Зі світу по факту

ПОЛЯКИ ВИЛУЧИЛИ КОНТРАБАНДНІ ЦИГАРКИ З АВТОБУСА «КОВЕЛЬ-ЛЮБЛІН»

Контрабандний вантаж сигарет вартістю понад 24 тисячі злотих прикордонники з Надбужанського відділу прикордонної служби Республіки Польща та їхні колеги-митники виявили за кілька десятків кілометрів від кордону. Знайшли злочинний вантаж у рейсовому автобусі сполученням «Ковель-Люблін».

На автодорозі неподалік містечка Юзефін Холмського повіту Люблінського воєводства зупинили пасажирський автобус із українськими номерними знаками. У потаємному місці правоохоронці виявили понад 1800 пачок цигарок без польських акцизних марок, — повідомляє прес-служба Надбужанського відділу прикордонної служби.

«Товар добре приховали у найпотаємніших місцях: у тому числі в сидіннях пасажирів, повітряних фільтрах і навіть в запасному колесі», – деталізують у відомстві. Власником контрабанди назвався 21-річний волинянин, який опікується ремонтом автобуса. Тютюнові вироби мав намір продати в Польщі, а за виручені гроші зробити ремонт квартири. Натомість отримав штраф у сумі 10 тисяч злотих (майже 70 тисяч гривень) та депортацію за межі сусідньої країни.

СКІЛЬКИ ЩЕ КРОКІВ ДО ВВЕДЕННЯ БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ?

Днями Європейська комісія запропонувала Раді Європейського Союзу та Європейському парламенту скасувати візовий режим для громадян України та відповідно включити Україну до переліку країн, громадяни яких можуть подорожувати без віз у Шенгенську зону.

Рішення Єврокомісії, яка рекомендувала скасувати візи для громадян України, необхідно тепер затвердити на рівні Європарламенту та Ради ЄС.

Після цих останніх двох кроків українці отримають право на в’їзд до ЄС на термін до 90 днів кожні півроку. Водночас це право поширюватиметься виключно на тих, хто отримав біометричний паспорт. Безвізовий режим буде застосовуватися до всіх держав-членів ЄС, за винятком Ірландії і Великобританії, а також чоти-рьох асоційованих країн Шенгену (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія).

Рада ЄС запустить розгляд скасування віз для України 11 травня. Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк. З його слів, робоча група Ради ЄС 11 травня обговорить питання візової лібералізації з Україною та Грузією.

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, народний депутат Ганна Гопко зробила заяву, що лібералізація візового режиму між Україною та ЄС відбудеться не раніше зими 2017 року. Крім того, до ухвалення рішення Радою ЄС та Європарламентом Україна повинна продемонструвати політичну стабільність, а також імплементувати антикорупційні закони.

ЗА КОШТИ МИТНИЦІ ХОЧУТЬ ВІДРЕМОНТУВАТИ МІЖНАРОДНІ ТРАСИ

У Києва просять продовжити експеримент на Волині, аби половина коштів від перевиконання плану митниками лишалася для ремонту доріг області. Саме завдяки цій програмі дорожники вже взялися ремонтувати трасу Луцьк-Львів, на черзі ще 4 об'єкти. Відновлення автомагістралі Луцьк-Львів планують завершити до кінця 2016-го року, кошторисна вартість робіт становитиме 400 мільйонів гривень. Дорогу Луцьк-Львів ремонтуватимуть у два етапи.

«На Волині діє експеримент, під час якого 50 % від перевиконання плану митницею лишається в регіоні. Ми внесли пропозицію продовжити цей експеримент на 2017-й рік, щоб виконати роботу по дорозі Луцьк-Львів і провести капітальний ремонт доріг Рівне-Луцьк, Ковель-Білорусь, Рівне-Луцьк-Володимир-Волинський-Устилуг, Ковель-Ягодин», — інформував Володимир Гунчик.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ КВАДРАТНИЙ МЕТР У НОВОБУДОВАХ УКРАЇНСЬКИХ МІСТ?

21 500 гривень – така середня вартість квадратного метра житлової нерухомості у новобудовах України. Середньостатистична площа однокімнатної квартири в новобудові становить 40 квадратних метрів. Тому, аби українець із мінімальною зарплатою у 1378 гривень зміг собі дозволити придбати житло, йому доведеться працювати, не витрачаючи коштів, 624 місяці або ж 52 роки.

Станом на березень вартість житла через прив’язку до гривні зросла в середньому на чверть (25 %).

Нагадаємо, Верховна Рада дозволила приватизувати житлові приміщення у гуртожитках, якщо сім’я проживає там більше п’яти років. Така ініціатива справді є виходом із ситуації, адже придбати квартиру у новобудові для звичайного українця – з розряду фантастики.

НА ДОЛАРАХ США З'ЯВЛЯТЬСЯ ЖІНКИ

США розробляють проект дизайну нових банкнот номіналом у 5, 10 і 20 доларів. На новій 20-доларовій банкноті планують роз-містити портрет жінки-негритянки Гаррієт Табмен, яка боролася з рабством. Портрет Гаррієт Табмен розмістять на передній стороні нової банкноти. На її зворотному боці, як і раніше, буде Білий дім і зображення президента Ендрю Джексона. Про це заявив міністр фінансів країни Джейкоб Лью у своєму відкритому листі.

Таке рішення прийняли після того, як у казначействі ознайомилися з тисячами листів від громадян США, в яких американці називали тих, хто гідний бути представленим на купюрах. А нова 10-доларова банкнота буде присвячена історії руху суфражисток (суфражизм – рух за надання жінкам однакових з чоловіками виборчих прав, що зародився в Англії наприкінці 19-початку 20 століття. – ред.). На тлі казначейства зобразять таких діячок, як Лукреція Мотт, Соджорнер Трус, Сьюзен Ентоні, Елізабет Кеді Стентон і Еліс Пол.

На зворотному боці 5-доларової купюри будуть зображені історичні події, що відбулися в Меморіалі Лінкольна, у столиці США. 1939-го р., коли концертні зали Вашингтона, як і раніше, були розділені за расовою ознакою, темношкіра оперна співачка Маріан Андерсон заспівала на Меморіалі Лінкольна перед 75 тисячами осіб. У 1963 році борець за права чорношкірих Мартін Лютер Кінг на цьому ж місці виголосив свою історичну промову «У мене є мрія».

Лью зазначив, що остаточно проект дизайну нових банкнот номіналом у 5, 10 і 20 доларів буде розкритий в 2020 році. Подію присвятять до 100-річчя 19-ї поправки до Конституції, яка надала жінкам право голосу.

За матеріалами Інтернет-ресурсів підготувала Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>