Зі світу по факту

В УКРАЇНІ ПОЧАВ ДІЯТИ НОВИЙ ВЕРХОВНИЙ СУД

15 грудня почав діяти новий Верховний Суд України. Цей день обрали, тому що саме цього дня виповнилося 100 років з дня заснування Верховного Суду Української Народної Республіки.

Таке рішення на пленумі підтримали 83 судді, 27 виступили проти.

З цього дня припиняють функціонування старий Верховний Суд, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ.

Згідно із  законом «Про судоустрій і статус суддів» зі змінами, які почали діяти 15 грудня поточного року, Верховний Суд — єдина касаційна інстанція України.

До складу оновленого Верховного Суду увійшли п'ятеро волинян.

 

Вибори в Росії призначили на річницю

анексії Криму

Президентські вибори в Росії призначені на 18 березня            2018 року — річницю анексії Криму. Таке рішення було прийнято на засіданні Ради Федерації.

Протягом п'яти днів (максимум до 20 грудня) постанову Ради Федерації має бути опубліковано, після цього вважатиметься, що виборча кампанія офіційно стартувала.  Володимир Путін оголосив про участь у виборах президента Росії 6 грудня.

 

Уряд Молдови підтримав рішення визнати румунську мову державною

Уряд Молдови підтримав ініціативу зі зміни ст.13 Конституції країни, що стосується визначення державної мови. Таким чином,   румунська мова замість молдавської може бути визначена державною мовою Республіки Молдова.

Видання зазначає, що рішення уряду суперечить волі народу, який, «згідно з недавнім опитуванням, висловився категорично проти зміни назви державної мови».

 

Близько 100 мільйонів людей щорічно змушені обирати між їжею та ліками

Дослідники виявили, що через витрати на охорону здоров'я понад 122 мільйони людей в усьому світі змушені жити на 3,10 долара на день, що є показником «помірної бідності». З 2000 року ця кількість збільшилася на 1,5%.

Частина населення, що живе за межею «помірної бідності», змушена обирати між отриманням освіти, їжею та медичними послугами. Це найвразливіші верстви населення, витрати яких сягають менше 2 доларів на день.

Через високі витрати на лікувальні послуги та медикаменти зазвичай страждають мешканці Азії. Також там проживають близько 72% тих, хто витрачає 25% своїх доходів на здоров'я. Жителі багатьох африканських країн витрачають на охорону здоров'я менше –10%.

Проблема доступності медичної допомоги не обмежується лише країнами, що розвиваються. У Європі, Латинській Америці та окремих районах Азії щорічно збільшується кількість людей, які витрачають понад 10% свого доходу на медикаменти та медичні послуги.

 

ПОМИЛКА В 22 МЛН: КАМІНЬ-КАШИРСЬКОМУ РАЙОНУ НЕ ВИСТАЧАЄ НА ЗАРПЛАТИ БЮДЖЕТНИКАМ

Через помилку в формуванні державного бюджету Камінь-Каширський район недоотримав 22 мільйони гривень на зарплати обслуговуючому персоналу закладів охорони здоров’я та освіти. Представники району хочуть вирішити цю проблему, залучивши кошти стабілізаційної дотації – нині потреба становить 12 мільйонів гривень.

Про це йшлося під час засідання бюджетної комісії Волинської обласної ради.

Одні депутати наполягали на тому, що району потрібно виділити 12 мільйонів гривень, інші зауважували, що частину коштів район має знайти сам.  Проте жодна з пропозицій членів комісії не знайшла підтримки у їхніх колег. Тому компромісне рішення шукатимуть під час наступного засідання комісії.

 

Скільки зброї, бомб та наркотиків хотіли протягти через кордон цього року

За 11 місяців 2017 року близько 90 мільйонів осіб перетнули державний кордон України. Також через кордон проїхало близько 20 мільйонів автівок.

Прикордонники зазначають, що за 2017 рік було вилучено 871 одиницю вогнепальної зброї, майже 15 кілограмів вибухових речовин та 538 кілограмів наркотиків.

Раніше стало відомо, що за півроку безвізом з ЄС скористалися 355 тисяч українців.

А на Закарпатті виявили 5-кілометрову «дірку» у кордоні для транспортування контрабанди.

 

В США трансгендер народив другу дитину. Перша з'явилась, коли він був жінкою

Американець Кейсі Салліван став першим, хто спочатку був жінкою і народив дитину, а потім зважився на вагітність іще раз, але вже у чоловічому тілі.

Чотири роки тому трансгендер почав приймати чоловічі гормони, та згодом вирішив відмовитись від терапії, щоб народити своєму партнеру Стівену другу дитину.

Коли пара вперше спробувала завести дитину, Кейсі діагностували помилкову вагітність. У 2016 році вони вирішили спробувати знову, і цього разу трансгендер таки завагітнів.  Немовля назвали Феніксом. Стать батьки вирішили не визначати і виховуватимуть дитину «гендерно нейтральною», поки вона сама не визначить свою стать.

Раніше у США ще один трансгендер народив здорового малюка, якого назвали Лео.

 

Шок: дитина згоріла прямо у візочку

В Закарпатській області від опіків загинув піврічний малюк. У лікарню немовля потрапило в дуже тяжкому стані з опіками четвертого ступеня. Як виявилося, в його візочок впала свічка, після чого загорілося покривало, яким був укритий малюк. Врятувати дитину не вдалося, від отриманих опіків вона померла у лікарні.

 

На Херсонщині чоловік жорстоко катував дружину, тримаючи на ланцюгу

Подія сталась у с.Новокамянка. За словами родичів потерпілої, вони не могли вийти на зв’язок з нею. Жінку знайшли вдома та викликали поліцію.

«Він тримав її на ланцюгу, не годував, не давав можливості відвідати туалет, бив та погрожував вбити. Вона була зовсім знесилена, коли ми прийшли. Він таким чином вимагав у неї гроші» — розповіла сестра постраждалої.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>