Зі світу по факту

У НБУ НАЗВАЛИ СУМУ БОРГУ УКРАЇНИ ПЕРЕД МВФ

Сумарний борг України перед Міжнародним валютним фондом  становить 12,1 мільярда доларів. Про це заявив на брифінгу заступник глави Національного банку України Олег Чурій.

«Наразі є зобов'язання Національного банку перед Міжнародним валютним фондом в сумі 7,2 млрд доларів, є також зобов'язання Міністерства фінансів перед міжнародним валютним фондом в сумі 4,9 млрд доларів. Тобто в цілому зобов'язання перед МВФ становлять 12,1 млрд доларів», – зазначив Чурій.

На сьогодні активи НБУ, які входять до валових резервів, становлять 18,8 млрд доларів, загальна сума зобов'язань НБУ становить 9,1 млрд доларів.

Міжнародні зобов'язання НБУ складаються з кредитів МВФ і зобов'язань перед іншими кредиторами, зокрема Державною казначейською службою та центробанком Швейцарії.

За словами Чурія, таким чином, валютна позиція або власні кошти НБУ в іноземній валюті становлять 9,7 млрд доларів.

Він зазначив, що резерви за минулий рік виросли з 15,5 млрд до 18,8 млрд доларів.

 

Майже 200 мільйонів людей у світі

є безробітними

А 1,4 мільярда осіб змушені працювати на погано оплачуваних роботах без соціального захисту

Понад 192 мільйони людей по всьому світу, згідно з оприлюдненим  звітом Міжнародної організації праці (МОП) при ООН, були в 2017 році безробітними.

За оцінками організації рівень безробіття, що становить 5,6 відсотка від усього працездатного населення планети, є високим, порівняно з попереднім роком.

Найвищий його рівень – 11,7 відсотка – зафіксовано у країнах Північної Африки. Кількість людей, що не мають роботи, там становить близько 8,7 мільйона осіб. Натомість у Північній, Південній та Західній Європі рівень безробіття, навпаки – найнижчий з 2008 року – 8,5 відсотка. Для порівняння, у 2016 році він становив 9,2 відсотка.

Крім того, МОП виходить з того, що в найближчі роки понад 114 мільйонів, попри наявність роботи, житимуть у крайній бідності.

 

Українці стали більше шастати за кордон

Про це розповів речник Держприкордонслужби Олег Слободян в ефірі «112 Україна». Він уточнив, що прикордонники фіксують лише факт перетину кордону, а не мету поїздки за кордон.  Утім, за його словами, кількість українців, які виїжджають і повертаються в країну, пропорційно рівна.

За даними Держприкодонслужби, у 2015 році за кордон виїжджало понад 23 млн громадян України, в 2016 — понад 25 млн, а в 2017 — понад 27 млн. Зазначається, що більшість перетинають кордон на автомобільних пунктах пропуску і тільки близько 17% — на авіаційних, це приблизно 3,6 млн осіб у 2017 році.

Серед пріоритетних напрямків для поїздок громадян України – Польща, Угорщина, Словаччина та Росія. Торік кордон України і Росії перетнули близько 4,4 млн українців.

 

Назвали рейтинг луцьких вишів

за рівнем абітурієнтів

У мережі підрахували, із якими середніми балами ЗНО абіту-рієнти вступали до вишів минулоріч. Окремо порахували вступників, зарахованих на державну форму навчання, і на платну.

У обох випадках, за версією «Вступ.Освіта.UA», луцькі університети високі позиції у загальноукраїнському рейтингу зайняти не змогли, повідомляє 12 канал.

Найкращий результат має Східноєвропейський університет. Середній бал вступників на бюджет – 167 балів. А у рейтингу це – 50 місце із 224.

Луцький національний технічний університет – на 141 місці. Тут середній бал – трохи більше 150. Луцький педколедж – на прикінці рейтингу:  у абітурієнтів середній бал – 134 бали.

За даними другого рейтингу, у якому рахували середній бал вступників на платну форму навчання, СНУ приймає вступників із 144 балами. Це – 49 місце.

А ЛНТУ – на 146 місці. Тут на контракт приймали вступників із 134 балами ЗНО.

 

Європа впевнено стає на українські лижі

2017 року Україна стала лідером з продажу спортивних лиж в країни Євросоюзу. Випередила за цим показником навіть Китай.

Всього за 10 місяців минулого року в ЄС експортували 796 тис. пар лиж у 300 варіантах виконання. Тобто на 146 тис. більше, ніж роком раніше. У грошовому еквіваленті це становило €34,7 млн.

 

Українець вступив відразу до 10 вишів США

і став однокурсником доньки Обами

Студент київського фінансово-правового ліцею Георгій Солодко поступив відразу до 10 вишів США, але у підсумку обрав вчитися у Гарварді і став однокурсником доньки екс-президента США Малії Обами.

Георгій розповів, що подавав документи до 20 американських вишів, з десяти з них отримав пропозицію. Він довго вибирав між Стенфордом і Гарвардом, але в підсумку вирішив зупинитися на останньому. Українець отримав від Гарвардського університету грант у розмірі 300 тисяч доларів – ці гроші покривають витрати на чотири роки навчання, харчування та житло. Підручники та авіаквитки він купує за свій рахунок, також сам покриває витрати на участь в наукових конференціях.

Незважаючи на те, що Георгій Солодко єдиний українець в Гарварді, він упевнений, що будь-який випускник з української глибинки може стати студентом топового американського вишу. Але для цього потрібно показувати хорошу успішність, бути наполегливим і мати активну життєву позицію.

Що стосується перспектив після закінчення вишу, Солодко каже, що початковий досвід роботи хотів би отримати у США, але не виключає повернення в Україну.

 

Скільки волинян видворили з Польщі?

Як повідомив прес-секретар Надбужанського відділу Прикордонної варти РП, під час проведення позапланового контролю в Люблінському воєводстві виявили 63 осіб, які нелегально працювали. 62 громадяни України, 1 – із Молдови.

Подібні рейди прикордонники проводять на основі ухвалених у Варшаві повноважень, тому й перевірили легальність працевлаштування лише однієї люблінської фірми.

«Вони працювали нелегально, скориставшись послугами одного з люблінських бюро з працевлаштування, – акцентував прес-секретар НВПВРП Даріуш Сєнніцкі. – Тому комендант пляцувки прикордонників у Любліні виписав адміністративні документи щодо депортації затриманих нелегальних робітників за межі Польщі, а до суду будуть скеровані матеріали про притягнення до відповідальності як власника фірми, де іноземці працювали нелегально, так і агенції з працевлаштування, яка їх туди скерувала».

За подібні порушення їм загрожує штраф до 30 тис. польських злотих (майже 240 тис. грн.).

За матеріалами Інтернет видань — Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>