Зі світу по факту

ОПТИМІЗУВАТИ ШКОЛИ ВОЛИНІ БЕЗ КОШТІВ – НЕМОЖЛИВО

На Волині реорганізували 60 загальноосвітніх навчальних закладів. Зокрема, закрили 10 ЗОШ І ст., призупинили діяльність 26 ЗОШ І ст. та 4 ЗОШ І-ІІ ст., 15 закладів реорганізували у філії опорних шкіл. Також в області є 64 малокомплектні школи, де у зв'язку з відсутністю класів (менше 5 учнів) організовано переважно індивідуальну форму навчання.

З державного бюджету Волинська область отримала 27 мільйонів на придбання шкільних автобусів на засадах співфінансування з місцевими бюджетами. Управління освіти, науки та молоді ОДА купило 34 автобуси «Богдан», при чому за ціною, найвищою в Україні. В інших областях такі транспортні засоби закупили за 1,31-1,5 мільйона гривень за одиницю, в той час як для Волині їх купували по 1,58 мільйона.

Реформування освіти чиновники називають «оптимізацією». Але на практиці це означає або закриття малокомплектних шкіл, або переведення здорових діток на індивідуальну форму навчання (учитель приходить додому). По суті, в учнів 1-4 класів урядовці сьогодні відбирають одне з найголовніших конституційних прав – право на якісну та доступну освіту. Страждають і педагоги — під час процесу реорганізації шкіл області без роботи залишилося 111 педагогів. Із них дев’ятеро закінчили трудову діяльність, 91 – знайшли інше місце роботи. Начальник управління освіти, науки та молоді ОДА Людмила Плахотна зазначила, що оптимізовують або закривають лише школи без необхідного матеріального забезпечення та без достатньої кількості учнів. Разом з тим, об’є-днані територіальні громади приймають самі рішення про те, які школи будуть опорними, а які – базовими.

У МІН'ЮСТІ ПОЯСНИЛИ, КОЛИ ЧЕРЕЗ КОМУНАЛЬНІ БОРГИ МОЖНА ЛИШИТИСЯ ЖИТЛА

У Міністерстві юстиції заявили, що конфіскацію житла за комунальні борги застосовуватимуть лише в крайньому разі. Так, діюче в Україні законодавство гарантує захист права людини на житло, яке закріплене в Конституції. Зокрема, закон «Про виконавче провадження» забороняє забирати єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване. Також з метою захисту прав дітей чинним законодавством заборонено відчуження нерухомого майна, в якому зареєстровані неповнолітні. У таких випадках необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування.

УКРАЇНСЬКИМ ВІЙСЬКОВИМ ЗАКУПОВУВАТИМУТЬ СУХПАЙКИ НОВОГО ЗРАЗКА

Уряд затвердив закупівлю сухих пайків нового зразка для українських військових – у харчування включать шоколад і каву, а нагрівати їжу можна буде без вогню.

Нововведення не потребує додаткового фінансування – цього року гроші на альтернативні сухпайки отримають шляхом перерозподілу, а з 2017 – врахують вказану статтю витрат. Постанова вводить нову норму харчування № 15 – добовий польовий набір продуктів з калорійністю 3500 ккал, що є покращеною альтернативою існуючого сухпайка. Передбачена порціонна видача норми – сніданок, обід та вечеря, до яких додатково видають бутильовану воду – 0,5 літра на кожен раціон. Окрім того, задокументували посилений раціон для учасників АТО, в якому калорійність збільшили на 600 Ккал.

Із нововведень – включення до раціону сухофруктів, шоколаду, кави, смачних перших та других страв. Вперше використовується ретор-пакет та безполуменевий нагрівач їжі. Завдяки новим технологіям пакування військовослужбовці отримують можливість харчуватися першими та другими стравами без використання термічної обробки.

ЗАТРИМАНО ХАБАРНИКІВ

5 жовтня

n  Виконувача обов’язків заступника начальника одного з районних відділень поліції Дніпра та начальника сектору того ж відділення затримали на хабарі. Поліцейські вимагали від місцевого підприємця, який продавав лікеро-горілчані вироби, щомісячно платити їм чотири тисячі гривень за неперешкоджання торгівлі.

n  В Івано-Франківську на хабарі у 20 тисяч доларів упіймали голову регіонального фонду державного майна України Зіновія Жовніра. Такі гроші Жовнір хотів отримати від київського підприємця за зменшення оціночної вартості приміщень «Коломийської паперової фабрики».

4 жовтня

— Співробітники СБУ спільно з прокуратурою спіймали на хабарництві в. о. начальника відділу Держгеокадастру в одному з районів Київської області. Зокрема, чиновник вимагав 78 тис. гривень від місцевого фермера за погодження технічної документації та присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці під ведення сільського господарства площею майже двадцять гектарів.

— Також правоохоронці затримали правника під час передачі посереднику 13-ти тисяч доларів. Ці гроші мали стати оплатою для знищення або пошкодження наявних доказів протиправної діяльності керівника одного з управлінь фіскальної служби Одещини, якого раніше спіймали на хабарі співробітники СБУ.

— Затримано керівника одного з підрозділів поліції під час отримання неправомірної вигоди.  Як з'ясувалося, 32-річний правоохоронець вимагав та отримав частину хабара за сприяння у вчиненні протиправних дій. Наразі тривають санкціоновані обшуки, вирішується питання щодо оголошення про підозру та обрання міри запобіжного заходу. Перевертню у погонах загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі. Зазначимо, інформація щодо суми хабара поки що відсутня.

— Викрили ще й  митника,  що збирав гроші з водіїв українських мікроавтобусів, які їдуть з Італії. Обшуки та затримання відбулися на митному пункті «Тиса», що на кордоні з Угорщиною.  Саме бусами заробітчани зазвичай передають родичам речі, продукти і гроші з Італії. На митниці сформувалася своя такса – від 400 до 500 євро з однієї машини. Тоді на територію України можна в'їхати без огляду. «400 євро даю і поїхав. З рук в руки. І в сумках митники не копирсаються», — зізнається перевізник Олексій.

Під час передачі такого хабара затримали кінолога з управління по боротьбі з митними правопорушеннями. Гроші він ховав у собачому вольєрі.

 Нобелівську премію з хімії дали за створення молекулярних машин

Нобелівську премію з хімії 2016 року присудили трьом науковцям за проектування і синтез молекулярних машин. Нагороду отримали дослідник з Нідерландів Бен Ферінга, британець сер Джеймс Фрейзер Стоддарт, що працює в США, і француз Жан-П'єр Соваж.

Науковці змогли розробити найменші в світі машини. Дослідники зуміли зв'язати молекули разом, створивши крихітний ліфт, штучні м'язи і мікроскопічні мотори. Лауреати Нобелівської премії перетворили машини на мініатюри та перевели хімію в новий вимір.

З розвитком обчислювальної техніки мініатюризація технологій може привести до перевороту. Розмір Нобелівської премії становить 8 млн. шведських крон (близько 1 млн.  доларів).

(За матеріалами Інтернет-видань підготувала Леся Грінчук)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>