Зі світу по факту

РОСІЯ ВИКОРИСТОВУВАТИМЕ
ВІЙСЬКОВІ БАЗИ ЄГИПТУ
Росія схвалила проект угоди з Єгиптом, відповідно до якого російські військові літаки використовуватимуть єгипетські військові бази. Це дозволить Москві збільшити свій військовий вплив у Середземноморському регіоні.
Угода між Єгиптом та РФ, яка дозволить військовим літакам кожної з країн користуватися повітряними базами іншої, матиме п’ятирічний термін і може бути продовжена за домовленістю.
Для єгипетської сторони така угода є важливою, тому що уряд президента Абдель Фаттаха аль-Сісі розширює військові зв'язки з Росією і вже підписав угоди про закупівлю російських реактивних літаків, вертольотів та іншої зброї.
ПОТУЖНИЙ ЗЕМЛЕТРУС СКОЛИХНУВ ІРАН
Підземний поштовх магнітудою 6,1 бала зафіксований у східній частині Ірану за 56 км на північний схід від міста Керман. За інтенсивністю поштовх оцінюється як «руйнівний». Також зафіксовано підземний поштовх магнітудою 5,7 бала з епіцентром за 78 км на схід від Кермана.За інтенсивністю він оцінюється як «дуже сильний».
У листопаді в Ірані стався землетрус магнітудою 7,2. Кількість жертв землетрусу - 445 осіб. Також 7377 осіб отримали різні травми, а близько 70 тисяч іранців втратили дах над головою.
1536 осіб були змушені залишити свої будинки, а ще 57 людей отримали поранення в результаті землетрусу в Південній Кореї.
У ГРУЗІЇ СКАСУВАЛИ ЗАБОРОНУ НА КОНОПЛІ
Конституційний суд Грузії скасував кримінальне покарання за вживання марихуани. Тим самим було задоволено позов однієї з місцевих партій, яка оскаржила норму кримінального законодавства щодо тюремного ув’язнення за такі дії
Відтепер вживання цієї речовини у Грузії не вважатиметься кримінальним злочином і не підпадатиме під статтю про незаконні виготовлення, придбання, зберігання в невеликих обсягах для особистого користування або незаконне споживання без призначення лікаря наркотичних засобів, їх аналогів або прекурсорів.
РПЦ ОФІЦІЙНО ВИЗНАЛА УКРАЇНСЬКУ
ЦЕРКВУ НЕЗАЛЕЖНОЮ
Російська православна церква офіційно визнала незалежний статус Української православної церкви, прописавши у своєму статуті, що центр управління УПЦ розташований у Києві.
Нещодавно у Москві відбулося засідання Архієрейського собору РПЦ. Під час засідання митрополит Онуфрій попросив підкреслити особливий статус Української православної церкви в статуті РПЦ.
Київський митрополит запропонував створити окрему главу статуту РПЦ під назвою «Українська православна церква».
УКРАЇНА — ДРУГА У РЕЙТИНГУ КРАЇН
ІЗ НАЙДЕШЕВШИМ ІНТЕРНЕТОМ
Україна опинилась на ІІ місці в світовому рейтингу вартості широкосмугового Інтернету. Такі дані оприлюднила британська компанія BDRC Continental спільно з провайдером Cable.co.uk.
Згідно з оприлюдненими результатами дослідження, середній показник вартості Інтернет-послуг у місяць становить в Україні 5,52 дол. США. Це перший в Європі та другий в світі за дешевизною показник після Ірану, де ціна послуги становить 5,37 доларів.
Найдорожчі тарифи на Інтернет в Буркіна-Фасо – там доступ до мережі коштуватиме в середньому 954,54 долари на місяць.
До п'ятірки лідерів рейтингу потрапили також Росія, Молдова та Сирія.
Компанії проаналізували вартість більше 3 тисяч пакетів послуг Інтернет-провайдерів у 196 країнах світу.
У світовому рейтингу за швидкістю Інтернету Speedtest Global Index Україна посіла 109 місце при мобільному підключенні і 39 – при фіксованому широкосмуговому.
РОЗФАСОВАНИЙ КАНАБІС ЗНАЙШЛИ В ПІДВАЛІ БУДИНКУ У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ
Прокурори Володимир-Волинської місцевої прокуратури спільно з працівниками міжрайонного відділу Управління захисту еконо-міки у Волинській області провели санкціонований судом обшук у підвальному приміщенні однієї з багатоповерхівок Володимира-Волинського.
Виявлено та вилучено розфасований в 25 пакетиків особливо небезпечний наркотичний засіб – канабіс та грошові кошти в сумі 1700 грн.
Вживаються заходи задля притягнення осіб, причетних до незаконної діяльності, до передбаченої законом відповідальності.
У ЛУЦЬКУ ЗАТРИМАЛИ СЕРІЙНИХ
ВИКРАДАЧІВ АВТОМОБІЛІВ
У Луцьку поліцейські затримали двох зловмисників, які протягом кількох місяців на території області викрадали автомобілі.
Зловмисники викрадали автомобілі марки «ВАЗ». Починаючи з липня 2017 року, правопорушники привласнили сім автомобілів і, розукомплектовувавши їх, продавали запчастини.
Правоохоронці встановили, що до скоєння кримінальних правопорушень причетні 18-річний житель Луцького району та 22-річний громадянин Російської Федерації. Їх затримали у порядку ст. 208 КПК України та помістили в ізолятор тимчасового тримання. Три викрадених автомобілі поліцейські вилучили та згодом повернуть власникам. Викрити зловмисників вдалося завдяки пильності активістів добровільного громадського формування «Самооборона Волині». Вони помітили порушення автомобілем «ВАЗ» правил дорожнього руху й викликали поліцейських. Як з’ясувалося, правопорушники їхали на викраденому автомобілі.
НА ВОЛИНІ ЗАФІКСУВАЛИ 34 ВИПАДКИ КОРУ
У Волинській області зафіксовано 34 випадки кору, із них лабораторно підтверджено 15, у інших дослідження триває.
Захворювання почали реєструватись з кінця жовтня 2017р. із двох завізних випадків (з Львівської та Закарпатської областей). Найбільша кількість захворілих в м. Луцьку – 25 випадків.
У Ківерцівському районі захворіло 5 осіб, в Луцькому районі 3 особи та в Іваничівському районі 1 випадок. Здебільшого на кір хворіють діти – 28 осіб (82 % від усіх захворілих). Однак реєструється значне число захворілих серед дорослих (6 осіб). Зазвичай хворіють ті, хто не був вакцинований проти кору, таких встановлено 68 %. Аналіз випадків захворювання виявив, що з 34 хворих 20 осіб не отримали жодного щеплення проти кору, ще у 3 відсутні дані про щеплення, що також розцінюється як нещеплений контингент.
За 10 місяців 2017 року вакцинацію проти кору в області отримало 74 % дітей, ревакцинацію – 69 % (при нормативному за цей період 83 %). Такий рівень охоплення щепленнями може сприяти виникненню та поширенню цієї інфекції. Якісна і безпечна вакцина проти кору, паротиту та краснухи (виробництва ГлаксоСміт-Кляйн, Бельгія) наявна у Волинській області у достатній кількості, а отже кожна дитина, котра підлягає щепленню, може отримати його в поліклініці за місцем проживання.
За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>