Зі світу по факту

Рада схвалила перехід на нові паспорти
Верховна Рада прийняла законопроект, який забезпечує перехід на біометричні паспорти у вигляді ID-карти. Відповідне рішення підтримали 226 народних депутатів.
Згідно з документом, оформлення паспортів буде здійснюватися з 14 років. Крім того, скасовується штамп про шлюб.
Законом визначено, що для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового і ряду інших документів будуть використовуватися оцифровані відбитки пальців рук. В даний час відбитки пальців в таких випадках беруть тільки за згодою особи. Разом з тим, для оформлення паспорта громадянина України вносити оцифровані відбитки пальців рук будуть також тільки за згодою особи.
Відповідно до закону, отримати паспорт зобов'язаний буде кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку. Паспорт буде оформлятися на 4 роки особам, які не досягли 18 років, а всім іншим — на 10 років.
Паспорт буде містити текст українською та англійською мовою. У паспортах громадян України не будуть робити офіційні свідоцтва про реєстрацію шлюбу, а також про його розрив, але кожному з подружжя будуть видати свідоцтво про шлюб.
Нагадаємо, внутрішні паспорти нового зразка у вигляді пластикової ID-карти введені в Україні з 1 січня 2016 року.
Процес заміни діючих паспортів-книжок на нові паспорти-ID-карти буде тривати близько 5 років. У цей час будуть дійсні як закордонні паспорти старого зразка, так і карти. Примусової за-міни у визначений термін не буде.

ПИВОВАР З ВОЛИНІ ОТРИМАВ ГРАНТ ВІД ООН
На Волині підприємець варитиме пиво на сонячній енергії. Пивовар отримав грант від ООН на купівлю сонячних колекторів. Завдяки цій інвестиції чоловік планує зменшити використання газу наполовину, що дасть змогу здешевити його продукцію.
Щомісяця маленька пивоварня на Волині споживає щонайменше 25 тисяч кубів газу. Це її власникові Юрію Пікуті обходиться у 130-150 тисяч гривень. До того ж, дорогі енергоносії, своєю чергою, роблять дорожчою продукцію. Через це підприємець подав свій проект на конкурс Агентства ООН із Промислового розвитку (ЮНІДО) і здобув перемогу. Приблизна сума інвестицій від ЮНІДО у цю котельню – від 90 до 100 тисяч євро грантових коштів. Решту в модернізацію виробництва має вкладати вже саме підприємство. Крім фінансової підтримки, фахівці ЮНІДО допомагатимуть із встановленням обладнання. Тепер визначають місце, де краще розмістити сонячні колектори.

У Китаї підірвали чотирикілометрову дамбу
У китайській провінції Хубей підірвали чотирикілометрову дамбу, щоб знизити рівень води. Дамба довжиною 3,7 тис. м знаходиться в південно-східному передмісті міста Ухань і розділяє два озера. Її підірвали минулого четверга близько 07:00.
«Ми всю ніч планували вибух, і він був здійснений успішно. Тепер дамба між озером Ланцзи і озером Нюшань повністю зруйнована, а озеро Ланцзи стало більшим, ніж раніше», — сказав заступник командуючого поліцейськими Лі Гун. Очікується, що вибух може знизити рівень води до безпечних показників. З району вибуху евакуювали понад 1,5 тис. осіб.
Ланцзи є другим за величиною озером у провінції Хубей, яка була в числі найбільш постраждалих регіонів після недавніх смертельних злив. Через безперервні дощі із середини червня рівень води в озері досяг рекордно високої позначки.

На Чернігівщині на хабарі в тисячу доларів «погорів» мер містечка
Мер невеличкого райцентру та депутат вимагали у місцевого підприємця тисячу доларів США за сприяння у наданні в оренду земельної ділянки площею один гектар у межах міста. Правоохоронці задокументували, що під час чергової сесії міської ради мер посприяв розгляду та затвердженню питання щодо виготовлення проектно-технічної документації зазначеної ділянки. Депутати також прийняли рішення про скликання позачергової сесії для остаточного розгляду виділення землі в оренду.
Співробітники спецслужби спільно з працівниками прокуратури затримали мера та депутата у службових кабінетах після отримання грошей за позитивне «вирішення» питання. Відкрито кримінальне провадження за ст. 368 Кримінального кодексу України.
Тривають невідкладні слідчі дії.
Однак лідер Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, кого затримали силовики. Це — мер міста Мена Чернігівської області Геннадій Примаков і керівник партійної районної організації Менського району Чернігівської області Валерій Гайдукевич. Ляшко вже назвав ці затримання репресіями проти його партії.

ЧЕРЕЗ ЗАНЕДБАНІ ДОРОГИ ПЕРЕВІЗНИКИ ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ ЇЗДИТИ ДО ВОЛИНСЬКИХ СІЛ
Мешканці Ківерцівського та Любешівського районів нарікають, що перевізники відмовляються їздити у їхні села через жахливий стан доріг.
У запиті до голови облдержадміністрації депутат Анатолій Грицюк повідомив, що у селі Діброва Ківерцівського району до нього звернулися місцеві мешканці, які вимагають негайно відремонтувати дорогу, яка, на думку голови сільради, є дорогою обласного значення. Нині дорога перебуває у жахливому стані, діти з села щоденно автобусом добираються до Ківерців у школу, місцеві мешканці – на роботу, а перевізники відмовляються перевозити людей. Сільська рада готова виділити до 4 гектарів землі для будівництва багатоквартирних будинків для воїнів АТО, просячи лише підтримати капітальний ремонт вказаної дороги. Аналогічна ситуація, зі слів депутата, у селі Судче Любешівського району, де дорога до села протяжністю 2,5 кілометра – у жахливому стані і перевізник вже відмовився нею їздити.

Рада перейменувала Кіровоград на Кропивницький
Проект Постанови № 4222 «Про приведення назви міста Кіровоград Кіровоградської області у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». За проголосували 230 депутатів, проти 5, 6 — утримались і ще 89 не голосували.
Драматург Марко Кропивницький був засновником українського професійного театру, відомий тим, що відмовився перекладати свої твори російською. Пропагував українську мову, активно розвивав в Україні реалістичну драматургію. Частину свого життя Кропивницький провів саме у Кіровограді, який тоді називався Єлисаветград.
Думки керівництва та мешканців колишнього міста Кіровоград, а нині – Кропивницького щодо перейменування міста розійшлися. Одним подобається нова назва, іншим більше до душі старе найменування. Дуже емоційно сприйняла перейменування українського міста Росія.
За матеріалами Інтернет-ресурсів підготувала
Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>