Зі світу по факту

КАНАДА СПРОСТИЛА ОТРИМАННЯ ВІЗ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

Канада спростила оформлення довгострокових віз для українців. Спрощення стосується вимог до підтвердження фінансової спроможності заявника, повідомили  в посольстві Канади в Україні.

Так, під час подання заяви на отримання канадської візи ук-раїнцям, які були в Канаді протягом останніх 10 років чи досі мають діючу візу США і можуть довести це (продемонструвати штампи про перетин кордону або ж візу), відтепер не потрібно доводити свою фінансову спроможність.

Зміни вступили в силу 1 листопада 2017 року і стосуються всіх заявників-українців, які подають заяви у візових центрах в Україні чи онлайн. Однак спрощення оформлення не поширюється на робочі і студентські візи. Вартість подання заявки на отримання візи в Канаду також не зміниться.

Випробували перший український

ударний безпілотник

На Київщині за участі секретаря РНБО Олександра Турчинова відбулися випробування нового безпілотного літального апарату «Горлиця», розробленого держпідприємством «Антонов». Дрон може працювати на висоті до 5 кілометрів, дальність польоту сягає понад тисячу кілометрів, він може перебувати у повітрі до семи годин. «Горлиця» є багатофункціональним апаратом, здатна виконувати стандартні розвідувальні функції та наводити вогонь. Але це ударний безпілотник, який несе на борту дві ракети класу повітря-земля.

У Польщі вироблятимуть ліки з марихуани

Президент Польщі підписав прийнятий Сеймом законопроект, згідно з яким в країні стане легальним використання марихуани – але тільки в медичних цілях. Легалізацію конопель польські парламентарії підтримали майже одностайно. Як повідомляють польські ЗМІ, країна імпортуватиме сушені рослини коноплі. З цієї сировини вироблятимуться препарати, які можна буде отримати лише за спеціальним рецептом лікаря.

Польща пішла слідом багатьох розвинутих країн, де подібні препарати уже є на ринку. Так використання марихуани у медичних цілях дозволене у Бельгії, Німеччині, Іспанії, Ізраїлі, Фінляндії та Португалії, Хорватії, Швеції та за океаном.

Львівські десантники беруть участь

у міжнародних навчаннях у Польщі

Майже 500 солдатів з Польщі, України, Литви і Канади беруть участь у військових навчаннях Maple Arch 17. Маневри відбуваються на полігоні Нова Демба, що у Підкарпатському воєводстві Польщі. Їх організатором є литовсько-польсько-українська бригада, яку створено у 2014 році. Основним її завданням є участь у миротворчих операціях.

Основною метою навчань є синхронізація роботи підрозділів і зміцнення міжнародного співробітництва та військових відносин між підрозділами бригади.

У КОЛУМБІЇ КОНФІСКУВАЛИ НАЙБІЛЬШУ В ІСТОРІЇ КРАЇНИ ПАРТІЮ КОКАЇНУ

Колумбійські правоохоронці конфіскували найбільшу партію наркотиків за всю історію країни – 12 тонн кокаїну.

Під час спецоперації «Агамемнон-2», у якій взяли участь 400 поліцейських, було встановлено, що наркотики ховали на чоти-рьох бананових фермах в департаменті Антьокія, що на північному заході Колумбії. Як встановило слідство, наркодилери звозили туди кокаїн з десяти регіонів Колумбії.

Правоохоронці припускають, що наркотики належать колумбійській банді «Клан затоки», яку очолює Даріо Антоніо Усуге на прізвисько «Отоніель». Угруповання вважають одним з найнебезпечніших в країні. Його члени займаються рейдами та торгівлею наркотиками.

У поліції зазначили, що ціна 12-тонної партії кокаїну могла сягнути 360 мільйонів доларів на міжнародному ринку.

В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ В ІСТОРІЇ З В'ЯЗНИЦІ ВИЙШОВ ЗАСУДЖЕНИЙ ДО ДОВІЧНОГО

Уперше в історії України з в'язниці звільнили чоловіка, якого було засуджено до довічного ув'язнення. Як пише ресурс "Обозреватель", йдеться про лідера злочинного угруповання Олександра Каверзіна, якого було засуджено до довічного ув'язнення у 2002 році за вбивство сімох осіб.

За інформацією "КП в Україні", 44-річний Олександр Каверзін відсидів у в'язниці 17 замість 25 років, як належить у таких випадках. Суд відпустив його на свободу через втрату зору.

Біля берегів Італії виявили тіла вбитих

та ймовірно зґвалтованих дівчат

Італійські прокурори розслідують загибель двадцяти шести нігерійських дівчат, тіла яких знайшли на човні з мігрантами у Середземному морі поблизу берегів Італії.

«Є підозри, що вони, можливо, піддалися сексуальному насильству і були вбиті,  коли намагалися перетнути Середземне море», – йдеться в повідомленні

Згідно з інформацією видання, середній вік загиблих дівчат – 14-18 років. Тіла підлітків перебували у напівзатопленому гумовому човні разом із десятками африканських мігрантів.

Загалом під час операції було врятовано 375 осіб. Серед них було 90 жінок – вісім з них вагітні, а також 52 дитини. Усі вони були доправлені в південний порт Салерно.

Переважна більшість тих, хто вижив, є мешканцями Африки.

Зазначається, що мігранти платять по 6 тисяч доларів контрабандистам за доставку до Італії.

В Анкарі затримали 101 ймовірного

бойовика ІДІЛ

«Поліція затримала 101 підозрюваного бойовика «Ісламської держави» у ході зачистки в столиці», — йдеться в повідомленні.

Близько 1500 офіцерів підрозділів антитерористичної і розвідувальної поліції брали участь у ранкових рейдах за 250 адресами в Анкарі.

Як зазначається, у місцевої влади є ордери на арешти ще 144 підозрюваних терористів.

ЩОРІЧНО ВІД НАСИЛЬСТВА ПОМИРАЄ 600 УКРАЇНОК

За словами заступника міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції Анастасії Дєєвої, щодня поліція фіксує 348 фактів домашнього насильства, і в 70-80% випадків його жертвами стають жінки.

Розрахунки, проведені Інститутом демографії та соціальних досліджень на замовлення Фонду народонаселення ООН, говорять про те, що щорічно 1,1 млн українок зіштовхуються з фізичною та сексуальною агресією в сім'ї. І більшість з них мовчать.

За даними Українського інституту соціальних досліджень, лише 27% жінок вважають образи проявом насильства і тільки 32% по-дібним чином оцінюють приниження. Для 49% респонденток насильство — це побої, а 56% згодні вважати насильством зґвалтування.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>