Зі світу по факту

НА ПІВДНІ ФІЛІППІН ВВЕЛИ ВІЙСЬКОВИЙ СТАН, БОЙОВИКИ ЗАХОПИЛИ ЦІЛЕ МІСТО
Місто Мараві на Філіппінах фактично підконтрольне бойовикам «Абу Сайяф» (афільовані з ІДІЛ), а над будівлями міської влади вивішені ісламські прапори.
23 травня бойовики взяли під свій контроль головні адміністративні центри Мараві та управління поліції. Крім того, була захоплена і спалена міська в'язниця, а її бранці, серед яких безліч прихильників «Ісламської держави», випущені на свободу.
Терористи виставили блокпости в центрі міста, перевіряючи кожну машину. Під час боїв біля поліцейської дільниці був захоплений автомобіль правоохоронних органів і безліч зброї.
Є дані про те, що ВПС Філіппін завдають авіаудари поблизу міста, оголосивши, що місто захопив озброєний осередок ІДІЛ.
Тим часом Президент Філіппін Родріго Дутерте оголосив військовий стан на півдні своєї країни на 60 днів.
Бойовики угруповання «Абу Сайяф» у 2015 році дали присягу лідеру ІДІЛ Абу Бакр аль Багдаді. Починаючи з цього часу активність ісламістів в країні помітно збільшилася. ІДІЛ повністю підконтрольні кілька невеликих і один великий острів на півдні Філіппін.
ЗВІЛЬНИЛИ ГОЛОВУ ДЕРЖЛІСАГЕНТСТВА ХРИСТИНУ ЮШКЕВИЧ
Кабінет міністрів України вирішив звільнити Христину Юшкевич з посади голови Держлісагентства. Відповідну пропозицію подало Мінагрополітики.
Про це рішення Кабміну стало відомо з витягу протоколу засідання Кабміну від 18 травня 2017 року. У ньому, зокрема, йдеться про те, що вона не пройшла випробування та за результатами цього випробування була встановлена невідповідність її займаній посаді.
ЗАПРАЦЮВАВ НОВИЙ ЗАВОД
Насіннєвий завод ТОВ «П'ятидні» (Володимир-Волинський ра-йон) пройшов випробування та почав працювати. Перерізати стрічку на підприємстві приїхав Президент України, який власноруч запустив завод у режим роботи.
Президент України Петро Порошенко 24 травня вперше за каденцію прибув на Волинь.
Петро Порошенко виступив зі словом про Євроінтеграцію, зокрема, що безвіз остаточно відділив Україну від Росії.
ПОРОШЕНКО У ЛУЦЬКУ ПРИГРОЗИВ
АВТО «НА ЛИТОВЦЯХ»
Схеми безмитного ввозу автомобілів та пересування ними по Україні на іноземній реєстрації будуть ліквідовувати. Про це йшлося під час наради в стінах Волинської ОДА за участі Президента України Петра Порошенка.
Від такої практики в майбутньому будуть відмовлятися, оскільки «схеми», які використовують окремі громадяни, нечесні по відношенню до інших власників авто.
«Не буде такого, не будуть комусь «підмазувати». Чому одні мають платити акцизи та збори, а інші – ні», — підсумував Петро Олексійович.
ГОЛОВУ СІЛЬРАДИ З МАНЕВИЦЬКОГО РАЙОНУ СУДИТИМУТЬ ЗА ХАБАР
Прокуратурою Волинської області скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні про одержання сільським головою однієї з сільрад Маневицького району неправомірної вигоди у розмірі 15 тисяч грн.
21 лютого 2017 року обранця громади затримали правоохоронці під час одержання неправомірної вигоди у розмірі 15 тис. грн. за сприяння в прийнятті сесією сільради рішення про надання громадянину в довгострокову оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 20 га.
Наразі сільського голову обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України. Невдовзі він постане перед судом, який і обере йому міру покарання.
У НОВОВОЛИНСЬКУ ЗУПИНИЛИ РОБОТУ НАРКОЛАБОРАТОРІЇ
23 травня під час санкціонованого обшуку в помешканні 27-річного жителя міста Нововолинськ оперативники місцевого відділення поліції виявили нарколабораторію. Нині за цим фактом триває досудове розслідування. Санкція статті передбачає штраф, арешт або до трьох років обмеження волі.
Працівники Нововолинського відділення поліції вилучили у волинянина хімічні речовини, прекурсори, посуд та інше обладнання, призначене для виготовлення наркотиків. Встановлено, що правопорушник тривалий час виготовляв наркотичні засоби в домашніх умовах.
Усе вилучене направили на дослідження у Волинський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.
ВЕРХОВНА РАДА ПЕРЕЙМЕНУВАЛА СЕЛО БУЦИН
Верховна Рада перейменувала три населені пункти. Нову назву отримало місто Мукачеве на Закарпатті та два села – в Івано-Франківській і Волинській областях.
Назва міста «Мукачеве» (в українській мові) тепер пишеться як «Мукачево». За прийняття проекту постанови №5188 проголосували 234 депутати.
Назва села «Буцин» Старовижівського району в українській мові тепер пишеться як «Буцинь». Також перейменовано назву села «Дубка» на Прикарпатті. Тепер воно офіційно називається «Дубки». За прийняття проектів постанов №6204 і №6358 проголосувало 227 і 228 депутатів при мінімально необхідних 226.
Мешканці села Буцин Старовижівського району самі запропонували внести таку зміну до назви села ще у вересні 2016 року.
ВЛІТКУ ОЧІКУЮТЬСЯ РАПТОВІ ПОТЕПЛІННЯ
Й РІЗКІ ПОХОЛОДАННЯ
Синоптики кажуть, що влітку варто очікувати раптових потеплінь та різких похолодань. Довгоочікуване тепло прийде точно за календарем – 1 червня, обіцяють синоптики. Причому, спека під + 30 і вище триватиме три тижні й спаде лише після 20 червня.
У цілому літо буде «середньостатистичним», без особливої спеки, та й дощів пройде достатньо. Але, як і рік тому, варто очікувати раптових потеплінь і різких похолодань.
За словами заступника начальника Гідрометцентру Анатолія Прокопенка, перший місяць літа виявиться близьким до норми як за температурою, так і за опадами. Вдень повітря прогріється до + 30, вночі буде прохолодніше, до + 15 і нижче, особливо у першій декаді.
Згідно з прогнозами Прокопенка, «верхівка літа» — липень — буде спекотною (температура підніметься до + 32), але зі зливами. Серпень буде прохолодним, з опадами, нижчими від норми.
За матеріалами Інтернет-видань
підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>