Зі світу по факту

ПОТУЖНИЙ ТОРНАДО ОБРУШИВСЯ НА ОКЛАХОМУ

У неділю, 6 серпня, через американський штат Оклахома пройшов потужний торнадо, щонайменше 30 осіб були травмовані.

У результаті удару стихії без електрики залишилися приблизно дев'ять тисяч осіб. Крім того, смерч пошкодив декілька будівель, повалив дерева та позривав дахи з декількох будинків.

 

У НІГЕРІЇ БОЙОВИКИ РОЗСТРІЛЯЛИ ПАРАФІЯН

У ЦЕРКВІ

У південно-східній Нігерії у неділю вранці, 6 серпня, озброєні бойовики штурмували католицьку церкву, в результаті чого загинуло 12 парафіян.

Атака відбулася приблизно о 6-ій год. ранку за місцевим часом у церкві Св. Філіпа в Осубулу, поблизу міста Оніча.

За словами свідків, церкву штурмували п'ять бойовиків у масках, відкривши вогонь по парафіянах.

 

АНОМАЛЬНА СПЕКА У ЄВРОПІ: ТЕМПЕРАТУРА ПЕРЕВИЩИЛА +40°

Влада 11 країн Південної та Центральної Європи попередила своїх громадян про ризики для їхнього здоров’я через аномальну спеку. В Італії, Швейцарії, Угорщині, Польщі, Румунії, Боснії, Хорватії і Сербії оголошено найвищий, «червоний» рівень небезпеки. Аномальна спека очікується в Іспанії та Франції.

Оскільки температура в багатьох регіонах перевищила +40°C, служби екстреної допомоги перебувають у стані підвищеної готовності. Людей закликають бути пильними та за можливості залишатися у приміщеннях, уникати довгих подорожей, пити достатню кількість рідини.

Від спеки загинули вже щонайменше дві людини – в Румунії та Польщі. Італія заявила про підвищення рівня госпіталізації на 15%.

За даними метеорологів, аномально високі температури обумовлені потужною тепловою хвилею, яка прийшла з Африки.

Останній температурний рекорд був зафіксований в Афінах 1977 року і склав 48 градусів за Цельсієм. Тим не менше, сьогоднішні температури у багатьох регіонах Європи на 10-15 градусів перевищують норму для цієї пори року.

 

В МЕТРО ТОРОНТО ВЛАСНИЦЯ ПОКУСАЛА

СВОЮ СОБАКУ

У метро Торонто жінка кусала і била свою собаку, яка спокійно сиділа у неї на колінах. Як пише The New York Daily News, через деякий час господиню тварини намагалися зупинити обурені по-дібним ставленням пасажири, проте це лише розлютило її. Згодом собака намагалася відійти від господині, але та грубо притягувала тварину назад. За словами очевидців, до жінки також підійшли три співробітники метро, після чого вона вийшла з вагона.

 

У КРИМУ НА МЕМОРІАЛАХ «ВІЧНОГО ВОГНЮ» ПОЧАЛИ ВИКОРИСТОВУВАТИ ГАЗОВІ ПАЛЬНИКИ

У Криму, в ряді населених пунктів Красноперекопського району на меморіалах «Вічний вогонь» через несправність систем газопостачання встановлюють газові пальники з сухим пальним.

У Совхозненській, Орловській та Воїнській сільських радах на меморіалах встановлюють пальники із сухим спиртом.

Крім проблем з газом, на окупованому півострові відчуваються і проблеми з електрикою. Уже ввели графіки тимчасового відключення електропостачання на південному березі окупованого Криму через перевищення допустимого навантаження на повітряній лінії «Сімферополь — Ялта».

 

НОВИМ АСТРОНАВТОМ КАНАДИ СТАВ УКРАЇНЕЦЬ

Українець за походженням, полковник ВПС Джошуа Кутрик  став одним з двох нових астронавтів Канади. Його обрали з-понад 3700 претендентів на цю посаду. Астронавт зростав в Альберті. Його прадід у 1910 році емігрував туди із Західної України, батько народився і виріс уже в Канаді, проте постійно підтримували українські традиції. Діти вивчали українську мову, навчалися укра-їнського танцю.

Військову службу полковник Кутрик розпочав 2000 року в Збройних Силах Канади – пілотом-випробувачем та бойовим пілотом.

 

УКРАЇНА ПЕРЕРАХУВАЛА МВФ ПЕРШІ

$450 МІЛЬЙОНІВ

Україна перерахувала МВФ перші 450 мільйонів доларів. Загалом обсяг виплат перед МВФ – як за основною сумою боргу, так і відсотків за боргом – становить близько 1 мільярда доларів США у серпні-грудні цього року.

У березні 2014 року Міжнародний валютний фонд на рівні ке-рівництва місії домовився з українським урядом про програму співпраці stand-by терміном на два роки і з обсягом фінансування 14-18 млрд. дол. Рада директорів Міжнародного валютного фонду 11 березня 2015 року схвалила виділення Україні 17,5 млрд. доларів за 4-річною програмою EFF (Extended Fund Facility) замість програми stand-by. Відтак частину боргу Україна вже повернула.

 

У СУМАХ П’ЯНИЙ ВОДІЙ СПІВАВ ПАТРУЛЬНИМ ПІД ГІТАРУ, ПОКИ ВОНИ ОФОРМЛЯЛИ ПРОТОКОЛ

Минулого тижня інспектори патрульної поліції в Сумах зупинили автомобіль Opel Kadett. Щойно поліцейські вийшли зі службового авто та направились до правопорушника, той одразу ж пересів на пасажирське сидіння.

Спочатку чоловік ігнорував усі вимоги патрульних і запевняв, що він, мовляв, пасажир авто. До того ж, водій мав ознаки алкогольного сп'яніння. Зрештою, порушник полишив спроби ввести патрульних в оману й визнав свою провину. У присутності понятих громадянин відмовився проходити перевірку на стан сп'яніння. Доки патрульні складали на водія адмінматеріали, він грав на гітарі й співав пісень.

У результаті громадянин отримав від поліцейських адмінпротокол за ст. 130 (Керування у стані сп'яніння) та за ст. 185 (Злісна непокора законній вимозі поліцейського) КУпАП.

 

НА КОРДОНІ З ВОЛИННЮ ВИЯВИЛИ АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ

На території Республіки Польща (Люблінське воєводство, Влодавський повіт, село Собібор), що знаходиться за кілометр від Шацького району, підтвердили захворювання свиней на африканську чуму.

Проводяться заходи з ліквідації захворювання.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>