Зі світу по факту

ЗСУ ПОВЕРНУЛИ УКРАЇНІ ЩЕ ОДНЕ СЕЛО
НА ЛУГАНЩИНІ
Днями українські військові взяли під контроль село Новоолександрівка Попаснянського району Луганській області, яке з 2014 року перебувало у «сірій зоні». Фактично, селище було ареною для протистояння диверсійних груп, також населений пункт часто опинявся під вогнем. Село повністю перейшло під контроль України. Внаслідок військових дій майже 90 зі 100 подвір'їв пошкоджені або знищені вщент. У селі залишилось 17 жителів – переважно це літні люди. З ними провів зустріч заступник голови Луганської державної адміністрації Юрій Клименко.

ЗНО-2018: БЕЗ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ І ЗІ ШРИФТОМ БРАЙЛЯ
В Україні стартувала кампанія із зовнішнього незалежного оцінювання. З вівторка, 6 лютого, почалася реєстрація тих, хто бажає скласти ЗНО у 2018 році і вступити до вишів. Випускники 9-го класу ЗНО цього року не здаватимуть.
Щоб написати ЗНО і вступити до вишу, спочатку треба зареєструватись на тести. Зробити це можна до 19 березня на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, заповнивши карту даних про себе. Якщо раптом ви у ній помилилися, внести зміни можна до 2 квітня. Цього року ЗНО вперше проводитимуть для людей з вадами зору. Вперше не проводитимуть ЗНО з російської мови.

ГОЛОВА ОТГ ІВАНИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ ОПЛАТИВ РЕМОНТ, ЗРОБЛЕНИЙ ТІЛЬКИ НА ПАПЕРІ
Іваничівський відділ Володимир-Волинської місцевої прокуратури Волинської області затвердив та скерував до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні про службове підроблення, вчинене головою об’єднаної територіальної громади Іваничівського району та керівником будівельної організації.
Посадовець та керівник підприємства, достовірно знаючи, що роботи щодо капітального ремонту системи водопостачання в одному із сіл Іваничівського району не виконані, склали акт приймання виконаних будівельних робіт та довідки про їхню вартість. На підставі підроблених документів виконавцю робіт безпідставно перерахували з бюджету майже 700 тисяч гривень. Невдовзі голова об’єднаної територіальної громади і керівник підприємства постануть перед судом. Обоє свою вину визнали.

ГРАВЕЦЬ З ЛУЦЬКА ВИГРАВ У ЛОТЕРЕЮ
3 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ
4 лютого відбувся 965-й тираж лотереї «Лото-Забава», під час розіграшу було зірвано джек-пот – 3 мільйони гривень. Як повідомляє оператор державних лотерей «М.С.Л.», новоспечений мільйонер придбав свій виграшний квиток у Луцьку на пункті продажу у супермаркеті «Сільпо», що розташований на вулиці Кравчука, 23. Цей джек-пот став першим за два роки. Востаннє 3 мільйони у «Лото-Забава» у 2016-му вигравав щасливчик з Рівненщини.

РОЗСИПАЄТЬСЯ СТАРОВИННИЙ МОНАСТИР
У селі Новий Загорів Локачинського району занепадає монастир, якому більше 450 років. Унікaльнe істoричнe і культурнe нaдбання Укрaїни у вигляді мoнaстирів, пaлаців і oбoрoннoгo фoрту бeзсліднo йдe в нeбуття чeрeз відсутність фінaнсувaння тa рeстaврaційних рoбіт і eлeмeнтaрнoї увaги з бoку влaди.

У ГРЕЦІЇ ЗАТРИМАЛИ 120 ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
ЗА ПЕРЕВЕЗЕННЯ НЕЛЕГАЛЬНИХ МІГРАНТІВ
У Греції за обвинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів затримали 120 громадян України, 42 з яких уже засуджені.
Засуджені українці отримали терміни від 8 до 25 років. Інформація про те, що українців засудили до довічного ув'язнення, не відповідає дійсності.
Консули вживають усіх необхідних заходів, щоб захистити права наших громадян.

НА ДОНБАС ДЕСЯТКИ ВАНТАЖІВОК
ІЗ ГУМДОПОМОГОЮ
Благодійна організація «Людина в біді» та Міжнародний комітет Червоного Хреста відправили мешканцям окупованої частини Донецької області 36 вантажівок з гуманітарною допомогою.
7 лютого на виїзд до неконтрольованої території через КПВВ «Новотроїцьке» лінію розмежування перетнули 8 вантажних автомобілів з будівельними матеріалами та технікою для водопостачання від благодійної організації «Людина в біді». Автомобілі прямували за маршрутом «Слов’янськ – Донецьк». 28 вантажівок з Києва з 45 тоннами гігієнічних наборів, продуктовими наборами загальною вагою 286 тонн, будівельними матеріалами загальною вагою 96 тонн, 60 тоннами сульфату алюмінію, товарами медичного призначення та постільною білизною від Міжнародного ко-мітету Червоного Хреста перетнули лінію розмежування в КПВВ та попрямували до Донецька.

ЗЯТЬ НАМАГАВСЯ ПРОВЕЗТИ В УКРАЇНУ ТЕЩУ
В БАГАЖНИКУ
Білоруські прикордонники зібрали відеозаписи п'яти найбільш курйозних випадків в минулому році. На першому місці рейтингу опинилася спроба перевезти в багажнику тещу в Україну. 9 листопада спробували перевезти її через кордон в багажнику чоловік і жінка — громадяни РФ. Інцидент стався в пункті пропуску «Весе-лівка».
Зять намагався провезти в Україну тещу під купою одягу в багажнику машини. Справа в тому, що термін дії паспорта тещі, громадянки України, яка є матір'ю росіянці, закінчився ще в березні 2015 року. На сімейній раді трійця вирішила нехитрим способом «проскочити» всі види контролю на кордоні, однак план провалився.

НА ТАЙВАНІ СТАВСЯ ШОСТИЙ ЗЕМЛЕТРУС ЗА ДОБУ
7 лютого, о 23:21 за місцевим часом на острові Тайвань, який знаходиться в 150 кілометрах від Китаю, стався вже шостий за останні 24 години землетрус. Щонайменше сім осіб загинули та 67 осіб вважаються зниклими без вісті. Через удар стихії обрушилося п'ять будівель, у тому числі будівля готелю, де виявилися заблокованими 29 осіб, пошкоджено міст, понад 500 будинків залишилися без електрики.
Підземні поштовхи силою 5,7 балів Геологічна служба США зафіксувала на глибині 10,8 км в морі.

КИТАЙСЬКА ПОЛІЦІЯ ЗНАХОДИТЬ ПІДОЗРЮВАНИХ ЧЕРЕЗ ОКУЛЯРИ
Поліція Китаю почала використовувати сонячні окуляри, обладнані спеціальною технологією розпізнавання облич для виявлення підозрюваних. Окуляри підключені до внутрішньої бази даних, а це означає, що офіцери можуть швидко сканувати натовп під час розшуку втікачів.
Китай є світовим лідером у технології розпізнавання облич та регулярно нагадує своїм громадянам, що завдяки такому обладнанню практично неможливо сховатись. Близько 170 мільйонів камер відеоспостереження вже встановлено. Протягом наступних трьох років очікують встановлення ще приблизно 400 мільйонів нових.
За матеріалами Інтернет-видань підготувала Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>