Зі світу по факту

В Україні найнижчі зарплати в Європі

Українські експерти склали список найбідніших держав Європи, визнавши країну лідером антирейтингу.  В якості критерію фахівці вибрали рівень зарплат, вивчивши заробіток жителів європейських країн після виплати податків.

З'ясувалося, що в Україні ця сума є найнижчою – 190 євро. Друге і третє місця займають Молдова (216 євро) і Азербайджан (232 євро).

У десятку найбідніших країн по доходах населення також увійшли Вірменія, Грузія, Білорусія, Казахстан, Албанія, Македонія та Сербія. Найвищий показник середньої заробітної плати, згідно з даними центру, зафіксований у Швейцарії – 4421 євро, трохи менше одержують в Ісландії і Норвегії – 3440 і 3405 євро відповідно.

 

Опубліковано список країн з найбільшим числом працюючих людей похилого віку

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) опублікувала список країн з найбільшим числом громадян старше 65 років, які продовжують працювати.

Список очолила Ірландія, де більше половини (56,3 відсотка) громадян у віці від 65 до 69 років продовжують працювати. Другою стала Індонезія (50,6 відсотка), третьою — Південна Корея з 45 відсотками. Також в десятку увійшли Японія (42,8 відсотка), Чилі (39,9 відсотка), Ізраїль (39,3 відсотка), Мексика (38,6 відсотка), Китай (36 відсотків) і Індія (35,8 відсотка).

У п'ятірку країн з найнижчим числом працюючих серед громадян похилого віку, згідно з доповіддю, входять Люксембург, де після 65 років взагалі ніхто не працює, Бельгія (4,7 відсотка), Угорщина (5,3 відсотка), Словенія (5,2), Словаччина (5,6).

Інформація про українців, які продовжують працювати після 65 років, в доповіді не наводиться.

Домінування в списку країн, де громадяни старше 65 років продовжують трудову діяльність, пов'язане з відмінностями в культурі і законодавстві європейських і азіатських країн. Так, в деяких європейських державах працівники можуть бути оштрафовані, якщо продовжать працювати після настання пенсійного віку. Спроби влади підвищити вік виходу на пенсію були зустрінуті протестами. При цьому в багатьох азіатських країнах громадяни виступили в підтримку ідеї збільшення пенсійного віку.

 

Скільки будуть отримувати нардепи

в 2018 році

7 грудня народні депутати України збільшили собі заробітні плати, прийнявши відповідну постанову. Вона набирає чинності з дня прийняття, а застосовується з 1 жовтня 2017 року.  За даними веб-порталу парламенту, голова Верховної Ради буде отримувати 20 тисяч 400 гривень, його перший заступник – 19 тисяч 950 гривень, а інші заступники – по 18 тисяч 700 гривень щомісяця.

Якщо говорити про голів комітетів ВР і керівників депутатських фракцій, їхні доходи будуть становити 17 тисяч 850 гривень. Трохи менший оклад у перших заступників голів комітетів, керівників фракцій і голів підкомітетів ВР – по 17 тисяч 510 гривень. І “най-скромніша” зарплата у звичайного нардепа-члена комітету – 17 тисяч гривень. Але це – без премій, соціальної допомоги та інших доплат.

Загальний місячний фонд оплати праці помічників-консультантів народних обранців буде становити 42 тисячі 600 гривень.

 

САУДІВСЬКА АРАВІЯ СКАСОВУЄ 35-РІЧНУ ЗАБОРОНУ НА КІНОТЕАТРИ

У Саудівській Аравії вирішили відкрити кінотеатри після 35 років заборони.

Кінотеатри в країні були закриті в 1980-х роках під час хвилі ультраконсерватизму в країні. Фундаменталісти вбачали в західних та арабських фільмах “грішні” сцени.

Принц країни Мухаммед бін Салман представив план соціальних та економічних реформ у рамках концепції «Бачення-2030». Згідно з цими планами, Саудівська Аравія послаблює тиск на сфери життя своїх громадян.

 

Трамп хоче відправити людей на Місяць

Президент Дональд Трамп наказав Національному космічному агентству США відновити польоти астронавтів на Місяць.

Останній раз люди висаджувались на Місяці у грудні 1972 року. Тоді американські астронавти провели там кілька десятків годин і привезли звідти кілограми зразків ґрунтів.

Пізніше місячну програму «Аполлон» закрили, бо вона вимагала великих інвестувань.

Про плани колонізувати Марс ще минулого року оголосив Ілон Маск. Експедицію на Червону планету він планує відправити до 2024 року.

Нещодавно приватна космічна компанія Маска SpaceX оголосила, що планує політ двох людей до Місяця у 2018 році. Космічний корабель для цієї подорожі вже проходить випробування.

На Марсі Ілон Маск мріє побудувати колонію, що складатиметься з мільйона жителів.

 

В ОБОРОННОМУ БЮДЖЕТІ США ЗАКЛАЛИ 350 МЛН ДОЛАРІВ ДОПОМОГИ ДЛЯ УКРАЇНИ

У документі, ухваленому обома палатами Конгресу США, передбачається виділення 350 мільйонів доларів для надання безпекової допомоги Україні та заходи щодо протистояння російській агресії.

Українські дипломати вказують на те, що вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією; військово-морські протимінні засоби; кораблі прибережної дії та берегової охорони.

У законі також передбачається продовження заходів щодо протидії агресії з боку Росії.

 

На Волині монастир обікрав прислужник

Одного дня настоятель Петропавлівського чоловічого монастиря у селі Світязь Василь Дем’янчук зауважив, що з чудотворної ікони Почаївської Божої Матері зникли коштовності. Їх залишали люди у знак вдячності за допомогу. Це чотири золоті ланцюжки та пара сережок. Шацька поліція встановила крадія. Ним виявився 34-річний житель Кривого Рогу, який певний час жив у монастирі, допомагав у господарських роботах. Чоловіка помістили в ізолятор тимчасового тримання, а ювелірні вироби вилучили.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина борзовець

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>