Зі світу по факту

НАЦБАНК ХОЧЕ ПОСТУПОВО ПРИПИНИТИ ОБІГ ДРІБНИХ МОНЕТ – БО ВЖЕ ВТРАТИЛИ СВОЮ ФУНКЦІЮ
Національний банк України розглядає можливість поступового вилучення з обігу монет дрібних номіналів та пропонує запровадити в Україні механізм заокруглення загальних сум розрахунків за товари. Мова йде про монети номіналом 1, 2 та 5, а також 25 копійок, які майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги, водночас вартість їх виготовлення перевищує номінальну вартість. Разом із тим, монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи.
На сьогодні, за даними Нацбанку, в обігу перебуває 12,9 мільярда штук монет, у тому числі: «1» – 2,4 млрд, «2» – 1,4 млрд, «5» – 1,9 млрд, «10» – 3,8 млрд, «25» – 1,7 млрд, «50» – 1,2 млрд та 1 гривня – 0,5 мільярда штук. Національний банк України планує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок та монет номіналом 25 копійок (оскільки вони не будуть розмінюватися 10 копійками). Водночас усі ці номінали розмінних монет і надалі залишатимуться в обігу, але без оновлення. Також пропонується ввести заокруглення загальної (у чеку) суми покупки, у разі відсутності монет і у покупця, і у продавця.
ХАКЕРИ ВКРАЛИ ФАЙЛИ З ПЕРСОНАЛЬНИМИ ДАНИМИ ПРО УЧАСНИКІВ АТО
Хакери викрали інформацію з особистими даними учасників АТО з комп’ютерів Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Працівники кіберполіції оперативно встановили комп’ютер, за допомогою якого хакери отримали до неї доступ, а також його власника. Тримачем цієї інформації є працівник регіонального підрозділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Нині працівники поліції проводять перевірку для визначення шляхів ураження комп’ютера шкідливим програмним забезпеченням. Правоохоронці також встановлюють осіб, які можуть бути причетними до вчинення даного інциденту.
ВІННИЧЧИНА – ЛІДЕР З ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА
Вінницька oбласть утримує лідируючі пoзиції за кількістю гoлів великoї рoгатoї худoби (320,6 тис. гoлів), в тoму числі кoрів (158,3 тис. гoлів) пo всіх категoріях гoспoдарств, а такoж пo пoгoлів’ю птиці (30,5 млн. гoлів).
В oбласті вирoбленo за 10 місяців найбільше мoлoка серед регіoнів України (727 тис. тoнн). Перше місце – і пo вирoбництву м’яса (363 тис. тoнн). У сільськoгoспoдарських підприємствах oтриманo середній надій мoлoка від oднієї кoрoви пo 5141 кг, абo на 5 відсотків більше минулoгo рoку.
У ЛИТВІ ЗАТРИМАЛИ БАНДУ РАБОТОРГОВЦІВ,
ЩО ВЕЗЛИ НА ПРОДАЖ УКРАЇНЦІВ
У Литві затримали організаторів міжнародної мережі торгівлі людьми, які збиралися вивезти до Британії для примусової праці громадян України. Ця операція стала результатом співпраці силовиків Литви, України, Великої Британії та Польщі.
Окружний суд Вільнюса вже дав дозвіл на арешт затриманих – одного українця і трьох литовців. Їм загрожує позбавлення волі на термін від 4 до 12 років. Дев'ятьох громадян України, яких хотіли переправити у трудове рабство до Британії, виявили під час обшуків у приміщеннях, що належать затриманим.
У ЧЕРНІГОВІ ЗАСУДИЛИ АДВОКАТА,
ЯКА ПОСТАЧАЛА НАРКОТИКИ ДО СІЗО
У Чернігові на минулому тижні засуджено адвоката, яка постачала наркотики у СІЗО. Згідно з рішенням суду, жінку засудили до п'яти років позбавлення волі з іспитовим строком три роки. Адвокат співпрацювала зі слідством, через що їй присудили лише умовний термін покарання. Факт передачі наркотиків — марихуани та опію ацетильованого адвокатом своєму підзахисному співробітники СБУ зафіксували 19 вересня. В рамках відкритого кримінального провадження підозрюваній загрожувало від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
ВІЧНИЙ ВОГОНЬ У КИЄВІ ЗНОВУ ЗАЛИЛИ ЦЕМЕНТОМ, А ПОСЕРЕДИНІ ПОСТАВИЛИ ХРЕСТ
Зазначається, що Вічний вогонь у парку Слави в центрі Києва залитий цементом, а посередині невідомі вандали поставили хрест. Інцидент стався 20 листопада.
Наразі більше інформації у поліції немає. Правоохоронці з'ясовують всі обставини інциденту. Це вже не перший подібний випадок у Києві.
БІЛОРУСЬ ПІДТВЕРДИЛА, ЩО УКРАЇНСЬКОГО ЖУРНАЛІСТА ЗВИНУВАЧУЮТЬ У ШПИГУНСТВІ.
ВІН В ІЗОЛЯТОРІ КДБ
Посол України в Білорусі Ігор Кизим отримав підтвердження про причини затримання в Мінську кореспондента Українського радіо Павла Шаройка – КДБ Білорусі звинувачує його в шпигунстві. Проте МЗС Білорусі все ще не дало офіційного коментаря про затримання українського журналіста.
17 листопада стало відомо, що 25 жовтня в Мінську був затриманий власний кореспондент «UA: Українське радіо» в Білорусі, колишній власний кореспондент агентства УНІАН в Мінську, громадянин України Шаройко. У Міністерстві закордонних справ України в коментарі УНІАН повідомили, що вживають заходи в справі захисту Шаройка. Посольство України в Білорусі вживає всіх заходів для з'ясування причин затримання Шаройка.
КУРСАНТІВ ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ПОВІТРЯНИХ СИЛ ІМ. КОЖЕДУБА ГОДУЮТЬ ЇЖЕЮ З ХРОБАКАМИ І ТАРГАНАМИ
Відповідні фото у Facebook оприлюднив головний військовий прокурор України Анаталій Матіос. За його словами, у зв’язку із розслідуванням розкрадань в університеті слідчі зайшли до їдальні навчального закладу. При цьому керівництво університету намагалося перешкодити обшукам.
Також Матіос оприлюднив один із 17 рапортів курсантів про знайдених комах у їжі в університетській їдальні.
МАСОВА СПРОБА САМОГУБСТВА: В РОСІЇ ШЕСТЕРО ОБВИНУВАЧЕНИХ ПОРІЗАЛИ ВЕНИ ПРОСТО В ЗАЛІ СУДУ
У п’ятницю, 17 листопада, шість уродженців Чечні, яких звинувачують у хуліганстві, спробували перерізати собі вени під час засідання Мосміськсуду. Суд розглядав питання про продовження для них терміну арешту. Підсудні знаходяться під вартою з 2015 року. Яким чином обвинуваченим, що знаходилися в СІЗО, вдалося пронести з собою в суд леза, невідомо.
МЕРТВІЙ ЛЮДИНІ ПЕРЕСАДИЛИ ГОЛОВУ
Італійський хірург Серджіо Канаверо на прес-конференції у Відні оголосив про успішний експеримент «пересадки» голови трупу в Китаї. За словами хірурга, команда з Медичного університету Харбіна (Китай) «здійснила першу трансплантацію голови», і операція на живу людину «невідворотна». Повна пересадка від донора з мертвим мозком буде наступним кроком, заявив він. Ймовірно, таку операцію буде проведено росіянину. Адже ще у 2015 році лікарі анонсували намір провести першу операцію з пересадки голови живій людині, й на таке погодився російський програміст Валерій Спиридонов, який через важку недугу не може ходити.
За матеріалами Інтернет-видань підготувала Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>