Зі світу по факту

УРЯД ЧЕХІЇ ПІШОВ У ВІДСТАВКУ

Уряд Чехії на чолі з прем’єр-міністром Богуславом Соботкою, який був призначений 29 січня 2014 року, оголосив про відставку. Так закінчилася робота коаліційного уряду, у складі якого працювали члени партії соціальних демократів, політичного руху ANO і партії християнських демократів.

За повідомленнями чеських ЗМІ, рішення уряду про відставку вже направлене до канцелярії президента Чехії Мілоша Земана. Передбачається, що новий уряд буде призначений уже 13 грудня, його має очолити Андрей Бабіш – мільярдер, другий найбагатший громадянин Чехії, засновник і лідер політичного руху ANO, який здобув перемогу на парламентських виборах.

Уряд Чехії обирається терміном на чотири роки. Соботка був 11-им прем’єр-міністром в історії країни.

ЕКСПЕРТИ НАЗВАЛИ НАЙМЕНШ

ВІДВІДУВАНУ КРАЇНУ ЄВРОПИ

Найменш відвідуваною країною Європи названо республіку Сан-Марино. Вона розташована в центі Італії, не має доступу до моря та займає площу близько 60 квадратних кілометрів.

Європа приваблює найбільше туристів з усіх куточків світу щодо будь-якого іншого регіону. Близько 600 мільйонів людей відвідують її щорічно. Франція займає перше місце, як улюблена країна для мандрівки, серед туристів зі всіх куточків світу.

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ ОПОЛЧЕНЦІ ВБИЛИ

МАЙЖЕ ПІВСОТНІ ЦИВІЛЬНИХ

У середу, 29 листопада щонайменше 43 людини було вбито ополченнями Південного Судану у штаті Джонглі. Сили ополчення етнічної групи Мурле вбили 20 чоловіків, 22 жінки та одну дитину у невеликому селі Дук Пейел. Ще щонайменше 19 людей дістали поранення.

Місія Організації Об'єднаних Націй у Південному Судані (МООНСВ) повідомила, що направляє у цей район миротворчі патрулі та спостерігачів за правами людини.

КАБМІН СКАСУВАВ ПЕЧАТКИ

ПРИ ВИДАЧІ ДОКУМЕНТІВ НА АВТО

Уряд вніс зміни до постанов щодо вимог про обов’язкове використання печаток у взаєминах суб’єктів господарювання з державними органами виконавчої влади.

Обов’язкові печатки скасують при видачі посвідчень водія, державній реєстрації, знятті з обліку автомобілів та інших транспортних засобів, держакредитації автошкіл, а також «здійсненні оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери», – йдеться у постанові.

Зміни необхідні були для того, щоб узгодити ряд виконання вимог закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями».

Як повідомлялося, 28 листопада вступили в силу нові правила видачі водійських посвідчень. Так, із 28 листопада 2017 року водійські посвідчення видаватимуть на 2 роки. Власникам такого посвідчення заборонено перевищувати швидкість 70 км/год.

В УКРАЇНІ ОФІЦІЙНО ЗАБОРОНИЛИ СЕРІАЛ «СВАТИ»

В Україні офіційно заборонили показ серіалу «Свати», у якому знімався актор Федір Добронравов, який потрапив у перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Про це 29 листопада на своїй сторінці у Facebook написав очільник Державного комітету України з питань кіно Пилип Іллєнко. Держкіно скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення на всі сезони серіалу «Свати».

22 листопада СБУ заборонила Федору Добронравову в'їзд до України – російський актор свого часу здійснював незаконні поїздки на територію окупованого Криму.

ДВОЄ ВОЛИНЯН ВИКРАЛИ ПЛИТИ

З БРАТСЬКОЇ МОГИЛИ ВОЇНІВ

Прокурорами Луцької місцевої прокуратури підтримано публіч-не обвинувачення у кримінальному провадженні про наругу над могилою, вчинену 23-річним та 21-річним молодиками у Торчині.

Раніше судимий за грабіж та хуліганство старший зі зловмисників та його досі несудимий молодший напарник увечері 23 червня 2017 року демонтували 13 надгробних плит із Братської могили воїнів, які боролися проти нацизму у роки Другої світової війни, у смт Торчин Луцького району, та здали їх на металобрухт.

Цими діями вони спричинили Торчинській селищній раді матеріальні збитки на загальну суму 19 тис. грн. Обвинувачені відшкодували усю суму завданих збитків у ході судового розгляду справи.

Обох зловмисників, які щиро розкаялися у скоєному, визнали винними у вчиненні кримінального правопорушення і призначили їм покарання у виді 5 років позбавлення волі зі встановленням 3-річного іспитового строку.

ЗА ЗҐВАЛТУВАННЯ СУСІДКИ ЗАСУДИЛИ НА 7,5 РОКУ

51-річного мешканця села Замостя Маневицького району засудили до семи з половиною років позбавлення волі за зґвалтування з використанням безпорадного стану потерпілої.

Увечері 18 грудня 2016 року 5 разів до того судимий, у тому числі і за зґвалтування, нетверезий зловмисник зайшов у хату до сусідки похилого віку, неспроможної пересуватися самостійно, та, застосувавши насильство, зґвалтував її.

Ківерцівський районний суд визнав зловмисника винним у вчиненні кримінального правопорушення, й наступні 7 років та 6 місяців свого життя злочинець перебуватиме за ґратами.

Протягом року в Луцьку було зафіксовано 1548 випадків насильства в сім’ї, зокрема щодо дітей. Також 14 осіб на Волині та 8 в Луцьку мають статус потерпілих від торгівлі людьми.

ПІДЛІТКИ ЗАЛЯКУВАЛИ ШКОЛЯРА

ЗА БОРГ У 15 ГРИВЕНЬ

Одразу дві статті Кримінального кодексу України – хуліганство та незаконне позбавлення волі – слідчі Заліщицького відділення поліції, що на Тернопільщині, інкримінують п’ятьом жителям села Садки. Резонанс у тій справі щей у тому, що четверо «героїв» – школярі віком від 12 до 16 років.

Четверо неповнолітніх і 19-річний водій іномарки вчинили ху-ліганські дії та незаконно позбавили волі восьмикласника за те, що той начебто два роки не віддавав грошей семикласникові. Сума боргу становить 15 гривень.

Один зі зловмисників домовився з потерпілим зустрітися біля клубу. Там начебто захотів в туалет, а восьмикласника попросив зачекати. Тоді на іномарці під’їхала решта компанії. Школяра зв’язали, на голову натягнули поліетиленовий пакет, засунули в машину і повезли. Все це відбувалося у білий день. Зі слів потерпілого, його вивезли на окраїну села, нагадали про борг, а потім запитали, чи сильно він злякався. Назад до села восьмикласник повернувся у тій же ж машині, але не зв’язаний. Триває досудове розслідування.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>