Зі світу по факту

Міноборони дозволило жінкам служити у бойових підрозділах ЗСУ

Наказом Міністерства оборони України №292 від 3 червня 2016 року внесено зміни до Тимчасового перелік із штатних посад рядового, сержантського та старшинського складу.

Відтепер суттєво розширено перелік бойових посад для військовослужбовців-жінок, які проходять військову службу за контрактом. Якщо раніше військовослужбовці-жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв’язківців, бухгалтерів, діловодів, кухарів, то нині цей перелік збільшено на понад 100 бойових військових спеціальностей. Тепер жінки в одностроях можуть призначатися на такі посади (окрім ВДВ), як командир бойової машини піхоти, кулеметник, механік-водій, навідник та оператор бойової машини, далекомірник, заступник командира розвідгрупи, звукометрист, командир відділення, командир міномета, розвідник, стрілець-снайпер та багато інших.

Спроба військового перевороту в Туреччині провалилася: багато вбитих, поранених і арештованих

Спроба державного перевороту в Туреччині, який вчинила група військових, провалилася. 2 839 військових, серед них офіцери високого рангу, арештовані за підозрою в причетності до заколоту, сказав прем'єр Туреччини Біналі Їлдирим. За даними влади, в нічних зіткненнях 161 людина загинула, 1400 – поранені. Прем'єр Їлдирим назвав минулу ніч «чорною плямою на турецькій демократії». Водночас він сказав, що ситуація зараз «повністю під контролем».

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повернувшись у Стамбул із Мармариса у ніч на суботу, назвав спробу військового перевороту в країні «актом державної зради» і сказав, що причетні до нього «заплатять велику ціну».

Біля Греції знайшли понад 40 затонулих дві тисячі років тому кораблів

У водах архіпелагу Фурні (Греція) археологам вдалося виявити уламки понад 40 кораблів. Відомо, що найдавніші з них затонули приблизно 2500 років тому.

Кораблі, знайдені у водах Фурні, належать до різних історичних епох. Так, деякі уламки належать до архаїчного періоду в історії Греції (700-480 рр. до н. е.), інші – до елліністичного (323-31 рр. до н. е.). Серед них є й судна періоду пізньої античності (приблизно 300-600 рр. н. е.) і навіть порівняно сучасні кораблі (XVIII-XIX століть). Вчені пояснюють таку високу концентрацію і різноманітність уламків тим, що архіпелаг Фурні знаходиться на перетині важливих торговельних шляхів. Через нього пропливали судна, що прямували з материкової Греції до Малої Азії або з Егейського моря в Левант (Сирія, Палестина, Ліван). Серед уламків вчені виявили безліч амфор, посуд і стародавні якорі.

Армію Канади очолив етнічний українець

Канадську армію очолив онук українських переселенців генерал-лейтенант Пол Винник.

Прем'єр-міністр Трюдо вітає генерал-лейтенанта Пола Винника, який сьогодні взяв на себе командування канадською армією.

Посол Канади в Україні Роман Ващук на своїй сторінці у Twitter додав, що Винник є внуком українських переселенців зі Стрия, що на Львівщині.

У Луцьку затримали «BMW» зі зброєю

Працівники патрульної поліції Луцька зупинили автомобіль «BMW 525» під керуванням 38-річного лучанина. Під час проведення огляду у дверцятах салону автомобіля поліцейські виявили два об’єкти, зовні схожі на корпус гранати «Ф-1».

«В ході огляду встановлено, що один із об’єктів є навчальним корпусом гранати «Ф-1», який споряджений навчально-імітаційним запалом. Інший корпус запалом не споряджений, але за наявними ознаками може містити заряд вибухової речовини. Підтвердити чи спростувати дану версію можна буде лише після проведення відповідних експертиз. З метою забезпечення вибухобезпеки спеціалісти-вибухотехніки виявлені об’єкти належним чином вилучили та транспортували до кімнати зберігання вибухонебезпечних об’єктів», – зазначив начальник вибухотехнічного відділу ГУНП у Волинській області Ігор Заболотний.

Окрім цього, під час огляду в салоні автомобіля поліцейські виявили та вилучили два пістолети марки «Stalker», «Еkol lady EL» та патрони до них. Зброю слідчі направили на дослідження до Волинського експертно-криміналістичного центру для проведення експертизи, яка визначить її походження.

Футбольну збірну України очолив Андрій Шевченко

Після дещо затягнутої паузи, але практично без інтриги обрали нового головного тренера національної збірної команди України. Виконком ФФУ одноголосно підтримав кандидатуру 39-річного Андрія Шевченка на посаді наставника «синьо-жовтих». Контракт із ним підпишуть на два роки із можливістю пролонгації угоди ще на два.

До тренерського штабу головної команди країни увійдуть італійці Мауро Тассотті та Андреа Малдера, відомі своєю роботою у структурі італійського «Мілану», а також іспанець Рауль Ріанчо, який з 2014 по 2016 рік працював помічником головного тренера у київському «Динамо».

СБУ знищила величезну плантацію конопель поблизу лінії фронту

Співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією у районі проведення антитерористичної операції виявили велику плантацію марихуани. Насадження займали приблизно чотири тисячі квадратних метрів на околиці села Русин Яр у Костянтинівському районі Донеччини. Правоохоронці знищили майже 200 тисяч кущів коноплі.

Волиняни організували на Сумщині «автоклондайк»

Прокуратура Сумської області повідомила про підозру трьом волинянам, які організували хитромудру схему незаконного розмитнення транспортних засобів на Сумській митниці Державної фіскальної служби. На останній спритники мали спільників.

Волиняни купували у Польщі та Іспанії вживані транспортні засоби і ввозили їх в Україну. Далі за допомогою низки створених ними приватних підприємств виготовляли підроблені документи на ввезені автомобілі, де зазначалась недостовірна інформація як щодо характеристик авто, так і їх вартості. Таким чином значно занижувалася фактична митна вартість. В результаті зловмисники ухилились від сплати у бюджет понад 8 мільйонів гривень.

Організатора злочинного угруповання затримали. Його спільники переховуються від слідства.

Стосовно двох інспекторів Сумської митниці, які були спільниками махінаторів і здійснювали митне оформлення частини автомобілів без фактичного огляду та перевірки автентичності документів, завершено досудове розслідування та з обвинувальним актом спрямовано до суду. Митникам інкриміновано зловживання службовим становищем. Водночас встановлюється коло інших співучасників злочинної схеми з числа працівників митниці.

За інформацією Інтернет-видань підготувала

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>