Зі світу по факту

Селяни своїми коштами поклали дорогу утричі дешевше, ніж «грозилася» колись зробити влада

Село Велику Добронь, що на Ужгородщині, нині не впізнати — протягом серпня тут вдалося заасфальтувати майже всі вулиці. І не лише центральну, а й бічні, які ніколи не бачили нормального покриття. Також облаштовано тротуари, дренажні канали, квітники.

Ідея привести село до ладу власними руками належить місцевому підприємцю. Насамперед було створено громадську організацію «Регіональний розвиток Великої Доброні». Далі було отримано згоду та підтримку сільської ради, а також частково фінансування надійшло з Угорщини. Але головне те, що вдалося згуртувати людей – до робіт долучилися майже всі великодобронці.

Цікаво, що укладання асфальту коштувало не більше 150 гривень за квадратний метр – втричі менше, ніж це коштує в державній організації! Створено сайт, на якому можна подивитися, як і на що використовувалися кошти, скільки часу витрачено, скільки людей було задіяно тощо.

Матір Терезу канонізували

Папа Римський Франциск приєднав католицьку черницю матір Терезу Калькутську до святих Римсько-католицької церкви. Церемонія канонізації відбулася у Ватикані. Послухати урочисту месу на площі Святого Петра зібралися десятки тисяч вірян.

Канонізація стала можливою після визнання другого дива, пов'язаного з ім'ям матері Терези. Ватикан підтвердив, що житель Бразилії, у якого була пухлина мозку, зцілився завдяки її небесному заступництву.

Мати Тереза, етнічна албанка, народилася в 1910 році в Скоп'є, столиці Македонії, де провела перші 18 років життя, після чого прийняла чернечий постриг у монастирі Ірська, а потім працювала вчителькою в Калькутті. У 1946 році Тереза взялася організовувати нову чернечу громаду «Місіонерки любові», яка присвятила себе турботі про хворих і знедолених. У 1979 матір Тереза була визнана гідною Нобелівської премії миру, а у 2003 році, через шість років після смерті, приєднана до блаженних.

СБУ оприлюднила інформацію про незаконні вантажі, затримані в районі АТО

за чотири місяці

За останні чотири місяці сім зведених мобільних груп затримали 476 автомобілів, які намагалися незаконно переправити товари через лінію розмежування у районі проведення антитерористичної операції. Мобільні групи вилучили: контрафактного алкоголю на 530 тис. грн, сигарет на 10 млн грн, 570 тонн м'яса і 900 тонн інших продуктів харчування на 18 млн грн, а також майже 9,5 млн російських рублів, 1,9 млн грн, $50 тис. і 12,5 тис. євро. Згідно з повідомленням, правоохоронці склали 384 протоколи про адміністративні правопорушення і відкрили 15 кримінальних проваджень.

В Узбекистані поховали «вічного» президента Іслама Карімова

У суботу в Узбекистані у місті Самарканд відбулися похорони президента Іслама Карімова. 27 серпня він потрапив до лікарні після інсульту і крововиливу у мозок. 29 вересня інформацію про смерть Карімова почали поширювати окремі ЗМІ, проте офіційні джерела її спростовували. Уряд Узбекистану повідомив про смерть президента 2 вересня. Іслама Карімова поховали за мусульманськими звичаями на кладовищі поблизу історичного пам’ятника Шахі-Зінда, поруч з батьками. На жалобній церемонії були присутні представники багатьох країн світу. В Узбекистані оголошено триденний траур. Обов’язки президента країни виконуватиме спікер верхньої палати парламенту.

Одеська компанія ремонтуватиме міжнародну дорогу на Волині

Одеська компанія “Автомагістраль-Південь” виграла тендер на ремонт частини автодороги Н22 Устилуг – Луцьк – Рівне. За умовами тендеру “Автомагістраль-Південь” проведе заміну асфальтного полотна оновлення дорожньої розмітки, створення придорожніх паркувальних кишень, посадкових майданчиків, обладнання придорожнього освітлення на ділянці протяжністю в 12 кілометрів. Сума контракту – 80 мільйонів гривень.

Україна після завершення опалювального сезону збільшила запаси в ПСГ в 1,5 раза

Запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) України після завершення опалювального сезону 2015/2016 років збільшилися на 50,4%, або на 4 млрд 249,41 млн куб. м.

Згідно з даними ПАТ «Укртрансгаз», якщо станом на 6 квітня 2016 року в сховищах було 8 млрд 437,52 млн куб. м газу, то до 3 вересня запаси зросли до 12 млрд 686,93 млн куб. м.

За даними компанії, 3 вересня 2016 року газ в ПСГ закачувався в режимі 65 млн куб. м на добу, а середньодобове закачування серпня було 61 млн куб. м.

Імпорт газу з Європи 3 вересня становив 48,633 млн куб. м, зокрема з боку Словаччини — 39,375 млн куб. м, Польщі — 3,799 млн куб. м, Угорщини — 5,459 млн куб. м.

Керівництво НАК «Нафтогаз України» раніше оприлюднило плани щодо входження в опалювальний сезон 2016/2017 років із запасами в ПСГ в об'ємі 14,5 млрд куб. м. За цим графіком і поповнювалися запаси, які на 1 вересня становли 12,5 млрд куб. м.

Найстарішій людині планети виповнилося 145 літ!

Сенсаційне відкриття зробили в Індонезії – там знайшли чоловіка, якому, згідно з документами, виповнилось 145 років. Мбах Гото народився ще 31 грудня 1870 року! Якщо експерти підтвердять достовірність документів, то його визнають найстарішою людиною, що коли-небудь жила на планеті. Зараз цей титул має француженка Жанна Кальмен, яка померла у 1997 році у віці 122 років.

Гото через свою немічність не може самостійно їсти, стежити за гігієною і дивитися телевізор. Проте він із задоволенням слухає радіо. Чоловік давно пережив усіх своїх братів і сестер, дружин і дітей, а зараз, зізнається, хотів би померти. На питання про секрет свого довголіття він відповів, що треба мати терпіння.

У Луцьку вилучили велику партію горілчаного сурогату

Велика партія алкогольної продукції незаконно зберігалася у гаражі лучанина. У результаті проведення обшуку співробітники оперативного та слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Волинській області з незаконного обігу вилучили майже 2 тонни лікеро-горілчаної продукції різних брендів із марками акцизного податку із явними ознаками підробки та 480 пачок цигарок без марок акцизного податку. Орієнтовна вартість вилучених підакцизних товарів становить близько 300 тисяч гривень.

За інформацією Інтернет-видань підготувала

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>