Зі світу по факту

ПІВНІЧНИЙ ПОТІК-2 ЗМІНИТЬ РИНОК ГАЗУ В ЄВРОПІ

Газопровід «Північний потік-2» докорінно змінить ситуацію на ринку газу в Європі. Про це йдеться у листі голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, адресованому лідерам восьми східноєвропейських країн. Лист, датований 3 червня, було відправлено до Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Чехії та Естонії.

Юкнер розкритикував «Північний потік-2», виступаючи на міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі 16 червня.

«Ми повинні бути впевнені в тому, що всі країни Центральної та Східної Європи мають рівний доступ до поставок енергії», — заявив він.

«Мені дуже подобаються трубопроводи, які з'єднують, а не роз'єднують», — додав глава Єврокомісії.

Раніше повідомлялося, що уряди восьми країн Євросоюзу направили голові Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру лист із запереченнями проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", який подвоїть прямі поставки газу з Росії в Німеччину.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ДАЛА «ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО» ВЖИВАНИМ ІНОМАРКАМ 

Спікер Верхoвнoї Ради Андрій Парубій підписав закoн прo внесення змін в Пoдаткoвий кoдекс для стимулювання рoзвитку ринку вживаних транспoртних засoбів, яким передбачається на 2,5 рoки значне зниження акцизів на імпoрт вживаних автoмoбілів.

Закoнoпрoект стoсується імпoрту всіх вживаних автoмoбілів, за виняткoм автo з країни-oкупанта (агресoра) віднoснo України.

Нагадаємо, 31 травня нинішнього року Верхoвна Рада ухвалила закoнoпрoект прo внесення змін дo Пoдаткoвoгo кoдексу для стимулювання рoзвитку ринку вживаних транспoртних засoбів, яким передбачається значне зниження акцизів на імпoрт вживаних автoмoбілів.

НА КОРДОНІ З ПОЛЬЩЕЮ В ЧЕРГАХ СТОЯТЬ 1,5 ТИСЯЧІ АВТО

На восьми пунктах пропуску у чергах стоїть понад півтори тисячі автівок. Щоб потрапити до Польщі, люди витрачають майже добу. Відтак на українсько-польському кордоні черги зафіксували у пунктах пропуску «Ягодин авто» (250 автомобілів), «Устилуг» (120 автомобілів). На Львівщині – «Рава-Руська» (300 автомобілів), «Краковець» (300), «Угринів» (220), «Шегині» (170), «Грушів» (150), «Смільниця» (120).

Причина – так званий «італійський» страйк польських митників. Вони на роботу виходять, але оформляють кожне авто дуже повільно, майже втричі довше, ніж зазвичай. Така ситуація склалася у зв’язку з тим, що уряд Польщі готує реформу, яка ліквідує митниці та приєднає їх до податкової інспекції.

Про страйк не оголошували, оскільки законом прикордонникам страйкувати заборонено. Тож черги на кордоні офіційно пояснюють більш ретельною перевіркою, яка пов'язана зі збільшенням потоку людей.

КОЖНА ТРЕТЯ ПІСНЯ НА РАДІО — УКРАЇНСЬКОЮ. РАДА ПРИЙНЯЛА ЗАКОН

Верховна Рада проголосувала за закон, який встановлює 35-відсоткові квоти для пісень українською мовою в радіоефірі. Відтепер телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35 % від загального обсягу пісень, поширених протягом доби.

Радіостанції, які ставлять пісні офіційними мовами Євросоюзу в обсязі не менше 60 % загального обсягу пісень, поширених протягом доби, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 25 % загального обсягу пісень, поширених протягом доби.

Передбачається, що розмір частки пісень українською мовою та мовами Євросоюзу має бути вказаний у ліцензії радіостанції.

Після введення документа в дію перевага у видачі ліцензій надаватиметься тим радіостанціям, які погодяться збільшити частку україномовного продукту на 5 % і більше.

КОВЕЛЬЧАНИН НА СВОЄМУ ГОРОДІ ВИРОЩУВАВ КОНОПЛІ

34-річний мешканець Ковеля вирощував у себе вдома коноплі. У нього на присадибній ділянці та у квіткових горщиках поліцейські виявили 75 рослин канабісу, - повідомляють у Ковельському відділі поліції ГУНП у Волинській області.

Посіви нарковмісних речовин правоохоронці виявили під час перевірки інформації, отриманої від місцевого інспектора поліції. Виявилося, що чоловік вирощував за місцем проживання та обробляв рослини, зовні схожі на коноплі. Їх правоохоронці вилучили та направили для проведення експертизи у Волинський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС.

Відомості планують внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 310 Кримінального кодексу України (Посів або вирощування снодійного маку чи конопель). Санкцією статті передбачено покарання, зокрема, штраф, арешт на строк до шес-ти місяців або обмеження волі до трьох років.

НА ВОЛИНІ ВИКРИЛИ ПІДПІЛЬНИЙ СКЛАД ПІДАКЦИЗНИХ ТОВАРІВ

Працівники Володимир-Волинського відділення поліції спільно із працівниками Управління захисту економіки у Волинській області під час проведення санкціонованого обшуку за місцем проживання 38-річного мешканця міста Устилуг виявили партію алкоголю та цигарок з ознаками можливої фальсифікації. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Під час обшуку у приватному будинку правоохоронці виявили 480 пляшок горілки ємкістю 0,5 літра, 8 пластикових ємностей по 5 літрів рідини з різким запахом спирту та майже 170 пачок цигарок.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 204 Кримінального кодексу України (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 17 тис. до 34 тис. грн. Триває досудове розслідування.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>