Зі світу по факту

Уряд збільшив обсяг держзамовлення для вишів на 12,3%

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич наголосила, що збільшення обсягу державного замовлення на 12,3% викликане об’єктивними причинами, що, в першу чергу, пов’язані з суспільно-економічною ситуацією в Україні: неврегульованим питанням фінансування професійно-технічної освіти, факторами, що спричинені військовим конфліктом на українській території, та збільшенням частки випускників бакалаврату в 2016 році порівняно з попереднім роком.

Віце-прем’єр міністр Павло Розенко зазначив, що обсяг державного замовлення визначено в межах тих коштів, які сьогодні на нього виділені, й жодних додаткових коштів ні Міністерство економічного розвитку і торгівлі, ні Міністерство освіти і науки на це не просять.

В Україні заборонили дев’ять російських телеканалів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виключила з переліку іноземних програм, дозволених для ретрансляції на території України, дев’ять російських телеканалів.

Під заборону потрапили канали “Посмішка дитини”, “Психология 21”, “Полювання та риболовля”, “Православна телекомпанія “Союз”, Amazing Life, Look TV,"Міні Муві", «Справжнє Смішне Телебачення» і Footschool TV.

Повідомляється, що ці телеканали транслювали рекламу, що не адаптована до вимог українського законодавства, що і стало основною причиною рішення регулятора.

До визволення українських заручників залучили і папу

Глава Адміністрації Президента України Борис Ложкін у Ватикані передав Папі Римському списки українських заручників, яких утримують на окупованому Донбасі і в тюрмах РФ.

Про це повідомила у Фейсбуку перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Ми дійсно стукаємо в усі двері і шукаємо всі шляхи для звільнення заручників», — зазначила вона.

Перший віце-спікер уточнила, що у списку всі, за кого бореться українська сторона в рамках Мінської групи, у співпраці з СБУ.

ТурЕччина збільшила термін безвізу

для українців

Українці, які вирішать поїхати до Туреччини, зможуть перебувати на території країни без оформлення візи на 30 діб довше, ніж раніше, — 90 діб.

„Загальний термін перебування українців на території Туреччини збільшений із 60 до 90 днів протягом 180 днів, починаючи з дати в'їзду“, — йдеться в повідомленні турецького інформаційного агентства.

Рада ухвалила закон про амністію у 2016 році

Народні депутати ухвалили закон „Про амністію у 2016 році“, який передбачає амністування, в тому числі й засуджених учасників антитерористичної операції, які не скоювали тяжких і особливо тяжких злочинів.

Як зазначається у пояснювальній записці до ухваленого закону, нормативно-правовий акт передбачає оголошення амністії і поширення її дії, насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально. Зокрема, планується амністувати неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів; інвалідів першої, другої та третьої груп; хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання; осіб, що досягли пенсійного віку.

Також закон передбачає амністію для учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Основними критеріями для застосування амністії є незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання; об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання; значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Водночас нормативно-правовий акт прописує категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

З квітня через кордон не пустили

понад 1300 іноземців

З квітня поточного року українські прикордонники затримали 78  незаконних мігрантів, ще понад 1300 іноземців не  були пропущені в Україну як потенційні незаконні мігранти.

Таку інформацію у четвер під час брифінгу в Укрінформі повідомив речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

За його словами, за цей же час на державному кордоні виявлено та затримано більше 21 тони контрабандного спирту, 883 тисячі пачок сигарет, понад 150 кг бурштину, 13 кілограмів наркотичних засобів та 98 одиниць зброї.

Президент Італії нагородив Оксану Білозір Орденом Зірки Італії

6 липня Посол Італії в Україні Фабріціо Романо вручив від імені Президента Італії народному депутату України Оксані Білозір високу державну нагороду Італійської Республіки – Орден Зірки Італії з присвоєнням звання «кавалер».

Вручаючи почесну нагороду, Фабріціо Романо відзначив визначний внесок пані Білозір у розвиток відносин між Україною та Італією, зокрема, в гуманітарній сфері, та подякував за глибокий інтерес Оксани Білозір до культури та історії Італії, а також за величезний ентузіазм, з яким пані Білозір підтримувала українсько-італійські проекти, в тому числі перебуваючи на посаді Міністра культури України.

Путін підписав одіозні „антитерористичні закони“

Російський президент Володимир Путін підписав »антитерористичний пакет законів", який має посилити російське законодавство, повідомляють тамтешні ЗМІ.

Відтепер у РФ вводиться новий склад злочину — неповідомлення про злочин терористичної спрямованості.

Також закони передбачають довічне ув'язнення за міжнародний тероризм, кримінальну відповідальність з 14 років і зобов'язання операторів зв'язку, месенджерів та соцмереж зберігати всі розмови і листування користувачів, а також фото- та відеомате-ріали.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>