Зі світу по факту

В ЄС розповіли, скільки грошей уже дали Україні на реформи

Упродовж останніх трьох років Євросоюз виділив Україні вже 12 млрд євро. Про це заявив глава Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі.

"Ми мобілізували за останні три роки понад 12 млрд євро, з них 3,4 млрд євро — макрофінансової допомоги, що є найбільшою макрофінансовою допомогою, яку ми колись виділяли ", — заявив Мігареллі.

Представник ЄС додав, що зусилля країн-членів із допомоги Україні є безпрецедентними та наголосив, що Євросоюз очікує натомість успішних реформ. «Україна — пріоритетний партнер для ЄС, один із наших найбільших сусідів, із яким у нас є 4 кордони, який зробив чіткий проєвропейський вибір. З цих причин ЄС зацікавлений в успіху реформ в Україні», — додав Мінгареллі.

Раніше Мінгареллі заявляв, що умовами надання макрофінансової допомоги Україні є ухвалення законопроектів щодо митного контролю, уповноважених економічних операторів, бухгалтерського обліку та фінзвітності, аудиторської діяльності тощо.

У Литві прийняли закон Магнітського

Сейм Литви прийняв так званий закон Магнітського, який забороняє відвідувати країну особам, пов'язаним із корупцією, відмиванням грошей і порушенням прав людини.

Литва стала четвертою в світі державою, де був прийнятий цей закон.

Нагадаємо, 18 жовтня в Канаді почав діяти так званий акт Магнітського, який передбачає персональні санкції проти офіційних осіб із Росії, Венесуели, Ірану, М'янми та В'єтнаму.

АЗЕРБАЙДЖАН ТА ПІВДЕННУ КОРЕЮ

СТРУСОНУЛИ ЗЕМЛЕТРУСИ

На території Азербайджану стався землетрус магнітудою 5,7 бала. Епіцентр землетрусу був біля міста Барда, що майже за 300 кілометрів на південь від столиці Баку. Осередок підземних поштовхів залягав на глибині 25 км. Землетрус відчули і в столиці країни, Баку, і в інших містах.

Поштовхи відчули навіть у сусідніх Вірменії та Грузії.

Тим часом від підземних поштовхів такої ж сили оговтуються по інший бік планети, у Південній Кореї – країні з відносно невеликою сейсмічною активністю. Епіцентр був розташований усього за 35 кілометрів від ядерних реакторів. Утім загроз витоку радіації немає. Землетрус поруйнував десятки будинків. Сотні людей потребують притулку.

12 листопада на кордоні Ірану і Іраку стався землетрус магнітудою 7,3. Тоді загинули понад 450 чоловік, більше восьми тисяч отримали травми.

В ДТП ЗАГИНУВ ГОЛОВА ШАЦЬКОЇ ОТГ

Очільник Шацької ОТГ Сергій Віннічук та ще один пасажир загинули в результаті автокатастрофи на трасі Ковель – Луцьк,  поблизу села Голоби. Сталося зіткнення легкового автомобіля Mercedes-Benz з лісовозом. Дві людини, що знаходилися в іномарці, загинули, ще дві госпіталізовані.

Сергій Віннічук працював головою Шацької районної ради з 2014 по 2015 рік, а на останніх місцевих виборах 27 березня 2016 року громада довірила йому керування Шацькою об’єднаною територіальною громадою. Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, за цей час Сергій Віннічук зарекомендував себе ефективним управлінцем та господарником.

ЗА РІК ПРЕЗИДЕНТСТВА ТРАМП ЗРОБИВ

1628 НЕДОСТОВІРНИХ ЗАЯВ

У рамках свого постійного дослідження газета The Washington Post .виявила, що президент США Дональд Трамп зробив  близько 1600 недостовірних або суперечливих заяв з моменту його обрання на пост глави держави.

За даними дослідження, в середньому він робив 5,5 подібних заяв у день. Також наголошується, що близько 50 своїх претензій він висував більше трьох разів. Газета пише, що самі суперечливі заяви Трампа стосувалися реформи охорони здоров'я Obamcare: про «смерть» цього законопроекту Трамп говорив близько 60 разів.

50 разів президент помилково заявляв про додатково створені робочі місця в США.

ТРАНЗИТ ГАЗУ З РОСІЇ ЧЕРЕЗ УКРАЇНУ

ПОБИВ РЕКОРД

Транзит російського природного газу через українську газотранспортну систему досяг рекордного показника за останні 7 років — 80,8 млрд куб. м.

Також повідомляється, що загальний обсяг транзиту за весь минулий рік склав 82,2 млрд куб. м, а за аналогічний період 2016 року — 68,8 млрд куб. м.

Найдорожчу картину в світі продали

за 450 млн доларів

Картина Леонардо да Вінчі «Спаситель світу»  була продана у середу на аукціоні в Нью-Йорку за 450 млн доларів. Твір пензля Да Вінчі став найдорожчим предметом мистецтва, який коли-небудь продавався на аукціоні. Шедевр, який приблизно сягає 1500 року, входить в число менше ніж 20 збережених до наших днів робіт італійського художника.

Попередній власник — російський бізнесмен Дмитро Риболовлєв — придбав її в 2013 році за $ 127,5 млн. Ім'я нового власника картини не називається.

Рідкісний твір мистецтва свого часу було помилково прийнято за копію і продано за $ 59.

РАДА ЗРОБИЛА ВИХІДНИМ 25 ГРУДНЯ

Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» щодо святкових і неробочих днів».

Законом визначено, що відтепер не лише 7 січня, але й 25 грудня є святковим і неробочим днем.

Крім того, голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував виключити 2 травня (День міжнародної солідарності трудящих) з переліку святкових та неробочих днів. Ця пропозиція була підтримана народними депутатами.

У пояснювальній записці сказано, що станом на 1 січня 2016 року близько 23 тисяч 172 діючих релігійних православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня за Юліанським календарем. Водночас на сьогодні в Україні нараховується близько 11 тисяч релігійних католицьких і протестантських громад, що становить майже 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>