Зі світу по факту

Український «Нафтогаз» переміг російський «Газпром» у міжнародному суді в Стокгольмі

У чистому підсумку Росія має виплатити Україні $2,5 млрд за недопоставлені обсяги транзитного газу. Росії таке рішення не подобається. Як повідомив Глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, арбітраж присудив «Газпрому» сплатити компенсацію у розмірі понад $4,5 млрд, з яких «Нафтогаз» має намір розрахуватись із РФ за куплений у 2014 році газ.

 

У Польщі набув чинності скандальний «історичний» закон

У Польщі з 1 березня набув чинності новий закон про Інститут національної пам’яті (ІНП).

Згідно із законом, органи правосуддя Польщі зможуть притягувати до кримінальної відповідальності з перспективою ув'язнення до трьох років, зокрема й тих, хто заперечуватиме злочини «українських націоналістів» проти громадян Польщі, скоєних у період 1925—1950 років.

Ухвалення змін до цього закону призвело до погіршення відносин Польщі з Україною та Ізраїлем. Проти ухвалення цього закону в РП виступили Президент, Прем’єр-міністр, Верховна Рада України, які наголошували, що він негативно вплине на стан двосторонніх відносин і може погіршити ситуацію  українських мігрантів у Польщі.

 

Єврокомісія виділить 24 мільйони євро допомоги постраждалим від війни на Донбасі

Двадцять чотири мільйони євро гуманітарної допомоги для тих, хто постраждав від війни на Донбасі, 28 лютого на своєму щотижневому засіданні вирішила виділити Єврокомісія.

Єврокомісія зауважує, що це нове фінансування допоможе вирішити основні потреби найуразливіших груп населення, що мешкають вздовж лінії розмежування, включно із районами, які не перебувають під контролем уряду України. Це допоможе і тим, хто втік із районів конфлікту до сусідніх країн.

ЄС разом зі своїми державами-членами є найбільшим донором гуманітарної допомоги, швидкої відбудови та розвитку України.

Від початку конфлікту в 2014 році Євросоюз надав Україні понад 677 мільйонів євро.

 

34 мільйони витратив Порошенко

на закордонні поїздки

Витрати на візити Президента Петра Порошенка за кордон у 2017 році склали 34,3 млн гривень.

Середні витрати на один закордонний візит глави держави склали 1,3 млн гривень. Адміністрація Президента повідомила, що Порошенко зробив 26 закордонних візитів до 18 країн у 2017 році. Серед них було 2 державних візити: в Грузію і на Мальту.Також у 2017 році у Порошенка було 7 офіційних візитів: в Естонію, Фінляндію, Латвію, Данію, Великобританію, Саудівську Аравію, Португалію.

Крім того, Президент зробив в 2017 році 17 робочих візитів: 4 – до Франції, 3 – у Німеччину, по 2 – в США і в Бельгію, по 1 – у Швейцарію, Мальту, Білорусь, Канаду, Саудівську Аравію і Литву.

 

В УКРАЇНІ ОФІЦІЙНО ПОХОВАНО

4 ТИСЯЧІ УЧАСНИКІВ АТО

В Україні офіційно поховано 4 тисячі загиблих бійців АТО. Про це на прес-конференції заявив перший заступник голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Ігор Мальцев.

«У службі створено реєстр похоронів загиблих учасників АТО. На сьогодні служба має інформацію щодо поховання близько 4 тис. загиблих. Також створено реєстр меморіальних дощок учасників АТО. Сьогодні на території України вже встановлено 2728 таких меморіальних дощок», — заявив він.

 

Прикордонники конфісковуватимуть автівки, на яких незаконно перетнули кордон

27 лютого Верховна Рада схвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави», що містить низку кардинальних змін у сфері провадження у справах про адміністративні правопорушення.

У першу чергу йдеться про посилення відповідальності за незаконний перетин кордону та скоєння цього злочину групою осіб.

«Якщо раніше штраф за незаконний перетин кордону складав від 1,7-4,4 тисячі гривень, то зараз він становить від 3,3 до 8,5 тисячі гривень. Якщо це скоєно групою осіб, то штраф може сягати 13,6 тисячі гривень», — заявив Слободян.

Також прикордонникам дозволили конфісковувати знаряддя злочинної діяльності (гідрокостюми та човни) або у випадку перевозу контрабанди — вилучення автомобіля. Раніше власники мали право відсудити майно через суд.

 

Шість українських університетів потрапили

в топ-кращих світу

Шість українських університетів виявилися в новому світовому рейтингу The QS World University Rankings. Ці вузи потрапляють до переліку вже четвертий рік поспіль: Харківський університет ім. Каразіна; Київський університет ім. Шевченка; Київський політехнічний інститут; Харківський політехнічний інститут; Донецький національний університет (Вінниця); Сумський державний університет.

 

20 мільйонів росіян живуть за межею бідності

У Росії 20 мільйонів росіян живуть за межею бідності, заявив 1 березня президент Росії Володимир Путін в президентському посланні Федеральним зборам Росії. За його словами, в Росії  «навіть працюючі люди живуть дуже скромно». При цьому Путін зазначив, що в 2000 році за межею бідності в Росії знаходилися 42 мільйони чоловік, що становило 29% населення.

На Волині затримали партію кокаїну

на 150 тисяч доларів

Працівники ДФС Волині та СБУ затримали у зоні діяльності митного поста «Ягодин» партію кокаїну загальною вагою 1,1 кілограма з приблизною вартістю 150 тисяч доларів.

Як зазначають у Головному управлінні ДФС у Волинській області, наркотики намагалися ввезти в нашу державу громадянин України та білорус. Чотири пластикові пляшки ємністю 0,5 літра з кокаїном зловмисники заховали у паливному баку автомобіля «Mitsubishi».

 

У Луцьку на смерть замерзли троє людей

У Луцьку в результаті переохолодження загинули троє чоловіків. Тіла двох чоловіків приблизно 50-річного віку були виявлені ще 27 лютого в підвалах багатоповерхівок за різними адресами. Тіло ще одного безпритульного знайшли 28 лютого теж у підвалі багатоповерхового будинку, розташованого в одному з мікрорайонів міста.

За словами прес-секретаря управління патрульної поліції Ольги Бузулук, про знайдені тіла повідомили жителі будинків, а також працівник житлово-комунального підприємства. Вона зазначила, що за попередньою інформацією, чоловіки померли від переохолодження.

«Наразі особи двох безпритульних встановлено. За свідченням сусідів, ці чоловіки раніше проживали в будинках, у підвалах яких знайшли їхні тіла. Однак за певних обставин згодом стали безпритульними. Особа третього не встановлена», — зазначила Бузулук.

За матеріалами Інтернет-видань – Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>