Зі світу по факту

Україна випробувала крилату ракету

30 січня відбулися успішні перші льотні випробування нової української крилатої ракети наземного базування для ураження наземних та морських цілей.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розповів, що це повністю українська розробка конструкторів державного підприємства КБ «Луч» у співпраці з іншими державними і приватними підприємствами ОПК України.

«Для України це дуже важлива подія, тому що після тотального роззброєння української армії відповідно до Будапештського меморандуму, на озброєнні Збройних Сил України не залишилося жодної крилатої ракети», — повідомив Турчинов.

 

1200 непересічних фактів: у Києві презентували унікальну книгу про Україну

31 січня відбулась масштабна презентація національного проекту «Книга-мандрівка. Україна».

Проект вміщує 1200 непересічних фактів про Україну та українців. Формат книги особливий – не довідник і не підручник. Це карта-розповідь, на якій зазначені найцікавіші історико-географічні та статистичні факти про країну в авторських ілюстраціях. Книга побудована так, що цікава і дорослим, і дітям.

«Книга-мандрівка. Україна» — великоформатне видання, де кожна область України представлена ілюстрованою картою, сповненою цікавих, важливих, але часто маловідомих фактів про кожен край. Під одною обкладинкою зібрано 30 яскраво ілюстрованих карт: Україна, Київ, Львів, Одеса, Харків, 24 області та Крим. Особистості, що надихають, дива природи, історичні події, культурні феномени, архітектурні шедеври, визначні винаходи та економічні об’єкти.

 

В Україні закрились майже 40 тисяч приватних підприємців

За останні два місяці 36 тисяч фізичних осіб-підприємців було закрито, а відкрилося лише 27,5 тисячі.

5 грудня в Україні було зареєстровано 1,774 мільйона ФОП, наразі активних приватних підприємців налічується 1,763 млн.

Найбільша частка закритих компаній зафіксована у Волинській (30%) і Запорізькій (27%) областях. Найменша — в Одеській області (20%).

Минулого року у зв’язку з тим, що президент Петро Порошенко підписав указ про оподаткування ФОП, за перші кілька місяців 2017 року було закрито понад 300 тисяч ФОП, а відкрилося тільки 50 тисяч. У квітні 2017 року процес закриття ФОП припинився.

 

Вступив у дію закон про медичну реформу

30 січня набув чинності Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Як зазначають у МОЗ, підготовчий етап впровадження медичної реформи триває ще з минулого року. Нині йде робота над створенням Національної служби здоров’я України – національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Планується, що відповідний орган запрацює до липня. Уряд уже розробив методику розрахунку вартості медичних послуг.

Українці зможуть обирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними декларації з квітня 2018 року.

 

Родичі жертв MH17 виграли суд у США проти Гіркіна: $400 млн компенсації

Група родичів жертв катастрофи рейсу MH 17, збитого над Донбасом бойовиками, виграла справу у американському суді, яка дає їм право на компенсацію у сотні мільйонів доларів США.

Позов був поданий членами сімей 25 жертв катастрофи MH17, 10 з яких є громадянами Нідерландів. Справу порушили проти одного з лідерів російських окупантів Ігоря Гіркіна. Суд постановив, що сумарна компенсація родичам жертв трагедії має становити 400 мільйонів доларів – по 20 мільйонів доларів кожному.

Але у повідомленні йдеться, що шанс справді отримати компенсації «дорівнює нулю», адже Гіркін в суд не з’явився, за домашньою адресою в Москві його не знайшли.

 

УКРАЇНА УВІЙШЛА ДО СПИСКУ КРАЇН

З ДЕФІЦИТОМ ПРОДОВОЛЬСТВА

Україна потрапила до переліку з 16 країн у зв'язку з проблемами з достатніми обсягами продовольства.

У доповіді вказано, що у Ємені ця проблема стосується 60% населення (17 млн людей), у Південному Судані — 45% (4,8 млн людей), Сирії — 33% (6,5 млн людей), Лівані щодо сирійських переселенців — 33% (1,9 млн людей), Центральноафриканській Республіці — 30% (1,1 млн людей), Україні (схід країни) — 26% (1,2 млн людей), Афганістані — 25% (7,6 млн людей), Сомалі — 25% (3,1 млн людей).

Що стосується цифри щодо України, уточнюється, що йдеться про схід країни, де, як зазначається, близько 26% людей з неконтрольованих районів і 15% населення з контрольованих урядом районів у постраждалих від конфлікту Донецькій і Луганській областях були помірно або серйозно не забезпечені продовольством.

 

УРЯД РУМУНІЇ ВПЕРШЕ ОЧОЛИЛА ЖІНКА

Парламент Румунії висловив довіру новому уряду країни на чолі з прем’єр-міністеркою Віорікою Денчіле. Вона пообіцяла зберегти курс соціал-демократів на підвищення зарплат та пенсій і покращення відносин з Євросоюзом.

Денчіле була запропонована кандидаткою на прем'єрську посаду правлячою Соціал-демократичною партією (СДП) Румунії. Вона стала третьою головою уряду впродовж останнього року.

 

Жертвами аномальних холодів на Тайвані стали 53 людини

Аномальні холоди на Тайвані забрали життя вже 53 осіб. Експерти побоюються, що число смертей зросте через нову хвилю холоду в ці вихідні.

Найближчим часом у центральних і північних районах очікується похолодання до -10 °С, місцями сніг.

Відзначається, що недавнє похолодання принесло рекордний мінімум для цієї зими,  30 січня було зафіксовано -10,7 °С.

 

Щорічно в Україні реєструється понад 130 тис. випадків онкозахворювань

«У всьому світі спостерігається тенденція до збільшення за-хворюваності на рак. В Україні — понад мільйон онкохворих пацієнтів і щорічно реєструється понад 130 тис. нових випадків», — повідомило Міністерство охорони здоров'я України.

У 2017 році в країні було зафіксовано 143 тис. нових випадків онкозахворювань.

У відомстві зазначили, що у 2017 році фінансування на заку-півлю препаратів для лікування онкології в дорослих збільшилося вдвічі порівняно з 2016 роком — з 397 млн грн до 809 млн грн, для дітей на 63% — з 353 млн грн до 558 млн грн.

МОЗ акцентував увагу на тому, що третині випадків захворювання на рак можна запобігти, й закликає проходити профілактичні огляди.

За матеріалами Інтернет-видань – Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>