Зі світу по факту

Указ про санкції України проти російських соцмереж вступив у дію

16 травня Президент України підписав Указ, яким в Україні заборонені російські соцмережі «ВКонтакте» та «Одноклассники». Також під забороною Mail.ru Group, «Яндекс» і бухгалтерська система 1С.

Крім того, під обмежувальні заходи потрапив ряд російських ЗМІ: медіа-холдинг «РБК», «Звезда», «ТНТ», «Москва Медиа», «Россия сегодня» (РИА «Новости»), «Наше радио», «НТВ-Плюс», НТВ, «Первый канал», «Россия 24», «РТР-Планета».

РАДА ПЕРЕПИСАЛА «ЗАКОН САВЧЕНКО»

Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу України про правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення, якими скасовується так званий «закон Савченко».

Таким чином, у разі позбавлення волі попереднє ув'язнення буде зараховуватися судом на строк покарання «день за день» (було «день за два», завдяки чому засуджені могли звільнитися раніше).

На Волині – 32 офіційних мільйонери

Протягом кампанії декларування доходів, яке завершилося 2 травня, на Волині податкові декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік подали понад 6000 громадян. Вони задекларували 490,5 мільйона гривень.

Про доходи, що перевищують один мільйон гривень, відзвітувалося 32 жителі Волині.

Для порівняння: За підсумками декларування доходів за 2015 рік на Волині було 47 офіційних мільйонерів.

Експерт розповів, коли здешевшає гривня

Курс гривні укріпився тимчасово. Долар за 30 гривень — це оптимістичний сценарій на кінець року, - говорить фінансовий ана-літик  Олексій Кущ.

«Коли продаємо врожай і отримуємо експортну виручку, курс гривні зміцнюється. Закуповуємо енергоресурсів до зими — курс падає. Не маємо сегментів економіки, що пом'якшували б цей курсовий тренд. Зараз експортери збувають експортну виручку, щоб профінансувати посівну. За рахунок цього гривня укріпилась. Влітку буде курсове затишшя, а восени знову почнеться девальвація».

Український виш увійшов

у топ кращих у світі

Серед 10 кращих університетів світу назвали КНУ ім. Тараса Шевченка. Він зайняв 7 місце у рейтингу, який склали аналітики сайту HackerRank. Рейтинг ВНЗ складали за результатами змагання студентів із написання програмного коду. У конкурсі  взяли участь понад 5500 студентів із 126 університетів світу.

КНУ став єдиним українським навчальним закладом у рейтингу.

В ЄС назвали мінімальну суму для перетину кордону по «безвізу»

Найменші вимоги в Угорщині – близько 3,2 євро на день, тоді як у Іспанії найбільші – 71 євро, а при собі мати мінімум 637 євро. Втім, якщо їхати до Бельгії і зупинитися в готелі, то потрібно розраховувати на 95 євро в день. Однак у разі поїздки до конкретних людей необхідна сума значно нижча – 45 євро в день.

Норвегія — 500 норвезьких крон, тобто 1580 грн; Фінляндія — 30 євро в день (880 грн); Швеція — 47 євро (1370 грн) Естонія — 86 євро (2,5 тис. грн); Латвія — 14 євро (400 грн) Литва — 40 євро в день (1100 грн) і т.д.

Нагадаємо, що 17 травня  в Страсбурзі було підписано угоду про безвіз України з ЄС. Вже з 11 червня візи українцям для поїздок у Європу не потрібні.

І з Туреччиною в нас тепер також безвіз

Кабінет міністрів затвердив міжурядову угоду з Туреччиною про поїздки громадян по ID-картках (картках посвідчення особи)

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду.

Угода між урядами України і Туреччини про взаємні поїздки громадян передбачає, що громадяни обох країн можуть виїжджати і перебувати протягом 90 днів на території цих країн без закордонних паспортів за ID — картками з електронним носієм інформації.

Україна не змогла окупити «Євробачення»

Про це повідомляє ЛІГА.net, зазначаючи, що «пісенний конкурс приніс бізнесу близько 500 млн гривень доходів, тоді як на підготовку до шоу Україна витратила більше: 455 млн гривень було виділено з держбюджету, ще 200 млн – з бюджету Києва».

За даними КМДА, на «Євробачення» приїхало близько 60 тис. туристів – з них близько 20 тис. іноземців. «Іноземні гості в середньому витрачали в столиці 150 євро за день і за чотири дні залишили в Києві близько 12 млн євро (360 млн гривень). Внутрішні туристи залишали в місті приблизно по 800 гривень за день і за ті ж чотири дні принесли Києву 128 млн гривень».

Крім того, наголошується: ані квиткові агентства, ані ресторатори, ані міжнародний аеропорт «Бориспіль» не змогли підвищити доходи за рахунок конкурсу. «Вдалося заробити на пісенному шоу хіба що готельєрам. Середнє завантаження київських готелів, які підвищили на цей період ціни на 15-20%, склало близько 80%».

на Ківерцівщині відкрито монастир

Жіноча обитель Покрови Пресвятої Богородиці з'явилася у селі Тростянець неспроста. Відомо, що в місцевому храмі перебуває Тростянецька чудотворна ікона Богоматері «Одигітрія» (Дороговказниця). Творити перед нею постійну молитву, зокрема, за визволення України від російських окупантів, буде одним із послухів насельниць нового монастиря. За благословінням єпархіального архієрея її намісницею буде ігуменя Марія (Ігнатенко), яка раніше очолювала монастир Різдва Христового у Володимирі-Волинському.

Через скандали навколо Трампа 500 найбагатших людей збідніли

на $35 мільярдів

У середу, 17 травня, через скандали навколо президента США Дональда Трампа та падіння світового фондового ринку 500 найбагатших людей світу втратили 35 млрд доларів.

Видання пише, що світові фондові індекси впали після того, як Білий дім огорнула політична нестабільність через новини про зв'язки Трампа з Росією, а також після скандалу зі звільненням директора ФБР Джеймса Комі.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Один відгук на «Зі світу по факту»

  1. Oleg коментує:

    Краще пізно,ніж ніколи."Ватнокласнікі "і «ВконтактесФСБ» в шоці.20млн. клієнтів пропало,було б добре якби те ж саме зробити з РПЦ-ФСБ.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>