Зі світу по факту

Тисячі людей вийшли на акцію протесту в Угорщині
Ця демонстрація продовжила серію протестних акцій, що розпочалася в квітні після ухвалення суперечливого закону про вищу освіту.
Згідно з новим законом, іноземні університети, крім філії в  Угорщині, повинні мати відділення в своїй країні. На думку критиків законодавчої ініціативи угорського уряду, вона націлена на ліквідацію незалежного Центрально-Європейського університету (ЦЄУ), заснованого американським меценатом Джорджем Соросом.
ОПУБЛІКУВАЛИ РЕЙТИНГ НАЙБІЛЬШ ЗДОРОВИХ КРАЇН СВІТУ
П'ятірку найбільш здорових країн очолили Італія, Ісландія, Швейцарія, Сінгапур і Австралія. При цьому Україна не увійшла навіть в топ-50 здорових країн світу.
При складанні рейтингу експерти ґрунтувалися на різноманітних даних про 163 країни світу і враховували такі показники, як тривалість життя, причини смерті та різні загрози для здоров'я, включаючи високий тиск, ожиріння, неправильне харчування і дефіцит чистої води.
У Конго тисячі в'язнів втекли з в'язниці
Понад три тисячі в'язнів могли втекти з головної в'язниці в Демократичній Республіці Конго.
"Влада країни, втім, заявляє про втечу лише 50-ти ув'язнених. Це сталося в середу під час нападу на в'язницю озброєних людей. Джерела в органах безпеки також розповіли, під час нападу загинули десятки людей. Серед тих, хто втік, — Не Муанда Нсемі, керівник політико-релігійної секти «Бунду Діа Конго», — йдеться у повідомленні.
Влада країни звинувачує у причетності до нападу прибічників Нсемі. Він вважає себе самопроголошеним пророком, який прагне відродити давнє королівство Конго. Рух «Бунду Діа Конго» агітує за відновлення монархії на території сучасних ДР Конго, Республіки Конго, Анголи і Габону.
За три перших місяці року населення Волині зменшилось на понад тисячу осіб
Від’ємний приріст людності в краї спостерігається уже третій рік поспіль – статистика.
У січні-березні населення Волинської області зменшилось на 1126 осіб (у минулому році за цей період – на 141 людину).
За три місяці в краї народилось 2999 дітей (за цей період у 2016-ому – 3223). кількість померлих у цьому році більша (3711 осіб) у порівнянні з минулим (3653).
В Україні хочуть заборонити
«домашнє» молоко
«Молочний ринок складний, ситуація на ньому непроста, бо ще й досі величезна частка виробництва знаходиться в домогосподарствах. Близько 25 % молока, яке надходить до споживачів, виробляється саме домогосподарствами», — повідомив директор департаменту продовольства Мінагрополітики Микола Мороз.
За його словами, «зараз ми потрапили у ситуацію, коли повинні приймати рішення, що відмовляємось від молока другого сорту, яке виробляється в домогосподарствах».
«При цьому ми розуміємо, що тоді деяким господарствам доведеться нарощувати поголів’я, щоб виробляти молоко вищої якості», — пояснив він.
За його словами, виробництво молока другого сорту заважає українським виробникам виходити на експорт.
У червні можуть подорожчати цукор, хліб, курятина та яйця
Про це заявив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Він додав, що наразі ціни в Україні майже однакові з Польщею та Литвою.
«Порівнювали вартість кілограма сметани в різних країнах. В Угорщині коштує 54,2 грн, Естонії – 53,2 грн, Литві – 50 грн, Польщі – 49,4 грн, в Україні – 48 грн. Картопля найдешевша в поляків – 8,6 грн за кг. У Білорусі продають по 15,6 грн, Литві – 21,4 грн, Естонії – 22,8 грн, Угорщині – 22,5 грн. Кілограм цукру в Україні та Польщі коштує однаково – в середньому 18 грн», — розповів експерт.
Але при цьому, за його словами, середня зарплата білоруса в 2,3 раза більша, ніж в українця. Поляки отримують у 5,6 разів більше, угорці – у 5,8 разів, литовці – у 6,8 разів.
Поліція Сан-Паулу знищила вуличний ринок наркотиків
Бразильська поліція заарештувала близько 40 осіб за незаконний обіг наркотиків.
Як повідомляє ВВС, арешти пройшли в центральній частині Сан-Паулу, де крек і кокаїн вільно продавалися протягом багатьох років.
В операції були задіяні 500 озброєних поліцейських.
Цей поліцейський рейд викликав гнів з боку місцевих жителів, серед яких було багато наркоманів.
У заворушеннях брали участь десятки людей — вони палили машини і розбивали вітрини магазинів.
Мер Сан-Паулу Жоао Доріа заявив, що ця поліцейська операція ознаменувала собою кінець безкарності в районі, раніше відомому як «Краколенд» або «Крекленд».
Автомобілі в Україні побили
європейські рекорди
Експерти Моторного страхового бюро підрахували середній вік автомобілів, зареєстрованих в Україні.
У Європі цей показник становить 8,6 року, в Україні 19,6. Востаннє таку тривалість «життя» транспортних засобів в Україні було зафіксовано ще у 2000-х роках. Відтоді показники поліпшувалися. Загалом в Україні зареєстровано понад 9,1 млн. транспортних засобів, з яких 53,4% – раритет.
Ці автомобілі були випущені ще за часів існування СРСР. Близько 20% автомобілів випущено до 1985 року. Масові марки авто – ВАЗ, ГАЗ, ЗАЗ, а також «Volkswagen».
У Моторному страховому бюро стверджують, що з часом середній вік українських авто може зрости і до 23 років. І це при тому, що оптимальний вік автомобіля – до 10 років, і навіть до 5.
Швейцарці на референдумі підтримали
новий закон про енергетику
У Швейцарії учасники референдуму висловилися за новий закон про енергетику, який передбачає, зокрема, відмову від спорудження нових атомних електростанцій. Як повідомляв Укрінформ, у Швейцарії на референдумі щодо енергетичної реформи вирішуються питання відмови від спорудження нових атомних електростанцій, а також скорочення використання в країні таких традиційних джерел електроенергії, як газ і вугілля. Їх мають за-мінити відновлювані джерела: сонячна, вітрова енергія, спалення біомаси тощо. Для полегшення переходу на альтернативні джерела енергії з бюджету планують виділятися додаткові кошти.
Противники нової енергетичної стратегії побоюються, що вона може поставити енергопостачання під загрозу та виявитися занадто дорогою.
За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>