Зі світу по факту

НА КУБІ ВНАСЛІДОК ВИБУХУ ФЕЄРВЕРКІВ ПОСТРАЖДАЛО 39 ОСІБ

У центральній кубинській провінції Вілья-Клара у місті Реме-діос внаслідок вибуху феєрверків постраждало 39 осіб. Інцидент стався недалеко від центрального парку міста.

Причиною вибуху стало те, що в мішки з феєрверками потрапила іскра, внаслідок чого снаряди загорілися.

Постраждалі отримали опіки різного ступеня тяжкості. Їх госпіталізували до лікарень міста Санта-Клара. Стан восьми людей критичний. Серед постраждалих – шість дітей і підлітків у віці від 11 до 15 років.

ТАЙФУН НА ФІЛІППІНАХ ЗАБРАВ ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ

У філіппінській провінції Ланао дель Сур тайфун «Тембін», який завдав удару з боку Південно-Китайського моря, забрав життя не менше 230 осіб.

За інформацією ВВС, 100 осіб, які вважаються зниклими безвісти, досі розшукуються рятувальниками.

Понад 70 тисяч людей через стихію залишилися без своїх будинків, а на острові Мінданао зруйновані або заблоковані через зсуви дороги і мости.

У КИТАЙСЬКОМУ ЗООПАРКУ САНТА КЛАУСАМИ СТАЛИ ПІНГВІНИ

У зоопарку китайського міста Харбін святкову атмосферу створюють пінгвіни. Аби нагадати відвідувачам про найочікуваніші свята року, тамтешніх птахів одягнули у костюми Санта Клаусів.

Таке вбрання неабияк розвеселило відвідувачів, але найбільше пінгвінячому перевтіленню зраділи діти. Вони погралися з маленькими копіями Санти і залишилися втішені, що тепер у нарядних кожушках пінгвінам зовсім не холодно.

Тим часом крізь снігопади та заметілі із Франкфурта-на-Майні до Миколаївського зоопарку доїхав гривастий вовк. Ці унікальні хижаки, родом з Аргентини, перебувають під загрозою зникнення і занесені до Міжнародної Червоної книги. Новоприбулого вовка звати Клаус, йому два роки. У рамках європейської програми збереження рідкісних видів тварин Україні його передали безкоштовно. У Миколаєві він чекатиме на свою пару.

МІНІСТРУ ФІНАНСІВ США ВІДПРАВИЛИ У ПОДАРУНОК ДО КАТОЛИЦЬОКОГО РІЗДВА КОРОБКУ З… ГНОЄМ

Відправник, який виявився психологом, назвав свій вчинок «актом політичного театру». Міністр фінансів США Стівен Мнучін отримав на Різдво посилку з гноєм.

«Подарунок» залишили біля будинку міністра. На прикріпленій до посилки картці було написано «Від народу Америки». А в різдвяній листівці було звернення до Стівена Мнучіна і президента США Дональда Трампа.

За викликом на місце прибули поліцейські і сапери. Довелося оточити ряд вулиць на кілька годин. Особу відправника влада офіційно не розкриває, однак, за даними телеканалу Fox News, ним виявився житель Лос-Анджелеса на ім'я Роббі Стронг, який працює психологом. Він зізнався у скоєному, назвавши скоєний вчинок «актом політичного театру».

У ГРОДНО ДІДА МОРОЗА ВІДПРАВЛЯТЬ В КОСМОС

У Гродно запустять святкові моделі ракет у вигляді сніговика і Діда Мороза, повідомив БелТАпреподаватель лабораторії ракетно-космічного моделювання Гродненського обласного центру технічної творчості Олександр Липай.

Гродненські моделісти протягом десятка років незвичайним чином відзначають Новий рік. До свят вихованці обласного центру технічної творчості своїми руками виготовляють незвичайні ракети. З імпровізованого космодрому традиційно стартують сніговики, прикрашені новорічні ялинки і навіть ракета — Дід Мороз.

Крім того, заплановано пуск ракети у вигляді півня. Вона буде символізувати собою рік, що минає. На висоті ракета випустить символ 2018-го: фігурка собачки спуститься до глядачів на парашуті.

Запуск новорічних ракет відбудеться 2 січня на центральному спортивному комплексі «Німан». Для гостей свята підготовлені кілька сюрпризів. У тому числі і розіграш призів у космічну лотерею.

ПАРА З МЕЛЬБУРНА НА РІЗДВО ЗНАЙШЛА У СЕБЕ

НА ПОДВІР’Ї КРОКОДИЛА

На Різдво пару з Мельбурна (Австралія) відвідав незвичний відвідувач: метровий морський крокодил.

Поліція скептично відреагувала на звернення мешканців передмістя Мельбурна, вважаючи, що замість рептилії знайде велику ящірку, проте виявилося, що непроханим гостем і справді був крокодил.

Офіцери покликали на допомогу змієлова, який триматиме рептилію доти, доки Департамент з охорони довкілля не зможе її забрати. Приятель змієлова спробував відвернути увагу крокодила для того, щоб він міг накинути щось на його очі.

Проте  крокодил виявився занадто кмітливим та вирішив втекти у кущі. Довелося хапати істоту за хвіст та ув’язнювати в коробці. Досі для поліції залишається загадкою, звідки узялося створіння.

У ДАНІЇ НАРКОТОРГОВЕЦЬ СІВ В АВТО ПОЛІЦІЇ ЗАМІСТЬ ТАКСІ

У Копенгагені наркоторговець з великою партією марихуани переплутав поліцейську машину з таксі. Правоохоронці вилучили у правопорушника тисячу самокруток з марихуаною. Злочинець був спійманий в самопроголошеному анархістському районі данської столиці — Вільне місто Хрістіанія, де поліція регулярно проводить антинаркотичні рейди.

СТВОРИЛИ НАЙМЕНШУ ЛИСТІВКУ

ДО НОВОГО РОКУ

Учені з Національної фізичної лабораторії, Великобританія, в зв'язку з наближенням Різдва і Нового року створили найменшу в світі вітальну листівку. Ширина цієї листівки становить 15 мікрон (0,015 міліметра), а висота — 20 мікрон (0,02 мм). Для того, щоб заповнити ними площу поштової марки, таких листівок було б потрібно близько 200 мільйонів штук.

На поверхні найменшої листівки розміщене зображення веселого сніговика і текст привітання, проте ви не зможете побачити всього цього без досить сильного мікроскопа. Попереднім найменшим новорічним привітанням був крихітний «сніговик». При цьому сніговик, висотою в 10 мікрон, створений в лабораторії NPL у 2009 році, був виготовлений з олов'яних «намистин», використовуваних для калібрування лінз електронних мікроскопів. Однак перед святковим новорічним сезоном минулого року дослідники з Західного університету в Онтаріо, Канада, створили ще меншого сніговика, висота якого дорівнювала 3 мікрони і який був виготовлений з крихітних кварцових сфер.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>