехіко — будівлі трусились, а люди повибігали на вулицю.

Повінь в Італії: є жертви

На півночі Італії сталася раптова повінь. Загинуло щонайменше шестеро людей, іще троє — зникли безвісти.

Велика вода накрила Тоскану. Через потужну нічну зливу із берегів вийшли річки, затопивши вулиці міста Ліворно. За лічені години на регіон випало більше 250 міліметрів дощу. Стихія відійшла, але надзвичайна ситуація ще не минула. Кілька районів лишилися без світла та питної води.

Сталося виверження одного із найактивніших вулканів світу

Виверження вулкана Кілауеа на Гаваях зафіксувала Геологічна служба США.

У його кратері утворилося «озеро» з лави, а зі схилів стікають вогняні потоки. Кілауеа — це один із найактивніших вулканів світу розташований на Гаваях. Цього разу на шляху лави немає населених пунктів.

Вулкан дуже активний впродовж останніх двох років і за ним цілодобово спостерігають десятки науковців з усього світу.

«Волинський» храм у Волновасі вже має фундамент – почалося спорудження стін

У Волновасі на місці загибелі військовослужбовців з 51-ї окремої механізованої бригади споруджують храм. Фундаменти вже готові – почалося зведення стін. Як відомо, гроші на зведення святині пожертвували волинські та волноваські благодійники. Вже освоєно близько мільйона гривень.

Прокурора спіймали на хабарі

у 25 тисяч доларів

У Дніпрі затримали прокурора місцевої прокуратури за вимагання й отримання 25 тисяч доларів хабара.

За даними слідства, прокурор вимагав гроші за непритягнення фігуранта кримінального провадження до кримінальної відповідальності під час досудового слідства за статтею «Шахрайство». Для передачі грошей був притягнутий посередник.

У четвер, 7 вересня, прокурор і посередник були затримані на місці злочину працівниками Управління захисту економіки Національної поліції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу, проводяться обшуки та інші слідчі заходи.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>