Зі світу по факту

Польський Сейм визнав Волинську трагедію геноцидом

Згідно з проектом ухвали, 11 липня буде визнано Національним днем пам'яті на честь Жертв геноциду на Волині.

Польський Сейм в першому читанні проголосував за визнання Волинської трагедії геноцидом, — повідомляє Польське радіо.

«Верхня палата польського парламенту закликала Сейм встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої», – йдеться у повідомленні.

У постанові Сенату поляки, загиблі від рук українських націоналістів у роки війни, названі «жертвами геноциду», і зазначається, що пам’ять жертв цих злочинів досі не була належним чином увічнена, а масові вбивства не були визнані геноцидом.

Водночас в ухвалі зазначається, що не можна промовчувати так званих польських акцій відплати, у яких також гинуло цивільне населення.

Ухвала висловлює солідарність з Україною, яка бореться із зовнішнім агресором за соборність та незалежність, а також наголошує що правда – це шлях, що веде до поєднання.

Раніше у Верховній Раді підготували відповідь на ухвалення Сенатом Польщі постанови щодо визнання Волинської трагедії геноцидом та висловили стурбованість щодо даної постанови.

Рада засуджує односторонні дії польських колег та закликає припинити політизацію історичних питань між Україною та Польщею.

У ТУРЕЧЧИНІ ВВЕЛИ НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосив про введення в Туреччині надзвичайного стану на три місяці у зв'язку з невдалою спробою перевороту. Про це повідомили ЗМІ, — пишеТиждень.UA. Як зазначається, таке рішення прийняла Рада безпеки країни. Як повідомляє ВВС, Ердоган виступив після засідання уряду в Анкарі.

З його слів, надзвичайний стан запровадили «для того, щоб усунути цю загрозу якомога швидше». Також Ердоган додав, що це буде сприяти зміцненню цінностей демократії, верховенства права і свободи.

Українця, якого США звинувачують

в порушенні авторських прав на $1 млрд, затримали в Польщі

Влада США відкрила кримінальну справу проти українця, який є власником відомого пошуковика за торрент-трекерами Kickass Torrents.

30-річний житель Харкова Артем Ваулін звинувачується в порушенні авторських прав, відмиванні грошей та інших злочинах, — повідомляють «Подробности».

Артем Ваулін керує комерційним сайтом Kickass Torrents, який дозволяє користувачам незаконно поширювати сотні мільйонів копій, захищених авторським правом фільмів, відеоігор, тв-програм, музичних записів і т.д. на суму понад 1 млрд доларів США.

Kickass Torrents є 69-м за відвідуваністю сайтом в мережі, щомісяця на нього заходять понад 50 мільйонів унікальних користувачів. Справу проти Вауліна передано до окружного суду Чикаго, який постановив заморозити банківський рахунок і сім доменних імен, пов’язаних з сайтом. Kickass Torrents діє на 28 мовах і має мережу вартістю понад 54 млн доларів. Сайт не поширює нелегальний контент, однак містить лінки, через які користувачі можуть завантажувати файли без авторизації.

СБУ «накрила» великий конвертАЦІЙНИЙ

центр терористів

У Києві та Харкові співробітники Служби безпеки України припинили діяльність веб-конвертцентру, через який перераховувались та переводилися у готівку гроші, що використовувались у тому числі й для фінансування терористичних організацій «ДНР/ЛНР».

Організатори «прокручували» гроші клієнтів через спеціально створені веб-сервіси та ресурси кількох небанківських платіжних систем, зазначають в СБУ.

Серед клієнтів нелегального бізнесу були структури з тимчасово окупованих терористами територій. Готівку, частина якої йшла на фінансування незаконних збройних формувань, ввозили до «ДНР/ЛНР» через територію Росії.

Під час обшуків в офісах зловмисників у Києві та Харкові правоохоронці вилучили більше двадцяти мільйонів гривень, майже двісті тисяч доларів США та понад 120 тисяч євро, а також «чорну бухгалтерію», комп’ютерну техніку, мобільні гаджети, банківські картки, реквізити доступу до веб-сервісів, які підтверджують здійснення нелегальних фінансових оборудок.

Повінь у Китаї: десятки жертв

Щонайменше 75 людей загинули або зникли безвісти в результаті сильних повеней на півночі Китаю.

У країні скасували авіарейси, паралізовано рух транспорту, - повідомляє КорреспонденТ.net.

В четвер, 21 липня, в Пекіні через безперервні сильні дощі скасували авіарейси, відбуваються збої в роботі залізничного транспорту. Із постраждалих від повені районів евакуйовані десятки тисяч осіб. Повідомляється також, що за першу половину 2016 року через стихійні лиха в Китаї загинули 576 осіб.

ТОП-10 вишів України за кількістю

поданих заяв

У Міністерстві освіти назвали ТОП-10 вишів, які станом на 20 липня є лідерами за кількістю поданих заяв від абітурієнтів.

Зокрема, за словами першого заступника міністра освіти Інни Совсун, першу трійку традиційно очолюють:  КНУ ім. Шевченка,  ЛНУ ім. Франка,  НУ «Львівська політехніка».

Решту місць у рейтингу займають: НТУУ «Київський політех-нічний інститут»,  КНТЕУ,  НАУ,  ДНУ ім. Олеся Гончара,  ЧНУ ім. Федьковича,  ХНУ ім. Каразіна,  Київський національний економічний університет ім. Гетьмана.

Площа наших сміттєзвалищ дорівнює території Бельгії

В Україні накопичилося близько 36 мільярдів тонн сміття, з яких 1,6 мільярда – токсичні та вкрай небезпечні відходи (елементи живлення, люмінесцентні лампи, інше). Водночас у країні всього чотири сміттєспалювальних заводи, але працює тільки один – у Києві. В нас нема жодного заводу із сортування та комплексної переробки побутових відходів.  Проте це не безвихідь, адже є з кого брати приклад. У Швеції, навпаки, відчувається нестача сміття. Шведи його навіть експортують з Норвегії, адже в їхній країні відходи переробляються на енергоносії.

На Волині виявили 1159 приватних пилорам

Впродовж січня – червня 2016 року фахівці територіальних органів ДФС Волинської області встановили 1159 приватних пилорам, з яких 168 перебувають у власності юридичних осіб, 327 – у власності фізичних осіб – підприємців, 363 – використовуються громадянами для власних потреб, 235 – недіючі.

За інформацією Інтернет-видань підготувала

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>